Beyoncé censureert eigen lyrics: "Woord 'spast' discrimineert mensen met een beperking"

Beyoncé (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Beyoncé censureert eigen liedtekst: “Woord ‘spast’ discrimineert mensen met een beperking”

Redactie PAL

De Amerikaanse popster Beyoncé zal het woord ‘spast’ verwijderen uit de tekst van een van haar nieuwe nummers. Ze doet dat nadat meerdere organisaties hadden aangeklaagd dat het woord schofferend is voor mensen met een beperking. Volgens het management van Beyoncé zat er echter geen verkeerde bedoeling achter het woord.

Fans hebben lang gewacht op het nieuwe album van de Amerikaanse popster Beyoncé, dat de naam ‘Renaissance’ draagt. Toch zullen ze binnenkort naar een licht aangepaste versie van het album moeten luisteren. In het lied ‘Heated’ wordt op een bepaald moment namelijk het woord ‘spast’ gebruikt.

Meerdere organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking trokken naar het management van Beyoncé met de vraag om de tekst van het lied aan te passen. ‘Spaz’, of ‘spast’ in het Nederlands, zou namelijk op een respectloze manier verwijzen naar gehandicapten, en in het bijzonder naar mensen met een mentale beperking. Het woord komt in de tekst van het lied voor omdat het door Afro-Amerikanen vaak in een andere context wordt gebruikt, waarbij het verwijst naar gek doen of vechten.

Negativiteit

Hannah Diviney zet zich in voor de belangen van gehandicapten en stelt dat mensen met een beperking beter verdienen dan in negatieve termen genoemd te worden door popsterren. “Haar status wil niet zeggen dat ze niet op een respectvolle manier moet omgaan met mensen die een beperking hebben”, stelt Diviney.

Warren Kirwan, mediamanager bij de ‘UK Disability Equality Charity’, sluit zich daarbij aan. “Het feit dat men het woord nu zal verwijderen is belangrijk omdat het anders goed mogelijk was dat de negatieve attitude tegenover mensen met een beperking versterkt zou worden”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




11 gedachten over “Beyoncé censureert eigen liedtekst: “Woord ‘spast’ discrimineert mensen met een beperking””

  1. Onder elkaar komen de pocowoko’s met hun beschimmelde hersenen ook al niet overeen. Dat zwarten in de VSA het woord ‘Spast’ in een andere context gebruiken mocht ook al niet helpen. De mediamanager mocht als afsluiter ootmoedig het woke-riedeltje herhalen.

  2. In de heersende woke-cultuur vind ik dat men het woord “negeren” wel eens zou moeten van naderbij onderzoeken en vervangen of liever nog voortaan verbieden. Daar herkent immers iedereen het woord “neger” in en dat kan hoegenaamd niet meer.

  3. Ha ja, daarmee zijn er ook geen “gebrekkelijke mensen” of “invaliden” meer maar wel nog “anders validen”(sic) of hoe PoCo zich in 1.001 PoCo-bochten moet wringen om toch maar de realiteit weg te censureren.

Plaats een reactie

Delen