Annalena Baerbock (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Duitsland stelt compromis over EU-visa voor Russen voor

Belga Press Agency

De Duitse regering heeft dinsdag een compromis over de delicate vraag van de toekenning van Europese visa aan Russen voorgesteld. Berlijn wil de versoepelde voorwaarden voor de afgifte van visa opschorten en geen meervoudige visa of visa voor meerdere jaren meer uitreiken.

“Ik denk dat het een goede piste zou zijn om duidelijk te zeggen dat we het akkoord over de versoepeling van de afgifte van visa opschorten, dat we geen meervoudige visa of visa voor verscheidene jaren meer afleveren”, zo verklaarde buitenlandminister Annelena Baerbock in de marge van een regeringsseminarie ten noorden van Berlijn.

Morele verantwoordelijkheid

Baerbock en haar Europese ambtgenoten bespreken woensdag op een informeel beraad in Praag de heikele kwestie van de visa voor Russische toeristen. Vanwege de Russische invasie van Oekraïne dringen sommige landen erop aan om de afgifte van visa aan toeristen helemaal stop te zetten. Zo laakte de Estse minister Urmas Reinsalu “de morele verantwoordelijkheid van de Russische samenleving”

Duitsland wil niet zo ver gaan. Berlijn wijst erop dat een totale visaban de toegang zou bemoeilijken van bijvoorbeeld dissidenten, studenten die in het buitenland willen studeren of mensen die vervolgd worden door het regime van president Vladimir Poetin. Zij mogen niet “gestraft” worden omdat ze de moed hebben “zich te verzetten tegen dit regime”, aldus Baerbock.

Onderscheid maken

De Franse minister Catherine Colonna beklemtoonde bij aankomst in Praag dat er “een strikt onderscheid” moet gemaakt worden tussen “de oorlogsstokers” en mensen als “studenten, artiesten en journalisten”. “We moeten banden met hen kunnen behouden”, onderstreepte Colonna.

Een opschorting van de visumversoepeling maakt de procedure complexer en duurder, met langere wachttijden. Kort na de start van de Russische invasie was het akkoord al gedeeltelijk opgeschort voor bepaalde personen die verbonden zijn aan het regime, zoals officiële delegaties, diplomaten en bedrijfsleiders. Een totale opschorting zou ook journalisten, sportlui, culturele milieus, wetenschappers, studenten, familiebezoeken, et cetera treffen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

1 gedachte over “Duitsland stelt compromis over EU-visa voor Russen voor”

  1. Die radicale imam kant België blijkbaar zeer goed. Hier zullen ze hem geen strobreed in de weg leggen en in het VK kan alles, dat zou nog beter zijn. Ik heb toch liever dat hij die laatste plaats verkiest.

Plaats een reactie

Delen