Bijkomende wetgeving om relschoppers uit manifestaties te weren komt er niet na druk van vakbonden en PVDA

Raoul Hedebouw (uiterst links) en Peter Mertens (rechts) op een PVDA-manifestatie. Photonews

Uncategorized

Klimaatpsychologen: “Termen als ‘mooi weer’ missen urgentie”

Simon Segers

De Nederlandse ‘klimaatpsychologen’ Sara Wortelboer en Sara Helmink pleiten voor meer urgent taalgebruik bij weervoorspellingen en andere klimaatgerelateerde mediaberichtgeving. “We moeten de dingen benoemen zoals ze zijn”, aldus de psychologen.

Beelden van stranden en afgeladen terrassen geven een positieve omkadering van de tropische temperaturen die volgens Wortelboer het gevolg zijn van de klimaatverandering. “Termen als ‘mooi weer’ zijn dan niet handig” , aldus de klimaatpsychologe. “De situatie is zo zorgelijk en levensbedreigend. We kunnen het eigenlijk niet meer steeds hebben over ‘mooi weer’. We moeten de dingen benoemen zoals ze zijn.” Wortelboer benadrukte wel dat het mogelijk moet blijven om te genieten van mooi weer, “maar in taalgebruik moet ook de urgentie duidelijk worden”.

De oververhitting van de aarde

Collega Sara Helmink wil vooral aan de hand van woordkeuze inspelen op de afstand die mensen ervaren betreffende klimaatverandering. “Termen als 1,5 graad opwarming van de aarde zijn veel te abstract, maar ‘dieren die doodgaan’ en ‘extreem weer’ snappen we beter, want dat voelen en zien we”, verduidelijkte ze. Zelf gebruikt Helmink om die reden niet de term ‘opwarming van de aarde’, maar ‘oververhitting’ van de aarde. “Dat klinkt al een stuk minder leuk.” Indien personen met een voorbeeldfunctie, zoals politici en opiniemakers, hun communicatie over klimaatveranderingen zouden aanpassen, kan dit volgens Wortelboer al invloed hebben. “Mensen kijken naar anderen om te weten wat goed en normaal wordt gevonden.”

Duurzaamheid en geluksgevoelens

Het aangepaste taalgebruik zou volgens de dames een eerste stap kunnen zijn om het bewustzijn bij de bevolking te vergroten. “Met het klimaat bezig zijn is echt niet alleen maar kommer en kwel”, zei Wortelboer. “Het betekent niet dat je niet meer blij mag zijn.” Zij geloven dat deze positieve benadering ook kan gefaciliteerd worden dankzij een focus op duurzaamheid. “Op het moment dat je lol begint te krijgen in het duurzame handelen, levert dat geluksgevoelens op”, verduidelijkte Helmink. “Je werkt tenslotte mee aan een oplossing, niet aan een probleem. Dat geeft een gevoel van zingeving”, valt collega Wortelboer haar ten slotte bij. “Ik denk dat we het daar vaker over mogen hebben, in plaats van alleen maar over wat je allemaal niet meer mag.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

20 gedachten over “Klimaatpsychologen: “Termen als ‘mooi weer’ missen urgentie””

  1. ‘Wortelboer’, echt een treffende naam voor een ‘deskundige’, ofschoon het hier om een vrouw blijkt te gaan.
    Het warme weer moet blijkbaar nog alarmerender worden geduid, dus weer maar eens aan de taal morrelen.
    Tenslotte: is ‘klimaatpsychologie’ een nieuwe leerstoel aan de onvolprezen universiteiten, haarden van kennis en voortschrijdende beschaving?

  2. Man, man, man, nu hebben ze woke klimaatpsychologen die nog erger zijn dan onze regimepers om ons trachten een schuldgevoel aan te praten, ze zouden beter eens naar zichzelf kijken, taylor swift met 170 vluchten op 200 dagen, of al gore die door de mand viel met zijn ongemakkelijke waarheid. Waar gaar dat woke gedoe eindigen? Oftewel verbieden oftewel extra belasten op hun uitspraken.

