Georges Dallemagne (foto: Belga)

Uncategorized

Les Engagés wil energienoodplan opstarten: snelheidsverlagingen, minder straatverlichting en afschakelplannen

Wannes Neukermans

Omdat er internationaal onzekerheid heerst over de energiebevoorrading van deze winter, vindt federaal oppositiepartij Les Engagés het noodzakelijk om het “vroegtijdige waarschuwingsniveau” van het federaal energienoodplan op te starten. Dat houdt in dat er energiebesparende maatregelen worden genomen.

Vanaf de politiek terug samenkomt na het zomerreces, vraagt de partij zowel op federaal, als op Waals en Brussels uitleg aan de bevoegde ministers. “We moeten overleg plegen over bezuinigingsmaatregelen, die maximale impact moeten hebben”, verklaren parlementsleden Georges Dallemagne (federaal), François Desquesnes (Wallonië) en Christophe De Beukelaer (Brussel) in een persbericht.

Afschakelplannen

Een verbod op korte vluchten, snelheidsverlagingen op de autosnelweg en een lagere temperatuur in openbare gebouwen en winkels zijn enkele van de maatregelen die de partij voorstelt. Daarnaast wil de partij zelfs tests uitvoeren met echte afschakelplannen – waarbij bepaalde gebieden of gebouwen tijdelijk geen stroom meer toebedeeld krijgen.

Naast energiebesparende maatregelen, wil de partij ook inzetten op meer nucleaire capaciteit. Al is dat ook geen volwaardige oplossing. “Ja, het is essentieel om nucleair zoveel mogelijk te verlengen ”, aldus Christophe De Beukelaer. ” Maar we moeten de mensen de waarheid vertellen: zelfs wanneer we de Belgische nucleaire voorzieningen allemaal openhouden, blijven we voor 82 procent afhankelijk van gas en olie. We kunnen dus duidelijk zien dat kernenergie alleen ons niet zal redden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Les Engagés wil energienoodplan opstarten: snelheidsverlagingen, minder straatverlichting en afschakelplannen”

  1. Dit uitschakelplan zou vooral gericht moeten zijn op de privéwoningen, kantoren, wagens en reizen van onze politici. Dan zullen ze misschien eindelijk begrijpen waar ze mee bezig zijn.

  2. Maatregelen voor een energiecrisis die werd uitgelokt door de eu en de globalisten?
    Poltici die de burger hiervoor willen laten opdraaien (net zoals bij corona) zouden beter harakiri plegen

  3. Zoals gewoonlijk worden de begrippen elektriciteit en energie weer dooreen gebruikt door deze politieke sukkels. Die 82% slaat op het totale energieverbruik, de kerncentrales enkel op het gedeelte elektriciteit, dus 20%.
    Daarbij, als er doden zouden vallen bij die afschakelingen, bvb. mensen die niet kunnen leven zonder gebruik van medische elektrische apparaten, gaan de politici de verantwoordelijk hiervoor nemen, of zoals altijd, alles afschuiven op anderen?

Plaats een reactie

Delen