Walter Weyns (bron: Photonews)

Cultuuroorlog

Cultuurfilosoof Walter Weyns: “Woke-adepten gedragen zich als moraalridders”

Redactie PAL

Ruim een week is Vlaanderen al in de ban van de 16 geschrapte afleveringen van F.C. De Kampioenen. Dat lokt heel wat reacties uit, waaronder van cultuurfilosoof Walter Weyns, die in een interview met De Tijd scherp is. “Iets verbieden is altijd een zwaktebod”, stelt hij onder andere.

Walter Weyns is een cultuurfilosoof aan de Universiteit Antwerpen die al langer aandacht besteedt aan woke en de gevolgen die deze beweging heeft voor de maatschappij. Zo bracht hij vorig jaar nog het boek ‘Wie, Wat, Woke’ uit, waarin hij op zoek gaat naar hoe we vandaag naar onrechtvaardigheid kijken. Vanuit dat oogpunt stelt hij dat er vandaag een strijd ontstaan is tussen mensen die vinden dat alles wat met racisme en discriminatie uit het archief verwijderd moet worden, en anderen die vinden dat het om een aanval op hun kindertijd gaat.

“Net zoals veel andere westerse mediabedrijven gaat de VRT door haar archief en bekijkt ze wat behouden kan blijven en wat niet”, verklaart hij. “De ene vindt dat onze cultuur heel snel moeten worden uitgezuiverd, terwijl de andere het probleem niet ziet. Beide groepen zien het debat als een aanval op wie ze zijn.” Volgens Weyns is een debat over identiteit steeds moeilijk omdat het gaat over of je nog mag zijn wie je bent. “Dat leidt tot onbegrip”, klinkt het.

Witte man

“Woke is moeilijk een echte beweging te noemen, want er is geen programma, er zijn geen leiders of woordvoerders, maar het verbindt wel veel mensen die strijden voor sociale rechtvaardigheid”, stelt Weyns. Die hebben volgens hem een gemeenschappelijke vijand nodig, omdat ze zo aan kracht winnen. “Dat is nu de witte man die verantwoordelijk wordt geacht voor alles wat misloopt: als macho is hij oververtegenwoordigd in alle machtscenakels en is hij degene achter seksisme, kolonialisme en racisme.” Daardoor moet Weyts alles wat te maken heeft met die witte man kapot worden gemaakt. “Onze cultuur, onze taal en zelfs de grammatica, want die dragen allemaal de almacht van die witte man uit.”

Doorgeslagen

Volgens de cultuurfilosoof zijn er een aantal voorbeelden die aantonen dat er een bepaald dogmatisme in de woke-beweging zit. “Wie mag de zwarte dichtster Amanda Gorman vertalen? Kan enkel een zwarte vrouw dat, zoals geopperd werd? Mag enkel een homoseksueel een homorol in een film spelen? Hetzelfde met woorden. Het n-woord gebruiken we niet meer, maar hoe ver gaan we mee in het schrappen van woorden die als omstreden worden gezien? Op den duur ben je jezelf aan het censureren.”

Daarnaast is de slechte reputatie van woke ook te danken aan bepaalde mensen binnen die beweging. “Het helpt niet dat sommige woke-adepten zich gedragen als moraalridders die willen bepalen wat anderen mogen doen of welke woorden en welke gebruiken aanvaardbaar zijn”, stelt hij. Toch zijn ook degenen die niet open staan voor verandering deels verantwoordelijk voor de polarisering die ontstaat. “Dan zit het spel snel op de wagen. Daarom roep ik op om pragmatisch in te zijn. Denk aan hoe we er in Vlaanderen in geslaagd zijn de discussie over zwarte piet te ontmijnen door hem te vervangen door een roetpiet”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Cultuurfilosoof Walter Weyns: “Woke-adepten gedragen zich als moraalridders””

  1. “Onze cultuur, onze taal en zelfs de grammatica, want die dragen allemaal de almacht van die witte man uit.”
    Dit is wel héél kort door de bocht. Alsof de witte vrouw ‘achter’ deze witte man niet evengoed deze cultuur, taal en zelfs grammatica mee gecreëerd en in stand gehouden heeft. Ik heb persoonlijk, als blanke vrouw, heel mijn leven, veel meer last gehad van seksisme van vrouwen dan seksisme van mannen. Seksisme zit tussen de 2 oren, en zowel vrouwen als mannen bezondigen zich daaraan. Dat verklaart ook ineens waarom seksisme zo moeilijk op te lossen is. Mannen zijn niet beter dan vrouwen, maar ook niet slechter. En… vrouwen zijn niet minder dan mannen, maar ook niet beter. Beiden zijn gewoon menselijk en evenwaardig. Leuk toch?

    “Dat is nu de witte man die verantwoordelijk wordt geacht voor alles wat misloopt: als macho is hij oververtegenwoordigd in alle machtscenakels en is hij degene achter seksisme, kolonialisme en racisme.”
    Opnieuw weer héél kort door de bocht, alsof de niet-witte man geen (?!) macho kan zijn en zich ‘nooit’ bezondigt aan seksisme, racisme of kolonialisme… Als niet-witte mannen zich hieraan bezondigen is dat voor woke geen probleem want het is immers ‘hun’ cultuur (blanke mannen is zo’n cultuur niet gegund) of als het wel als probleem dreigt bestempeld te worden dan is het onvoorwaardelijk de schuld van de witte mannen…. Volgens woke zijn niet-witte mannen ‘nooit verantwoordelijk’ voor wat ze doen… Zelfs als ze seksistisch, racistisch of kolonialistisch handelen, de verantwoordelijkheid voor hun gedrag ligt altijd bij de witte mannen (zij zijn voor woke belast met de erfzonde van alle kwaad)… Weer persoonlijk, ik ben als blanke vrouw (ik ben niet wit) veel meer en veel extremer seksistisch behandeld door niet-witte mannen (en het blijft duren + het betert totaal niet…) dan ik ooit door blanke mannen in mijn leven behandeld ben… Bovendien is de mate van racisme ervaren door niet-witte vrouwen (èn hun niet-witte mannen) in mijn leven niet alleen stuitend maar ook in stijgende lijn… En het is de ‘woke’-ideologie die dit met hun heksenjacht mogelijk maakt… zij idealiseren de niet-witte mensen en demoniseren de blanke westerlingen… Het enige dat je als niet-witte mens moet doen is racisme en/of discriminatie roepen (relevant of niet, is onbelangrijk) en je krijgt ‘carte blache’ omdat de meeste mensen bang zijn van de minderheid die woke is, maar die wel totaal onbegrijpbaar de scepter zwaait, hoe langer hoe meer…

    Of dit nog goed kan aflopen…?!

    Met alle respect Walter Weyns, u ben zelf (een flauw afgietsel van) woke… kan ook niet anders, aangezien u aan de UA werkt (u wil uiteraard uw werk niet verliezen zoals Sam Brokken bijvoorbeeld…en dat is realiteit de dag van vandaag dankzij woke…).

    Woke gebruikt de ‘verdeel en heers’ tactiek om verdeeldheid te zaaien en macht te verwerven… Iedereen die niet ‘woke’ is proberen ze uit te sluiten, zelfs te vernietigen. Bovendien verengen ze hun ideologie zelf hoe langer hoe meer. Wat vandaag nog mag, kan morgen niet meer en is overmorgen reden om iemand uit te sluiten. Wat ik in dit gebeuren vooral niet begrijp is waarom? Welk doel streven ze na? Hoe langer dit aan de gang is, hoe meer ik het gevoel heb dat ‘woke’ een marionet is voor iets/iemand, een macht achter de schermen die het zonlicht niet kan verdragen.

  2. Voor mij mag die zwarte piet ook blijven. Had het Vlaams Belang op zwarte zondag in 1991 beweert dat zwarte piet 30 jaar later als racistisch beschouwd zou worden had men ze vierkant uitgelachen door de toenmalige politieke elite.

  3. De Kampioenen is de Vlaamse commedia dell’arte. Het toneel van het volk waarbij een aantal komische personages zich in hedendaagse situaties begeeft. Het lacht met zichzelf maar bezit de diepere gevoelens van ons allen. Liefde en eenzaamheid, geluk en verdriet. Het relativeert, biedt troost en het heeft een boodschap. Als we samenwerken kunnen we het aan. Met het schrappen van de afleveringen heeft de VRT Vlaanderen in het hart geraakt. Het is de kern en de ziel van de gemeenschap. De politiek gevolgen zullen groot zijn.

Plaats een reactie

Delen