Foto: Shutterstock

Uncategorized

Europese gasprijzen verder de hoogte in door bevoorradingsvrees

Belga Press Agency

De Europese gasprijzen gaan maandagochtend verder de hoogte in. De vrees voor het wegvallen van de bevoorrading via de belangrijke pijpleiding Nord Stream speelt de markten parten.

Op de Nederlandse termijnmarkt schommelde de prijs van aardgas voor levering in september maandagochtend rond de 270 euro per megawattuur (met een piek van bijna 276 euro om 8.16 uur). Dat is ruim 10 procent meer dan vrijdag, toen de Europese referentie de handel met een nieuwe recordstand afsloot (244,55 euro per megawattuur).

Onderhoud

Volgende week woensdag staat een onderhoud van Nord Stream 1 op de agenda, waardoor de gaspijpleiding tussen Rusland en Europa drie dagen buiten gebruik zal zijn. De vrees bestaat dat de leiding langer dan aangekondigd stil zou liggen, waardoor de Europese bevoorrading verder in het gedrang zou komen.

Gazprom pompt al wekenlang maar zowat 20 procent van de maximale capaciteit aan gas door Nord Stream. Volgens Europese beleidsmakers zijn de lagere leveringen politiek gemotiveerd, als reactie op de Europese sancties tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Europese gasprijzen verder de hoogte in door bevoorradingsvrees”

  1. De gastoevoer stilleggen voor onderhoud is onzin! Gasnetwerken zijn zodanig ontworpen dat ze elk punt minstens via 2 verschillende trajecten kunnen voeden. Het is gewoon chantage van Poetin om onrust in Europa uit te lokken. Dat ze geen gas konden leveren als die compressor uit Zwitserland niet terug kwam was ook een leugen. Elk compressiestation heeft een aantal compressoren die draaien en een aantal die stand-by staan. Als er 1 wegvalt is dat geen enkel probleem! Poetin wil gewoon de Europese economie kapot maken. En dank zij de beslissingen van zijn vriendin Merkel om Duitsland volledig afhankelijk te maken van Russisch gas slaagt Poetin daar heel goed in.

  2. Er was geen enkele reden voor ons land om mee te doen aan de Amerikaanse geopolitieke spelletjes of zich te bemoeien met Oekraïne. We moeten eerst denken aan het belang van onze eigen mensen. Een warm huis voor mijn gezin is belangrijker dan wereldvreemde groene ideologieën of Oekraïne.

  3. In Groningen zit nog gas genoeg. Via schuin-horizontaal boren vanaf het Friese en Groningse vaste land kan men gas uit de Waddenzee halen. Meer en meer gas wordt uit het Nederlands gedeelte van de Noordzee gehaald. Maar het allerbelangrijkste, en geldt voor meer landen: begin zonder aarzelen en onmiddellijk met de bouw van kerncentrales voorzien van de modernste kernreactors .

Plaats een reactie

Delen