“De vervroegde terugkeer van koning Filip uit zijn kerstvakantie om een koninklijk besluit (KB) te ondertekenen, toont des te meer het nut van het wetsvoorstel over de elektronische handtekening”, vond N-VA eind 2014.
N-VA greep toen de – door de regering gevraagde – vervroegde terugkeer van koning Filip uit zijn kerstvakantie aan om te wijzen op dat wetsvoorstel dat toenmalige N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye en Kristien Van Vaerenbergh begin december van dat jaar indienden. Dat wetsvoorstel moet het mogelijk maken wetten en besluiten met de elektronische handtekening te ondertekenen.
Strafrechtelijke inbreuken
Sindsdien hebben we over dat voorstel niets meer gehoord. Nochtans zou die elektronische handtekening de burger enkel deze zomer al vele duizenden euro’s bespaard doen hebben. Onmiddellijk na de viering van 21 juli trok koning Filip immers naar zijn illegaal verbouwde vakantiewoning op het Franse eiland Île d’Yeu. Filip kocht die woning overigens ook onder de valse naam Philippe Legrand, een strafrechtelijke inbreuk voor ‘gewone’ Vlamingen zoals u en ik.
Uiteraard moesten er zeer recent ook besluiten fysiek ondertekend worden door Filip. Die moesten dan naar die illegale woning gebracht worden, zoals het ‘koninklijk besluit houdende verlenging van het mandaat van de leden van de Federale Adviesraad voor Ouderen’, ondertekend door Filip op 30 juli van dit jaar op Île d’Yeu. Dat weten we omdat dit besluit vervolgens in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd.
Dure onzin
Hoe is dat besluit eigenlijk fysiek tot bij Filip geraakt? De meest logische weg is eerst via het vliegtuig van Melsbroek of Brussel tot in de buurt van Fromentine en dan vanaf Fromentine met de boot naar Île d’Yeu. Na de handtekening moet dat papieren KB opnieuw via de omgekeerde weg naar Brussel, meer bepaald naar het gebouw van het Staatsblad.
De kostprijs van die onzin werd nog opgedreven aangezien Filip van dat Franse eiland naar Split in Kroatië trok. Dat weten we aangezien een KB over apenpokken dringend ondertekend moest worden door de koning, namelijk het ‘koninklijk besluit houdende aflevering van vaccins tegen apenpokken aan artsen op grond van een schriftelijk verzoek voor een groep patiënten’. Het KB werd gegeven (ondertekend) te Split op dinsdag 9 augustus 2022. Ook in dat laatste geval moet dat apenpokkenbesluit ook terug naar België komen. De kostprijs loopt dus erg snel op. En misschien trekt Filip van Split nog naar een andere bestemming.
Kunst- en vliegwerk
Volgens dat interessante voorstel van N-VA zullen ook ministers van die elektronische handtekening gebruik kunnen maken. “In het digitale tijdperk bestaan er veel concretere, efficiëntere en goedkopere oplossingen dan het kunst- en vliegwerk waar men nu nog vaak voor kiest”, aldus hoogleraar en parlementslid Vuye toen.
“De elektronische handtekening is al sinds 2000 een volwaardige handtekening”, verklaarde Vuye. “Met ons wetsvoorstel beogen we een juridisch sluitend systeem van elektronische ondertekening van wetten en besluiten. Daarvoor volstaat het om de definitie in artikel 1322 van het Burgerlijk Wetboek, die al sinds 2000 zijn deugdelijkheid bewezen heeft, in te schrijven in de wet over het gebruik van de talen in wetgevingszaken, het opmaken, bekendmaken en inwerkingtreden van wetten en verordeningen.”
Vuye wees er toen op dat de koeriervluchten die Albert II destijds organiseerde om op vakantie wetten of besluiten te ondertekenen, jaarlijks tot 60.000 euro kostten. “Door daarvoor elektronische handtekeningen te gebruiken, kunnen we dus dat bedrag besparen.”
Misbruik Boudewijn
Minder bekend is dat ook koning Boudewijn van die regeling misbruik maakte. Zo werden bijna alle KB’s van hem tijdens de zomer ondertekend in Villa Astrida in Motril (Spanje). Boudewijn nam – in tegenstelling tot wat velen denken – minstens even vaak of zelfs vaker vakantie dan zijn jongere broer aangezien een ander KB eveneens te Motril ondertekend werd op 5 januari 1993. En zelfs op 14 april van dat jaar werd er nog een KB in Spanje ondertekend. De procedure was telkens deze: een papieren versie werd met het vliegtuig naar Spanje gebracht en ondertekend opnieuw naar ons land.
Elektronisch
Terug naar het wetsvoorstel van Vuye. Dat behandelt dan nog niet de technische specificiteit. “De elektronische handtekening kan vele vormen aannemen”, verklaarde Vuye. “Het kan gaan om een gescande handtekening, een code of een andere vorm van versleuteling, maar de koning zou ook gewoon zijn identiteitskaart kunnen gebruiken.”
Na de fratsen van Filip op Île d’Yeu en Split is er maar één conclusie: invoeren die elektronische handtekening. En liefst zo snel mogelijk.