Acteur James Franco zal de rol van Fidel Castro opnemen in 'Alina of Cuba'. Foto's Shutterstock

Acteur James Franco zal de rol van Fidel Castro opnemen in 'Alina of Cuba'. Foto's Shutterstock

Cultuuroorlog

Blanke acteur als Fidel Castro? Dochter Cubaanse dictator verdedigt keuze

Simon Segers

Alina Fernández, de dochter van de voormalige Cubaanse dictator Fidel Castro, steunt de keuze voor de blanke acteur James Franco om haar latino vader te vertolken. “Het project is bijna volledig latino, zowel voor als achter de camera”, maakt ze zich sterk.

De film ‘Alina of Cuba’ zal Fernández volgen vanaf haar jonge jaren in Cuba tot haar vlucht naar Spanje en verhuis naar Miami. Als hevige tegenstander van haar vaders communistische regime werd ze meermaals gearresteerd en bestempeld als dissident die verboden werd het land te verlaten. Ze verwerkte haar herinneringen aan Cuba in een autobiografie. De opnames van de film starten later deze maand en Fernández verleent haar medewerking als adviseur.

Boycot!

Wanneer de aankondiging kwam dat James Franco de rol van Castro op zich zal nemen, reageerde de Colombiaans-Amerikaanse acteur John Leguizamo verbitterd op het nieuws. “Hoe kan dit nog steeds gebeuren? Hoe kan Hollywood ons uitsluiten en tegelijk ook onze verhalen stelen?”, reageerde hij op Instagram. “Geen toe-eigening meer Hollywood en streamers! Boycot! Dit is fucked up! (…) Ik heb geen probleem met Franco, maar hij is geen Latino.”

Inclusieve selectie

Fernández vindt de kritiek echter niet terecht. “James Franco heeft een duidelijke fysieke gelijkenis met Fidel Castro, naast zijn vaardigheden en charisma”, reageerde ze. De acteurs en bijna het volledig productieteam bestaan uit Latino’s en Fernández is hier zeer tevreden mee. “De filmmakers hebben hard gewerkt en ik kan niet meer dankbaar zijn voor hun inclusieve selectie”, besloot Castro’s dochter. Franco kreeg in 2018 beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag te verduren. Hij was enkele jaren minder actief in Hollywood, maar lijkt nu dus opnieuw grote rollen aan te nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Blanke acteur als Fidel Castro? Dochter Cubaanse dictator verdedigt keuze”

  1. ‘Inclusieve selectie’? Contradictio in terminis. Selecteren, zelfs onder een inclusief tot stand gekomen aanbod is ook discrimineren. Hoe woke in de knoop ligt met de eigen zaligmakende dictaten.

Plaats een reactie

Delen