Inkorting Dodentocht kan op weinig begrip rekenen: "Tijd dat we onze vrijheid weer gaan verdedigen"

Illustratiebeeld. Belga Image

Uncategorized

Inkorting Dodentocht kan op weinig begrip rekenen: “Tijd dat we onze vrijheid weer gaan verdedigen”

Anton Schelfaut

Sven Ornelis, radiopresentator bij Joe FM, is niet te spreken over de beslissing van de FOD Volksgezondheid om het parcours van de 53e Dodentocht in te korten tot 65 kilometer. “De overheid heeft zich daar totaal niet mee te moeien”, hekelt hij op Twitter.

De organisatie van de Dodentocht, een klassieker die al 53 jaar duizenden wandelaars een nachtelijke tocht van 100 kilometer doet ondernemen, kort het parcours dit jaar voor het eerst in: van 100 naar 65 kilometer. Dat heeft alles te maken met de hitte.

De hoge temperaturen zouden het immers onverantwoord maken om het volledige traject af te leggen. Voornamelijk omdat de temperaturen vanaf 13 uur ondraaglijk zouden zijn, zeker voor deelnemers die op dat moment al een lange afstand achter de rug hebben. Het parcours wordt daarom met een derde ingekort. De sportieve uitdaging gaat nachtelijk door, maar na overleg met FOD Volksgezondheid, politie, brandweer en gemeente Bornem acht de organisatie het toch nodig om het parcours in te korten.

Teleurgestelde wandelaars

Op sociale media regent het teleurgestelde reacties. Onder meer radiopresentator Sven Ornelis liet zich op Twitter kritisch uit over de beslissing. “Gelukkig dat alle kerntaken zo keurig worden ingevuld in ons landje”, sneert hij. “België wordt meer en meer het gidsland waar alles perfect in regels wordt gegoten.”

Volgens Ornelis, die een beroep doet op het gezond verstand van de deelnemers, heeft de overheid zich “totaal niet te bemoeien” met een inkorting van het parcours. “Het wordt tijd dat wij als burgers onze vrijheden weer gaan verdedigen”, oordeelt hij. “Tijdens de coronacrisis hebben we al genoeg moeten slikken. Ik heb plichtsbewust alle regels gevolgd. Zelfs sommige absurde. Maar genoeg is genoeg.”

Bij sportpresentator Ruben Van Gucht is eenzelfde geluid te horen. Hij verwijst naar de editie van 2003, toen de Dodentocht gewoon doorging bij temperaturen van 37 graden. “Toch moeten we niet enkel kijken naar de organisatie”, meent hij. “Ook naar onze maatschappij waar alles met een vergrootglas bekeken wordt en heel snel bekritiseerd wordt. Dit is een gevolg.”

Ook Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) reageert boos. Hij wijst erop dat er al sinds 2019 geen Dodentocht meer heeft plaatsgevonden. “We worden geregeerd door kneuterige regelneven”, hekelt hij. “Laat de mensen eens ZELF beslissen of ze deelnemen.”

https://twitter.com/rvangucht/status/1557301924302622724

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

30 gedachten over “Inkorting Dodentocht kan op weinig begrip rekenen: “Tijd dat we onze vrijheid weer gaan verdedigen””

  1. Beginnen de makke schaapjes eindelijk door te hebben wat deze kloteregering aan het doen is. Er is maar één oplossing voor, massale burgelijke ongehoorzaamheid en in opstand komen.

  2. Regelneven en -nichten heeft ons land in overvloed. Als die konden zouden ze ook voorschrijven hoeveel lagen toiletpapier dik mag zijn en hoeveel velletjes per ‘zitting’ mogen gebruikt worden.
    Bedenken van regeltjes en uitzonderingen brengt duidelijk een kick teweeg.

  3. Van onze tradities blijf je met je poten af! Ik vraag me telkens weer af: WIE geeft de aanzet tot deze ridicule beslissingen? WELK kieken is me dat? Kan dat eens uitgevlooid worden? Een naam aub, zodat iedereen weet wie deze onnozelaar is.

