Salman Rushdie (Photonews)

Salman Rushdie (Photonews)

Uncategorized

Iran: “Salman Rushdie en aanhangers zelf verantwoordelijke voor steekpartij”

Simon Segers

De Iraanse regering heeft na enkele dagen stilzwijgen officieel gereageerd na de aanval op de Britse auteur Salman Rushdie in de staat New York. Zij leggen de schuld bij de auteur en zijn aanhangers.

“Betreffende de aanval op Salman Rushdie, kunnen wij niemand anders dan de auteur en zijn aanhangers verwijten of zelfs veroordelen”, verklaarde een woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Wij hebben niets anders gezien over de persoon die deze daad heeft gepleegd dan wat wij via de Amerikaanse media hebben vernomen. Wij ontkennen categoriek elke connectie tussen de dader en Iran.”

Plichtsbewust man

Hoewel de Iraanse regering voordien nog niet gereageerd had op de aanval, is het incident evenzeer niet voorbijgegaan aan de nationale media. De krant Kayhan, algemeen beschouwd als de meest conservatieve publicatie in Iran, prees de dader als zijnde een “krijger en plichtsbewust man” die “de afvallige en boosaardige Salman Rushdie” heeft aangevallen. Een belangrijke kanttekening is dat de hoofdredacteur van Kayhan rechtstreeks benoemd wordt door de hoogste leider van Iran.

Rushdie niet langer in levensgevaar

Rushdie (75), een Brits auteur van Indiase afkomst, kreeg in 1989 een fatwa over zich uitgesproken door ayatollah Khomeini, de toenmalige leider van Iran, naar aanleiding van de publicatie van zijn islamkritisch boek ‘De Duivelsverzen’. De auteur ontweek kort na de uitspraak van de ayatollah ternauwernood een aanslag en leeft sindsdien met permanente politiebewaking. Vorige week vrijdag werd hij tijdens een lezing in de staat New York aangevallen door de 24-jarige Hadi Matar. Rushdie liep hierbij zware steekwonden op in de nek en maag en riskeert om een oog te verliezen. Hij verkeert momenteel niet langer in levensgevaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Iran: “Salman Rushdie en aanhangers zelf verantwoordelijke voor steekpartij””

Plaats een reactie

Delen