Uncategorized

Frankrijk druipt af uit Mali

Carl Deconinck

Frankrijk is altijd veel invloed blijven uitoefenen in de voormalige kolonies in Afrika. De regio wordt echter al een hele tijd bedreigd door het oprukkende islamitisch extremisme. Vooral in Mali ging het sinds de val van Libië van kwaad naar erger.

De afzetting van Moammar al-Qadhafi veroorzaakte een uitzichtloze burgeroorlog waarbij wapens en soldaten ook naar Mali vloeiden. Het islamitische noorden begon zo een bloederige onafhankelijkheidsstrijd. Een internationale coalitie kon dit in de kiem smoren en de VN bleef er aanwezig met een vredesmissie. Het land bleef echter een kruitvat vol etnische spanningen, armoede, separatisme en gewapende milities. Frankrijk lanceerde operatie Barkhane om de jihadisten te bestrijden. Die operatie is nu voorbij nadat de militaire junta, die in 2020 de macht greep, de Fransen na oplopende spanningen finaal de deur wees.

59 dode Franse soldaten

Frankrijk moet zo na ongeveer 10 jaar met lege handen afdruipen. Frankrijk verloor 59 soldaten in de strijd en is nu niet meer welkom in Mali. Volgens het Franse ministerie van Defensie had het geen enkele zin om nog langer te blijven. De terugtrekking is des te opmerkelijker als we weten dat de Belgische regering in februari nog overwoog om Belgische troepen te sturen naar het gebied. Experten en oppositie waren al bijzonder negatief over dit idee en de feiten op het terrein bewijzen nu hoe zinloos die oefening zou zijn geweest. Nochtans lijkt het vooral de oorlog in Oekraïne te zijn geweest die het zenden van soldaten onmogelijk heeft gemaakt, omdat het alle hens aan dek is in Europa.

Omgekeerd betekent het niet dat Rusland zelf gebonden is aan die hindernissen. De junta in Mali maakt immers uitgebreid gebruik van de diensten van de beruchte Russische huurlingen van Wagner. Zo’n duizend huurlingen van Wagner zijn er actief. In tegenstelling tot Franse en andere westerse troepen houden ze weinig tot geen rekening met dingen zoals mensenrechten. Iets wat de regering in Mali niet erg lijkt te vinden, integendeel. Intussen blijft ze Frankrijk internationaal verder aanvallen en beledigen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen