Groen wil dat Vlaamse regering meer werk maakt van zonne-energie

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Groen wil dat Vlaamse regering meer werk maakt van zonne-energie

Belga Press Agency

Groen wil dat de Vlaamse regering een tandje bijsteekt wat betreft zonne-energie. “Als elk dak dat er geschikt voor is vol zou liggen met zonnepanelen, zou het aandeel zonne-energie nog veel verder de hoogte in schieten”, zegt Groen-parlementslid Staf Aerts, die onder meer pleit voor meer zonnepanelen op overheidsgebouwen.

De daken van overheidsgebouwen vormen samen honderden vierkante kilometers aan oppervlakte om zonnepanelen op te installeren, zegt Groen. Die blijven vandaag blijven echter vaak leeg. Volgens het Zonneplan uit 2020 zouden zonnepanelen op de Vlaamse overheidsdaken een totaal potentieel hebben van 144 megawatt.

In een recent antwoord van minister Demir spreekt de minister over andere cijfers, waaruit blijkt dat de regering-Jambon nog geen betrouwbare cijfers heeft over het potentieel van haar daken, zegt Aerts. “Naar eigen zeggen ‘wordt die oefening nog opgestart’. Ook over de aangekondigde doelstellingen die de regering beloofde zichzelf te stellen is er geen info beschikbaar, wat doet vermoeden dat die nog niet werden vastgelegd.”

De partij vindt het daarom hoog tijd dat de regering Jambon “werk maakt van een zonnesprint en alles op alles zet om de hoeveelheid zonne-energie omhoog te krijgen en de facturen naar omlaag”, zegt Aerts.

Onbenut potentieel

Die wijst er ook op dat 92 procent van het potentieel op privédaken onbenut blijft. Ook daar moet de regering Jambon volgens de groenen een tandje bijsteken. Ze pleiten onder meer voor een systeem van prefinanciering voor mensen met een kleine portemonnee. Vlamingen die geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben of bijvoorbeeld in een appartementsgebouw wonen, zouden moeten dan weer moeten kunnen profiteren van zonnedelen: een systeem waarbij in gemeenschap samen energie wordt opgewekt en verdeeld.

“Goedkopere energie is voorhanden, dat bewijst zonnerecord na zonnerecord. Maar zo lang de regering Jambon geen zonnesprint inzet, blijft dat potentieel onbenut en blijven de facturen hoog. Dat is een gemiste kans voor onze energiefacturen en voor het klimaat”, aldus nog Staf Aerts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

10 gedachten over “Groen wil dat Vlaamse regering meer werk maakt van zonne-energie”

  1. dat groen mij eens vertelt hoeveel de faktuur minder is met of zonder zonnepanelen.Het duurt 10 jaar vooraleer de winst na belegging eruit is en dan moet je nieuwe panelen leggen om nog maar te zwijgen van de opslagbatterijen.Zeker in bij ons is het niet rendabel,te weinig of te veel zon.

  2. Eerst gaan de facturen omhooggevallen. Versterking van het net, batterij opslag, … en dan komt de vraag: wat in de winter als er minder zon is, verbruik tijdens de nachten, … Als het zo simpel zou zijn, waarom hebben dan de regio´s met veel meer zon, zoals Africa, India, … dan geen performante zonne energievoorziening?
    Het simplistisch verbond is blijkbaar nog niet dood.

  3. Je moet je stilaan beginnen afvragen of het weer(hiite en tekort aan water of overstromingen) niet worden gemanipuleerd door chemtrails of geo-engeneering.
    Recente voorbeelden : Las Vegas en Midwest VS

  4. Stafke was nooit de slimste vd klas. Vroeger hebben zijn mama en papa hem geleerd dat hippies in communes groovy waren. Men moest van mama en papa alles in groep doen. Daarom houdt Stafke Aerts van dieren, ze een leven meestal in kuddes. De realiteit is echter niet zo mooi en idyllisch. Slechts 20% van de stroom wordt door zonnepanelen opgewekt, waarbij 0% als de zon niet schijnt. Het enige waar appartementsbewoners zich zorgen over moeten maken is hoe ze gaan stoken deze winter. Uw zonnepaneeltjes gaan niet veel doen en een woning op 100m2 verbruikt 21000 tot 33000 Watt aan energie om te functioneren. Olie en fossiele brandstoffen werd reeds geboycot in de VS door de groene zotten. Daardoor is de wereldproductie gedaald. Nu willen ze het nog erger maken. We gaan hout stoken heren. Let op mijn woorden.

  5. Wind en zon zijn onbetrouwbare lage-rendementsoplossingen die bovendien voor plotse pieken op het net kunnen zorgen naargelang de weersomstandigheden. Die zal je moeten kunnen opvangen met een andere vorm van energievoorziening. Aangezien de gastoevoer steeds onzekerder wordt en fossiele brandstoffen in het groene verdomhoekje geduwd worden (onterecht trouwens volgens het onderzoek van dr. william Happer) blijft enkel nog kernenergie over. Wat gaat onze regering doen om onze lange-termijnvoorziening van kernenergie veilig te stellen? Buiten het afsluiten van vage intentieverklaringen met Engie bedoel ik dan?

  6. Laat groen eerder de onbetrouwbaarheid van de regeringen aanvallen dan de burger te verwijten van te weinig te doen met zonne-energie. Eerst waren er over-subsidies, maar toen kosten panelen ook een kleine wagen. Dan voert de politiek prosumententaks in, begrijpbaar want je energie wordt “opgeslagen” tot wanneer je het nodig hebt. Maar nu met de digitale meter steelt men je energie om later je eigen energie terug te moeten kopen aan 5x de prijs. Beloftes van Ovld politici, Tommelein en Peeters, van bij aankoop van zonnepanelen vrijgesteld te worden van de digitale meter tot 2034, bleken leugens te zijn. Wie gaat hier keer op keer in de fout en jaagt mensen weg van zonnepanelen? Juist: de vreg en de Vlaamse overheid, niet de burger.

  7. 
    

    Een nogal vreemd en verwarrend voorstel van Groen. Een systeem op poten zetten waarbij in gemeenschap samen energie wordt opgewekt en verdeeld kost natuurlijk geld en het ‘zonnedelen’ als deelname in de kosten lijkt een potentiële belasting voor wie geen geschikte daken voor zonnepanelen bezit. Trek deze redenering even door naar gronden die in aanmerking komen om er een windmolenpark neer te poten: wie er geen bezit moet willens nillens mee de kas spijzen. Ontwaar ik achter het voorstel van Groen een zweem van communistische drijfveer?

  8. Hoe vervuilend is het om zonnepanelen te fabriceren ? Wat gebeurt er met de versleten zonnepanelen, ze gaan toch geen eeuwigheid mee ? Hoe komt men aan de grondstoffen en hoe en door wie worden die “gedolven” ?
    Vragen waarop de antwoorden door Groen worden genegeerd.

Plaats een reactie

Delen