Bouchez wil 5 kernreactoren langer openhouden: "Groene soberheid staat gelijk aan verarming van middenklasse"

Bouchez wil 5 kernreactoren langer openhouden: "Groene soberheid staat gelijk aan verarming van middenklasse"

Uncategorized

Bouchez wil niet 2, maar 5 kernreactoren langer openhouden: “België is de soldaat die naar het slagveld gaat en eerst een arm afkapt”

Anton Schelfaut

Georges-Louis Bouchez wil niet twee, maar vijf kernreactoren langer openhouden. Dat zegt de MR-voorzitter in een interview met De Tijd, waarin hij ook stevig uithaalt naar Groen en Ecolo. “De groene soberheid staat gelijk aan een verarming van de middenklasse”, klinkt het.

In het interview blikt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vooruit op het Overlegcomité dat woensdagmiddag op de agenda staat. Hij hoopt naar eigen zeggen dat “we van de groene dogma’s kunnen afstappen”. “Als het Overlegcomité iets moet doen, is het bewijzen dat de bevoorradingszekerheid in België 100 procent gegarandeerd blijft.”

Hoewel de gasvoorraad “redelijk hoog” is, heeft België op vlak van elektriciteit wel degelijk een probleem, oordeelt Bouchez. “Als wij op een moment van extreme onzekerheid onze kernreactoren een na een sluiten, leveren we ons over aan de solidariteit van de omliggende landen, terwijl die zelf in de knoei zitten”, waarschuwt hij. “Bovendien leveren we de markten een totaal verkeerd signaal af. We zijn als een soldaat die naar de oorlog gaat en zegt: ‘Als ik één arm afkap, ga ik beter kunnen vechten’.”

Dramatische keuze

https://redactie.palnws.be/2022/08/minister-van-der-straeten-klopt-zichzelf-op-borst-we-gaan-twee-jongste-kerncentrales-verlengen-op-mijn-initiatief/

Het afbouwen van de nucleaire capaciteit in Europa is “een dramatische keuze” gebleken, meent Bouchez. Ook het idee dat de planeet kan worden gered zonder het minste briesje, heeft voor de MR-voorzitter afgedaan. “Door energie duurder te maken kan je het verbruik niet laten dalen. Hoge prijzen leiden tot crisis. Maar goed, de groenen vinden dat niet erg”, hekelt hij. “Zij zeggen dat ze voor soberheid zijn, maar eigenlijk bedoelen ze dat ze economische groei niet meer nodig vinden. Wel, de groene soberheid staat gelijk aan een verarming van de middenklasse.”

Naast het langer openhouden van vijf kernreactoren wil Bouchez ook “direct knopen doorhakken over nieuwe nucleaire ontwikkeling”. “Als we alleen maar met tien jaar verlengen, zitten we over tien jaar met hetzelfde probleem”, benadrukt hij.

Hoewel Engie, premier Alexander De Croo (Open Vld) en de groenen de deur toedoen voor een nucleaire revival, blijft Bouchez hoopvol. “Dat deden ze vorig jaar ook en zie hoe dat is uitgedraaid”, besluit hij. “Van der Straeten beweert nu zelfs dat de jongste twee reactoren op haar initiatief verlengd zijn. Wel, dan zal het ook op haar initiatief zijn dat ze er nog drie gaat verlengen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Bouchez wil niet 2, maar 5 kernreactoren langer openhouden: “België is de soldaat die naar het slagveld gaat en eerst een arm afkapt””

  1. Dat het afbouwen van de nucleaire capaciteit door de Groenen een dramatische keuze zou zijn wist Bouchez toch al bij de opstart van Vivaldi en daar maakte en maakt zijn partij deel van uit.
    Oekraïne was toen nog ver van het Vivaldi-bed, maar regeren is vooruitzien (zegt men toch).

Plaats een reactie

Delen