De Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio. Foto Shutterstock

De Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio. Foto Shutterstock

Uncategorized

Leonardo DiCaprio opnieuw beschuldigd van klimaathypocrisie

Simon Segers

De Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio is een van de bekendste klimaatactivisten in het publieke oog. Zijn retoriek krijgt echter vaak serieuze tegenstand. Critici verwijten hem zelf een vervuilende levensstijl te leiden en hypocriet te zijn.

DiCaprio wordt ondertussen al jaren beschuldigd van klimaathypocrisie. Zo ondernam hij in 2016 een reis van Europa naar New York met een privéjet om een klimaatprijs in ontvangst te nemen. In 2014 voer de acteur met een privéjacht naar Brazilië om aanwezig te zijn bij de wereldbeker voetbal. Zijn eigen The Leonardo DiCaprio Foundation subsidieert tegelijk organisaties die oliebedrijven onder druk proberen zetten.

“Geen zelfinzicht”

“Het verbaast mij niet. Er is namelijk een heel netwerk aan zwart geld bij links dat door prominente, welvarende mensen als hem gesponsord wordt”, verklaarde Steve Milloy, een voormalige functionaris voor energie in de regering-Trump. “Er is geen enkele klimaatactivist die hierover geen complete hypocriet is. Ik zou zeggen dat ze geen zelfinzicht hebben, maar het kan hen gewoon niet schelen. Het gaat hier allemaal over controle over ons, maar nooit over controle zichzelf.”

Eind juli plaatste DiCaprio een video op Twitter waarmee hij de industrie en ontbossing van het Amazonewoud aanklaagde. Jair Bolsonaro, de Braziliaanse president, reageerde zelf op dit bericht. “Ik zou je kunnen zeggen dat je misschien eerst je jacht moet opgeven alvorens je de wereld de les gaat spellen, maar ik ken progressieven. Jullie willen de hele wereld veranderen, maar nooit jezelf, dus ik laat jullie maar begaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Leonardo DiCaprio opnieuw beschuldigd van klimaathypocrisie”

Plaats een reactie

Delen