Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Blanke leerkrachten in Minneapolis zullen makkelijker ontslagen kunnen worden

Redactie PAL

Blanke eerkrachten van scholen uit de stad Minneapolis zullen door een nieuw arbeidscontract, dat in september ingaat, makkelijker ontslagen kunnen worden dan leerkrachten van kleur. Dat komt door het feit dat het contract minderheden wil beschermen.

Op dit moment zijn zo’n 60 procent van de leerlingen op scholen in Minneapolis niet-blank. Dat is een heel stuk meer dan de leerkrachten, waar slechts 17 procent onder hen andere roots heeft. Om dat in evenwicht te brengen heeft men in het verleden al een aantal maatregelen genomen om diversiteit onder leerkrachten aan te moedigen. Daar kadert ook het nieuwe arbeidscontract in.

“Startend vanaf september zal het zo zijn dat, indien een onderwijzer ontslagen dient te worden en dat deze leerkracht deel uitmaakt van een minderheidsgroep, men de volgende leerkracht moet ontslaan met meer anciënniteit die geen deel uitmaakt van een dergelijke minderheidsgroep”, staat er in het contract te lezen. Anders verwoord is het dus zo dat wanneer een leerkracht moet vertrekken, bijvoorbeeld omdat er teveel personeel is, het blanke leerkrachten zullen zijn die ontslagen worden. Hoeveel anciënniteit ze hebben doet er daarbij niet toe.

“Ongrondwettelijk”

James Dickey, advocaat bij het Upper Midwest Law Center, is alvast geen voorstander van de nieuwe contracten. “Dit discrimineert openlijk tegen bepaalde leerkrachten op basis van hun huidskleur”, stelt hij. “Leerkrachten en burgers van Minneapolis die een dergelijk racisme niet willen aanvaarden zouden moeten opstaan en er zich tegen verzetten.” Dat is volgens de advocaat temeer nodig omdat er volgens hem nog andere schoolgemeenschappen zijn die gelijkaardige regels zouden willen aannemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Blanke leerkrachten in Minneapolis zullen makkelijker ontslagen kunnen worden”

  1. Niet de blanke leerkrachten moet men straffen door ontslag, wel moet men de ‘gekleurden’ aansporen in het onderwijs te stappen. Scholen die denken zich met discriminerende spelletjes bezig te kunnen houden zijn geen waarborg voor onderwijskwaliteit, maar dit zal voor pocowoko’s de minste van hun zorgen zijn: voor iedereen recht op domheid!

  2. Maar nee, dat is geen discriminatie! Alleen blanken (ja want witte mensen bestaan niet!) kunnen discrimineren en racistisch zijn, toch?! Gekleurden kunnen alleen vredevol, aardig, begripvol, lief, hardwerkend, solidair, altruïstisch, flexibel en hebben een fenomenaal aanpassingsvermogen naar blanken toe. En al wie dit tegenspreekt is een racistische, discriminerende en polariserende oude man! 😉

  3. Zo is alweer duidelijk/bewezen dat alle zogenaamde niet discriminerende organisaties de grootste discriminatoren zijn en dat steeds in het voordeel van de zwarten. Hoe komt het dan dat er amper 17% zwarten leraar zijn? Omdat ze niet bekwaam zijn of niet willen les geven en dat is geen racisme maar een nuchtere vaststelling. Dus hoe beter je best doet om de maatschappij te dienen word je er op afgerekend ten voordele van zijn die niet willen vooruit komen. OK dan, dus zijn ze ook akkoord dat wanneer ze in het hospitaal komen ze niet willen behandeld worden door een vrouw of een blanke of een niet moslim enz enz enz, wel stikt dan en sterf een pijnlijke dood met mijn groeten.

  4. Onze “niet-blanke” vrienden zullen ongetwijfeld een pak intelligenter worden wanneer zij door hun eigen medemensen worden onderwezen. Een kwestie van op hetzelfde “niveau” te zitten ;+)

  5. Dat komt door het feit dat het contract minderheden wil beschermen (sic). – Minderheden beschermen doe je met het verlenen van gelijke burgerrechten en niet door het verlenen van privilegies en het discrimineren van de meerderheid. In deze kwestie hanteert Minneapolis totalitaire normen. Zeer zeker een geschil om voor te leggen aan het Supreme Court van de VSA.

  6. binnenkort hebben ze dan geen leraars meer over.Dit is niet erg,die zwarten behoren toch tot het “slimste”ras ter wereld,zij moeten niet studeren,ze krijgen hun diploma sowieso,dit gebeurt hier ook

Plaats een reactie

Delen