  4. Wat een watjes zijn we geworden–verdedig onze vrijheid– in 2003 heb ik meegestapt en volledig uitgewandeld als diabeet dan ook nog (1) -DODENTOCHT =100KM
    Groetjes aan zij die hem doen – Hautzee

  5. Het is toch wel nen omgebouwden zekers die besliste om de dodentocht in te korten. Federaal gezondheidsinspecteur winne haenen. Jeetje mina, zo’n lelijk gedrocht die het nodig vindt om normale mensen te pesten. Weg met deze gehandicapten die een vijs los hebben.

  6. Vlaanderen kreunt onder liberale dictatuur. Maatregel disproportioneel en arbitrair. Kan aangevochten worden bij de Raad van State. Hierbij aansluitend: consequent voetgangers en fietsers verbieden waar het gevaarlijk is bij gebreke van degelijk aangepaste infrastructuur. Voertuigen met dode hoek > verbieden ! Ministers die niet renderen ontslaan.

  7. Organisators veiligheidsnormen opleggen OK. Deelnemers een medisch attest vragen idem. Het evenement eenzijdig verbieden is disproportioneel. Stop de politieke overheidsbemoeienissen in het private leven van de burger. Waar gaat die dictatuur eindigen?

  8. Zou de “gezondheidsinspecteur” Winne Haenen wel voldoende beseffen hoe je verstand achteruit gaat als je “op latere leeftijd” van man vrouw wordt? Waarmee niet gezegd is dat ECHTE vrouwen minder verstand hebben. Alleen de lbgqrst+ zeker wel.

  9. De FOD volksgezondheid kennende onder leiding van een niet verkozen minister, die als een volwaardige fuhrer de coronacrisis “beheerste”, zal straks overal politie langs de kant van de weg zetten om mensen die ook maar 1m verder dan de opgelegde 65km stappen op de boek te zetten.Drones zullen ingezet worden om ontsnappende en overtredende stappers te pakken te krijgen. Of hoe betuttelend we geworden zijn en als het even kan zullen zoals in coronatijden de boetes uit de pan swingen. Laat iedereen beslissen hoever ze stappen en het komt goed, maar in de vivaldi dictatuur is dit ondenkbaar. Een Belg, en al zeker een Vlaming, moet niet denken..vivaldi denkt voor u en weet wat goed voor u is.

  10. Echt volbloed masochisten kunnen de ingekorte versie van 65 km toch heen-en-weer stappen, 130 km is immers nog langer dan de oorspronkelijke 100 km. Zeker batig om voldoende bleinen en open blaren te vergaren en daar dan bekaf mee te pochen ; “we hebben ons toch goed geamuseerd !” Ik zal wel in mijn hof in een strandstoel liggen met een pint fris tarwebier EN een boek ter hand , zonder bleinen of open blaren op mij voeten.

  11. Oh, wat mogen we tevreden zijn, de boven-ons-gestelde maken zich zorgen om het klootjesvolk, Jefke met zijn klakske mag op zaterdag geen 100 maar wel 65 km stappen, hij wel eens dood kunnen vallen, oh, wat jammer.
    Waar ze zich geen zorgen over maken is dat zelfde Jefke wel zich blauw mag betalen aan belastingen, zijn energierekeningen niet meer kan betalen, in de winter in de kou zal zitten en en-passant een vreemde aan het worden is in zijn eigen land en moest hij boer zijn ook nog zijn grond zal verliezen

  12. Dat parcours met de auto doen, airco aan, zou toch pragmatischer zijn dan zich zo masochistisch af te beulen voor een “attest van deelname” zonder geldelijke waarde en bleinen of open blaren aan de voeten.

  13. Wat ik niet begrijp: de dodentocht wordt ingekort om de deelnemers te beschermen, waarom wordt dan die pride toestanden niet verboden om de deelnemers te beschermen tegen de apenpokken ?

Plaats een reactie

Delen