  3. “Mensen kijken naar anderen, om te weten wat goed en normaal wordt gevonden” = de totale vernietiging van het zelfstandig, objectief denken. Hét doel van de klimaatlobby. De mazen van de klimaatdictatuur sluiten zich alsmaar meer: klimaat- psychologen, – ambtenaren, – pseudo wetenschappers, -statistici, – fascisten,
    – journalisten, – opportunisten, – businessmen, – beursgourou’s, – managers, – ministers ….

  4. Ik word echt schijtziek van linkse mensen en hun achterlijke zelfhaat. Ik raad alle rood/groene terreurkabouters volgende therapie aan: plak je mond rondom af met duct tape, zet vervolgens een wasknijper op je neus en blijf zo onbeweeglijk twee uur zitten. Naar het schijnt helpt het. Ik zou zeggen probeer het eens… Als jullie er niet blij van worden, wij alleszins wel. Doen! 👍🏻👍🏻👍🏻

  5. Klimaatpsychologen, hahahaha weeral een overbodige functie, zijn volop aan het werken aan hun eigen verdienmodel. Paniekzaaierij werkt maar zolang het niet belachelijk wordt. Dat punt is al lang voorbij.

  6. Ik heb een veel beter woord voor klimaatpsychologie. Een beter woord is regime propaganda. Hetzelfde doet GVA met de Ijzerbedevaart. Ze zeggen dat er neonazi’s komen en dat niet-blanken er beter weg blijven. Ik heb nog nooit bezoekers bij de Ijzerbedevaart gezien in SS-uniformen. Ze zijn gwn vlakaf, een tandje bij aan het steken qua propaganda. Hun “bronnen” zijn gwn mafketels zoals henzelf. De ene zegt iets krankzinnig en de andere breit erop verder.

  7. Klimaatpsycholoog! Wat voor onzin. De zomer van 1976 was al even heet als deze zomer. Het was een echte zomer, en geen natte zomer. Tientallen jaren hebben velen – niet psychologen – teleurgesteld moeten wachten op terug zo een hete zomer. En nu, reageren ‘wetenschappers’ alsof de atoombom klaar ligt. Onzin is vandaag echt in.

  8. Klimaatpsycholoog zelfs mijn spellingcontrole heeft er nog niet van gehoord, maar vraag mij wel af wat die hun jaarloon is. Wie het betaald weet ik wel ikke arme sukkelaar die braaf zijn belastingen betaald

  9. Als je naar het verleden kijkt, bemerk je dat grote klimaatschommelingen al eeuwen lang voorkomen. Denk aan de ijstijden en aan de olifantstanden die in gletsjers werden teruggevonden. In die tijden bestond er nog geen industriële vervuiling (auto’s, vliegtuigen, fabrieken … ) en leefden er veel minder mensen op aarde dan nu. Wat de klimaatschommelingen toen veroorzaakte (verhoogde of verminderde zonneactiviteit) zal daar waarschijnlijk ook nu ook wel verantwoordelijk voor zijn. Maar dat mag niet gezegd worden, want de klimaat-inquisitie duldt geen tegenspraak. Ik ben dus een klimaat-ketter, want ik geloof helemaal niet dat de mens alleen voor de klimaatschommeling verantwoordelijk is.

  10. Daar is méér dan twintig jaar kindergeld voor betaald, dat heeft quasi gratis “gestudeerd” (dat heet nu eenmaal ook zo bij nepwetenschappen), met eventueel nog een studiebeurs bovenop en dat houdt zich nu bezig met op kosten van de maatschappij onzin uit te kramen op een postje gecreëerd door groene profiteurs waarbij ze mekaar wederzijds als “noodzakelijk” en “goed bezig” bestempelen. Eens op -liefst vervroegd- pensioen vindt dat dan dat het “maatschappelijk relevant” is geweest en kijkt zelfvoldaan naar het domme gepeupel dat zijn/haar leven heeft verspild door nuttig werk te verrichten en dergelijke profiteurs te onderhouden. Meestal heeft dat soort een jeugd achter de rug met CO² producerende reizen (zoals Anuna en haar moeder) waarbij ze de grote Jan-Jeanette zijn gaan uithangen in straatarme en zwaar vervuilende Derde Wereldlanden en dan terugkomen om ons te zeggen dat ze het beter weten en dat we nu maar naar hen moeten luisteren. Kortom: maatschappelijke kost astronomisch, bijdrage aan de maatschappij: cero, cero ,cero.

Plaats een reactie

Delen