Kevin Spacey veroordeeld tot boete van 31 miljoen dollar wegens vertrek uit House of Cards

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey. Foto Shutterstock

Uncategorized

Kevin Spacey veroordeeld tot boete van 31 miljoen dollar wegens vertrek uit House of Cards

Simon Segers

Rechter Mel Red Recana van de Los Angeles Superior Court heeft geoordeeld dat acteur Kevin Spacey en zijn productiebedrijven een boete van 31 miljoen dollar moeten betalen aan productiehuis MRC en anderen. De straf werd uitgesproken wegens de verliezen die de bedrijven leden als gevolg van zijn gedwongen vertrek uit de Netflixserie ‘House of Cards’.

Spacey zou de voorwaarden van zijn contract geschonden hebben door onprofessioneel gedrag te vertonen. Concreet gaat het hier om beschuldigingen van seksueel misbruik door acht medewerkers van ‘House of Cards’, dat zou hebben plaatsgevonden tijdens de productie van de vijf seizoenen waarin Spacey meespeelde. Zijn ontslag in 2017 leidde noodgedwongen tot een volledige herziening van het script en een inkorting van het zesde seizoen van 13 naar 8 afleveringen, met grote financiële verliezen tot gevolg. De acteur en zijn advocaten beweren echter dat de stopzetting van de samenwerking niet het gevolg was van contractbreuk. Zijn ontslag ging immers vooraf aan het intern onderzoek dat resulteerde in de klachten van de medewerkers.

Geen nipte zaak

De rechter schreef dat de verdediging weinig argumenten tegen het oordeel kon inbrengen. “Ze kunnen niet aantonen dat dit zelfs maar een nipte zaak is, noch dat de toekenning van de schadevergoeding zo volstrekt irrationeel was dat zij neerkomt op een arbitraire herziening van de contracten tussen de partijen”, aldus Recana. Michael Klump, de advocaat die MRC vertegenwoordigt, uitte zijn tevredenheid over het oordeel van de rechtbank.

Kevin Spacey pleitte recent nog onschuldig in Londen in een andere zaak van seksueel misbruik. Het ging hier om 20 klachten van theater The Old Vic waar de acteur tot 2015 artistiek directeur was. Dit proces zal plaatsvinden in 2023.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/07/kevin-spacey-pleit-onschuldig-in-britse-rechtszaak-over-seksueel-misbruik/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Kevin Spacey veroordeeld tot boete van 31 miljoen dollar wegens vertrek uit House of Cards”

  1. De acteur en zijn advocaten beweren echter dat de stopzetting van de samenwerking niet het gevolg was van contractbreuk. Zijn ontslag ging immers vooraf aan het intern onderzoek dat resulteerde in de klachten van de medewerkers (sic). Ontslagen vooraleer te zijn gehoord?

  2. Spacey heeft zich misdragen en vliegt de laan uit. Dat moet het zijn volgens mij. Die boete is onterecht. De maatschappij, die hem engageerde had beter moeten opletten. Zowel voor, tijdens als na zijn auditie.

Plaats een reactie

Delen