Ze haalt voor de eerste keer de pers in januari 2004 wanneer aangekondigd wordt dat de Nederlandsonkundige koningin Paola de maand daarop de Brugse basisschool De Zonnetuin zal bezoeken en een bloementuil in de handen gestopt zal krijgen door de dan zevenjarige Paola Travella uit klas 2B, de dochter van een Italiaanse vader en een Vlaamse moeder. En natuurlijk “zal ze de koningin in haar eigen taal begroeten”. Vandaag kennen we haar als de covoorzitter van Jong Groen.
Al van in haar scholierentijd is ze actief in de vzw Zuiddag (nu YOUCA) die “jongeren met verschillende achtergronden wil samenbrengen”, een “brug wil zijn tussen noord en zuid” en “wil werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving”’. De stap naar Groen is dan ook erg klein. In 2018 stond ze op de 15e plaats op de Brugse Groen-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen en in 2019 werd ze bestuurslid van de lokale Jong Groen-afdeling, én stond ze op de 5e plaats bij de Europese verkiezingen. In 2020 werd ze covoorzitter van Jong Groen en onlangs behaalde zij haar master aan de Universiteit Antwerpen in het ‘ontwerpen van industriële producten’. Ze is duidelijk ambitieus en in alles wat ze doet is ze links én groen.
Fundi
In een interview in april 2021 in de Krant van West-Vlaanderen vroeg men haar: “Wat als de regering de kernuitstap toch niet uitvoert? Het is niet ondenkbaar dat de liberalen alsnog druk zetten om de kerncentrales langer open te houden.” Prompt repliceerde ze: “Dan valt de regering. Dat lijkt me heel duidelijk. Ook Jong Groen maakt van de kernuitstap een absolute prioriteit.” Haar covoorzitter Jordy Sabels was iets genuanceerder: “Als de kernuitstap om ideologische redenen afgeblazen wordt, dan moet de stekker uit de regering. Dat is helder. Maar als zou blijken dat het licht zal uitvallen, dan moeten we wel nadenken over een verlenging van de jongste twee kerncentrales.” De ‘fundi’ tegenover de ‘realo’, zo lijkt het wel. Ook klimaat ligt haar in die zin na aan het hart…
Kotsen op anderen
Bij de strijd voor LGBTQIA+-rechten voelt ze zich erg betrokken, want ze noemt zich openlijk ‘queer’. Ze legt dat zo uit: “Dat is een koepelbegrip. Dat betekent: anders dan de norm. Ik wil daarmee aangeven dat ik niet hetero ben. Ik ben biseksueel: ik kan me aangetrokken voelen tot mannen en vrouwen.” Ze bepaalt zichzelf via voornaamwoorden nochtans als: zij/haar. Dat ze ferm durft doordrammen, mochten we vorige week meemaken toen Travella zwaar uithaalde naar Freek Niesten, N-VA-fractievoorzitter in de Antwerpse districtsraad.
Niesten is een van de mensen in N-VA rond Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn, van wie hij overigens parlementair medewerker is, die ijveren voor gelijke rechten van holebi’s. Niesten zei op Twitter “helemaal klaar” te zijn voor de Antwerp Pride en toonde zijn T-shirt met in elke kleur van de regenboog een (Vlaamse) leeuwenkop. Travella raakte danig overstuur en toonde haar aversie, zelfs haat tegen al wat Vlaamsgezind of zelfs Vlaams-nationalistisch is: “Pride gaat over pride, niet over stom Vlaams-nationalisme.” Dan volgde een kots-emoji en raasde ze door: “Neem eerst eens als partij uitdrukkelijk afstand van de homofobische en transfobische uitspraken van onder andere Theo Francken en probeer dan nog eens. Want nu zijn jullie deel van het probleem.” Volgens Travella is er voor “propaganda van N-VA” geen plaats op de Pride.
“Vilein”, vond Niesten dit. “Onze beweging kent haar problemen, ik heb die nooit ontkend. Je zou dan denken dat expliciete en ondubbelzinnige steun uit diezelfde beweging des te meer geapprecieerd wordt, maar klaarblijkelijk geeft het sommigen braakneigingen. Wat wil je net van ons, Paola?” Travella bood haar relatieve excuses aan, maar trapte toch nog eens na: “Ik blijf bij de mening dat dergelijke symbolen geen plaats hebben op Pride, maar erken de inzet en strijd die mensen als Freek Niesten leveren binnen hun eigen partij.”
Exponent van onverdraagzaam links
Links-progressieven en groenen noemen zich de herauten van de diversiteit, de verbinding, de democratie, de inclusiviteit en dat soort dingen. Alleen… als iemand andere gedachten heeft die haaks staan op de hunne, gaan ze aan het keffen als kwaaie woke hondjes en laten ze hun ware gelaat zien.
Paola is daarom niet tuk op kritiek en tegenspraak, want haar Twitter-account is afgeschermd. Het is altijd leuker om enkel ‘in dialoog’ te gaan met gelijkgezinden. Het staat dan ook in de sterren geschreven dat Vlaanderen haar nog wel ‘beter’ zal leren kennen…