May 25, 2021, Milton, Massachusetts, USA: Demonstrators march to remember the murder of George Floyd in Milton on May 25, 2021. (Keiko Hiromi/POLARIS) ! only BELGIUM ! *** local caption *** 07141201

Uncategorized

Blank of wit?

Pieter Van Berkel

Onder impuls van de woke-beweging, Black Lives Matter en andere antiracismebewegingen zijn steeds meer Nederlandstalige media het politiek correcte woord ‘wit’ in plaats van ‘blank’ gaan gebruiken. Welke redenering zit hierachter en bereikt het andere woordgebruik zelfs het beoogde doel?

In feite betekenen ‘wit’ en ‘blank’ gewoon hetzelfde. Het laatste woord is immers gewoon afkomstig van het Franse woord voor de kleur wit. Terwijl ‘wit’ en ‘blank’ lange tijd gewoon naast elkaar gebruikt werden om naar de huidskleur te verwijzen, won de term ‘blank’ sinds de napoleontische tijd aanprominentie onder invloed van de Fransen. Sedertdien gold het woord hier als het standaardwoord om naar de huidskleur van iemand van (Noord-)Europese afkomst te verwijzen, terwijl het gebruik van ‘wit’ quasi enkel voorbehouden werd om nuances in de huidskleur aan te geven, bijvoorbeeld als synoniem voor ‘bleek’.

Enkele jaren geleden zijn antiracisten en antikolonialisten echter een campagne gestart tegen de term ‘blank’. Zo zou het woord volgens hen banden met het kolonialisme hebben en te veel positieve connotaties hebben. Zoals zo vaak haalde de woke-beweging de mosterd in de Angelsaksische wereld en stelde men voor om het woord ‘white’ uit het Engels te transplanteren en de term ‘wit’ vanonder het stof te halen. De activisten haalden opmerkelijk snel hun slag thuis en tal van media zijn intussen hun voorbeeld gevolgd.

Exclusief Nederlandstalige aangelegenheid

Het opmerkelijke is dat deze discussie over het gebruik van verschillende termen voor blanke mensen iets is wat enkel in het Nederlandstalige taalgebied plaatsvindt. Enkel in het Nederlands bestaan deze synoniemen dan ook naast elkaar.

Het woord ‘wit’ voelt niet alleen contra-intuïtief aan voor veel mensen, maar wordt extra bizar als het gecontrasteerd wordt met termen als ‘gekleurde mensen’ en ‘mensen van kleur’ – letterlijke vertalingen van het Engelse ‘coloured people’ en ‘people of colour’. Hebben blanke mensen dan geen kleur?

Bal misgeslagen

Bovendien blijkt dat de activisten de bal hebben misgeslagen als het aankomt op de positieve connotaties bij het woord ‘blank’ en de negatieve bij het woord ‘wit’, zo merkt sociolinguïst Sibo Kanobana (UGent) op in De Morgen. “De betekenis van ‘wit’ is veel complexer dan alleen huidskleur. Wit impliceert een hele reeks aan positieve eigenschappen, verwijst naar elite en kansrijkheid”, stelt hij. “Wit levert status, banen, huizen op. ‘Witheid’ treedt als statussymbool overal op, tot in China en Japan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “Blank of wit?”

  1. Blank is inderdaad iets om trots op te zijn. Zijn niet zowat alle belangrijke uitvindingen van de laatste 2000 jaar gedaan door die racistische blanken? Zijn het niet die “mensen van kleur” die nog nooit zijn opgehouden met elkaar uit te moorden? Welke belangrijke dingen hebben die fantastische kleurlingen uit Afrika ons al bijgebracht sinds ze onafhankelijk zijn?

  2. dat die kanoba maar gelukkig is dat hij mag werken tussen witten en van hun privileges gebruik mag maken,als neger heeft hij veel tamtam op zijn zang.Zwijg of vertrek naar de brousse.

  3. Sibo kanoboot heeft een belangrijk stukje informatie achterwege gelaten. Die edelheid en privileges waarmee die naar het buitenland verwijst zijn in feite hun scheldwoordjes en tags waarmee ze daarna je viseren als individu zonder dat de rest vd normale mensen het merkt. Wanneer iem je “wit” noemt ipv blank, probeert die stiekem het collectief tegen je op te zetten zonder zelf als een hater weggezet te worden. Eens je begrijpt dat de woke jeugd express wisselt tussen blank en wit om blanke mensen te benoemen adhv hun onderdrukker status, kom je dat de conclusie dat ze de ene juf wit noemen en de andere juf blank. Dat deze acties blank zijn en die acties wit. Snap je hoe walgelijk het eindresultaat is. Het is hun stiekeme strijdkreet waarmee ze tot laster en stalkgedrag oproepen.

  4. Ongeacht wat een handvol journalisten en links extremisten zichzelf allemaal mogen wijs maken is er niemand die mij gaat vertellen hoe ik mijzelf moet noemen. Ik ben gewoon een blanke man. Hun haat en afkeer hiervoor raken mijn koude kleren niet

Plaats een reactie

Delen