Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk komt met “groene gendarmerie” om milieumisdaden op te sporen

Simon Segers

Gérald Darmanin (LREM), de Franse minister van Binnenlandse Zaken, heeft een nieuwe “gendarmerie verte” aangekondigd. Deze zal zich focussen op het opsporen en bestrijden van milieucriminaliteit, zoals brandstichting en sluikstorten.

“Het doel zal zijn dat elke brigade een team van rijkswachters zal hebben dat getraind is in het opsporen van ecologische misdaden. Het zal revolutionair zijn”, zei de minister in een interview met Le Journal du Dimanche. Het corps zal zich ook toeleggen op afvalbeheer, misdaden tegen bedreigde diersoorten, sportdoping, vervuiling, voedselschandalen en bioterrorisme.

Joyriders

Darmanin komt ook met andere gendarmerieteams die joyriding en plattelandscriminaliteit zullen bestrijden. Hardrijders veroorzaken niet simpelweg overlast, vindt de minister. “Het gaat hier om een ernstige vorm van jeugdcriminaliteit.” Darmanin maakte twee weken geleden nog bekend dat hij de politiecontroles zou opdrijven om het stijgend aantal straatraces aan te pakken. Hij wil verder dat de politie “proportioneel” reageert, daar achtervolgingen een risico kunnen betekenen voor andere weggebruikers. “Een achtervolgde motorfiets kan een auto raken en ervoor zorgen dat een moeder en haar kinderen op slag dood zijn. Ik heb het zelf gezien toen ik burgemeester was van Tourcoing”, verduidelijkte de minister. De eerste teams zouden volgend jaar in dienst moeten treden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/08/franse-minister-darmanin-gaat-harder-optreden-tegen-straatracers/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Frankrijk komt met “groene gendarmerie” om milieumisdaden op te sporen”

  1. Politie is politie en ik zie daarom niet echt een meerwaarde in een ‘groene politie’, die moet optreden als een soort veredelde boswachters. Alles is zo vaag en zo vrijblijvend geformuleerd dat ernstig mag getwijfeld worden aan de doeltreffendheid van deze maatregel. Op de achtergrond speelt een houding van afscherming en verantwoording door de politie tegen te verwachten aanvallen uit pocowoko-hoek.

Plaats een reactie

Delen