Stemming stikstofdecreet uitgesteld naar volgend jaar: voltallige oppositie vraagt advies Raad van State

De voltallige oppositie vraagt een bijkomend advies van de Raad van State. Photonews

Justitie

Detentievoorwaarden van ‘man met het hoedje’ versoepeld

Simon Segers

Mohamed Abrini, beter bekend als ‘de man met het hoedje’, een van de overlevende terroristen van de aanslag in Zaventem, valt sinds woensdag onder minder strenge isolatievoorwaarden in de gevangenis. Dat besliste de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen.

In juni werd Mohamed Abrini op het proces van de aanslagen in Parijs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, waarvan hij minimaal 22 jaar zal moeten uitzitten. Hij verblijft in de gevangenis van Andenne, in de provincie Namen. De terrorist valt sinds kort onder een ‘individueel bijzonder veiligheidsregime’, een hoge gradatie van isolatie. Dit houdt onder andere in dat Abrini grotendeels geïsoleerd blijft van andere gedetineerden, regelmatig gefouilleerd wordt en beperkt wordt in activiteiten en telefoongebruik.

Goed gedrag

Volgens de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen is dit ‘individueel bijzonder veiligheidsregime’ onvoldoende gemotiveerd. De Toezichtsraad merkte op dat het personeel geen verklaring heeft ingediend voor de strengere isolatie, waardoor momenteel geen objectieve basis bestaat om deze beslissing te rechtvaardigen. Daarom werd woensdag een versoepeling van de detentievoorwaarden goedgekeurd. Stanislas Eskenazi, de advocaat van Abrini, verklaarde tegenover L’Avenir dat hij tevreden is met de beslissing en herinnerde eraan dat zijn cliënt tijdens zijn detentie in Frankrijk goed gedrag had vertoond.

Salah Abdeslam

Abrini groeide op in Molenbeek, waar hij bevriend raakte met Salah Abdeslam. Eind 2015 werkte hij mee aan de voorbereidingen voor de aanslagen in Parijs. Op 22 maart van het daaropvolgende jaar ging hij samen met twee andere zelfmoordterroristen naar de luchthaven van Zaventem. Hij bracht als enige zijn koffer met explosieven niet tot ontploffing. De media verspreidden destijds een beeld van een bewakingscamera uit de vertrekhal om ‘de man met het hoedje’ te identificeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Detentievoorwaarden van ‘man met het hoedje’ versoepeld”

  1. Hoe crimineler hoe meer faciliteiten, levenslang is 22 jaar??? En de slachtoffers dan?? Justitie, om van te kotsen, eens zien als ik mijn snelheidsboete niet betaal of ik ook vermindering krijg? Zuivere discriminatie is dit naar de brave burger toe. De Roverheid discrimineert aan de lopende band.

  2. Schandalig, het enige wat zo een individu verdient is de kogel door de kop.
    Dit is gespuis, een moordenaar, hij heeft onschuldigen mee helpen vermoorden, weg ermee, hoort niet thuis in deze wereld, van welk geloof ook je mag zijn. Sorry, de doden hebben geen tweede kans…
    Linkse pocowoko, en de slachtoffers???
    Bwahhh…

  3. Een te meer primeren de vermeende “Rechten vd Crapuleuze Mens” politiek-correct op de echte “Rechten vd Slachtoffer Mens” . Hoogste tijd voor een “Rechtse Liga” als tegenhanger voor de politiek-correct Linkse !

  4. Als ik nog eens aan 122km/h ’s nachts op de autosnelweg geflitst wordt, zal ik ook maar 1/3 betalen. In 2024 als iedereen het zal hebben hoe erg met België gesteld na de verkiezingen, zullen ze hem wegens “goed gedrag” al terug vrijlaten, hoogstens met enkelband. Hopelijk komt hij dan niet naar de westhoek, ik bind hem een obus van WOI juist boven zijn enkelband met een moderne timer erop zodat hij dan toch in alle vrede kan ontploffen. Wat is er toch gaande binnen justitie, eerst de vrouw die de honden voederde maar kinderen liet creperen zonder voorwaarden vrij, en nu dit weer? Welke rechter en commissie kan in eer en geweten dat tuig betere omstandigheden geven? België is rot tot door het bot!

  5. de verkiezingen naderen,de vld samen met quickie-stickie moeten hun overgebleven kiezers tevreden stellen.Binnenkort is dit land omvolkt en blijft quickie-stickie minister.FDWinter moet opletten dat hij niet weggestoken wordt om de Vlaamse burger op te hitsen tegen de gang van zaken in belgistan.Hoopelijk wordt zijn boek niet verboden,de fatwah van de ovld.

Plaats een reactie

Delen