Vlaams minister van Werk Jo Brouns (foto: Belga)

Uncategorized

Jo Brouns (cd&v) over arbeidsmarkt: “Onbegrijpelijk dat Belgische overheid regio’s niet meer bevoegdheden geeft”

Wannes Neukermans

Volgens Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) moet de krapte op de arbeidsmarkt opgelost worden door de 700.000 inactieven in Vlaanderen aan te spreken. “De VDAB moet uitbreken en uit haar kot komen”, aldus Brouns in een interview met De Morgen.

Vacatures raken steeds moeilijker ingevuld, quasi overal heersen personeelstekorten, maar toch zitten er 700.000 mensen thuis. De VDAB ontving nochtans het afgelopen jaar meer dan dubbel zoveel vacatures als dat er werkzoekenden zijn: 400.000 tegenover 180.000.

700.000 inactieven

De winst moet vooral geboekt worden bij de 700.000 inactieven. Het gaat hier om huisvrouwen- en mannen, langdurig zieken, werklozen… “Voor de langdurig zieken heb ik recent nog een concreet plan gelanceerd, tegen 2024 wil ik 30.000 re-integratietrajecten hebben opgestart”, aldus Brouns. Aangezien lokale besturen een goed zicht hebben op wie een leefloon krijgt, ziet hij daarin de uitgelezen partner voor de VDAB. “De grote arbeidsreserve zit bij die 700.000 inactieven: daar kan de VDAB veel meer uit de kast halen om ook die aan de slag te krijgen. Die groep inactieven komt echter niet spontaan opdagen; omdat ze niet kunnen of omdat ze niet willen”, besluit Brouns.

In het interview geeft Brouns aan dat het niet altijd makkelijk samenwerken is met het federale niveau. “De federale beslissing dat een werkloze na twee jaar een deel van zijn uitkering mag houden eenmaal die aan de slag gaat, is wel een verkeerd signaal”, vindt de cd&v-minister. Daarom zou hij veel liever alle arbeidsbevoegdheden op Vlaams niveau gebundeld zien: “Het Vlaams beleid zit goed, maar om 80 procent tewerkstelling te halen moeten we over zoveel mogelijk instrumenten zelf beschikken. Het is onbegrijpelijk dat de Belgische overheid aan de regio’s niet meer bevoegdheden geeft, want zo kunnen we de federale sociale zekerheid net betaalbaar helpen houden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Jo Brouns (cd&v) over arbeidsmarkt: “Onbegrijpelijk dat Belgische overheid regio’s niet meer bevoegdheden geeft””

  1. Zijn partij is de Vivaldiploeg gaan ‘versterken’ ofschoon ze er niet nodig was. Behalve enkele postjes heeft het hen nog niets opgeleverd. Waarom de deur niet achter zich dichtslaan, al was het maar als symbolisch protest?
    Hoopt men nu echt nog op een cadeautje van de Vivaldezen?

  2. Jo Brouns heeft meer gelijk dan men van een CD&V’er zou verwachten, maar of hij gelijk zal krijgen van zijn ACW-vleugel is een andere zaak. Op begrip vanuit Wallobrux, FGTB op kop moet hij al zeker niet rekenen. Alles zal dus blijven bij het oude. Tot jolijt van de profiteurs en tot ergernis, scha en schande van de Vlaamse belastingbetaler.

  3. De Vlamingen gaan het blijkbaar nooit leren. De meerderheid hoeft niet te bedelen maar
    haar rechten democratisch afdwingen. Aan de kabouters van het Vlaams parlement, dringend eens kijken naar de werking van het Amerikaans Congres of naar het lef van de Oekraïense nationalisten. Het Vlaams parlement telt naar verluidt 124 leden. Waarom durven ze geen vuist maken. Organiseer alvast referenda voor uitbreiding van bevoegdheden.

Plaats een reactie

Delen