Dominique Willaert (Bron: Facebook)

Binnenland politiek

Linkse activist Dominique Willaert: “Onbegrijpelijk dat media Tom Van Grieken als gewone politicus benaderen”

Redactie PAL

De linkse activist Dominique Willaert heeft in een interview met De Morgen enkele bijzondere standpunten ingenomen. Naar eigen zeggen begrijpt hij nu beter de bezorgdheden van mensen die op rechtse partijen stemmen, maar vindt hij het anderzijds niet kunnen dat men Tom Van Grieken als gewone politicus zou benaderen.

Dominique Willaert, in Gent bekend als oprichter van het cultuurhuis Victoria Deluxe en links activist, heeft een boek uitgebracht waarin hij onder andere het groeiend gevoel van ontevredenheid bij de bevolking onder de loep neemt. Dat zorgt er volgens hem voor dat steeds meer mensen zich kunnen vinden in de standpunten van (extreem)rechtse partijen. Zij geven de burgers namelijk het gevoel dat ze begrepen worden.

“Het is opmerkelijk hoe extreem­rechtse krachten er wereldwijd in slagen om onderdak te bieden aan een groeiende groep misnoegde burgers”, stelt hij “Zowel op sociale media als in het echte leven geven ze mensen het gevoel dat je wel degelijk iemand bent met wie rekening wordt gehouden.”

Daarbij verwijst Willaert onder andere naar Ninove, waar Forza Ninove meer dan 40% van de stemmen binnen weet te halen. “Kopstuk Guy D’haeseleer heeft er samen met zijn militanten het Vlaams Huis opgericht, vanwaaruit concrete acties worden opgezet: de voedselbedeling, de terug-naar-school­actie die de financiële last bij het begin van het schooljaar wil verlichten, en de aankoop van mondmaskers voor personeel en bewoners van rusthuizen.”

Nieuwe visie

Volgens Willaert kijkt hij nu anders naar mensen die op rechtse partijen stemmen dan vroeger. “Ik heb een evolutie doorgemaakt. Ik vind het onverstandig om Vlaams Belang-stemmers weg te zetten als fascisten of ‘domme kloten’”, stelt hij. “In de verhalen die ik van extreem­rechtse stemmers hoor, schuilt geen strak omlijnd ideologisch verhaal, maar veeleer onbestemde woede.” Daarom wil hij naar eigen zeggen proberen om mensen te doorgronden en hen te begrijpen. “Dat is de grote uitdaging voor de democratische krachten in onze samen­leving.”

Normaliseren

Toch is dat volgens de activist geen reden om rechte partijen of politici te normaliseren. “Ik vind het onbegrijpelijk hoe zowel de openbare omroep als de commerciële mainstream media Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken als een doodgewone politicus benaderen”, klinkt het. Dat kan volgens Willaert tot gevaarlijke situaties leiden. “In de VS hebben we met de Capitool-­bestor­ming gezien waartoe het salonfähig maken van extreemrechtse politici kan leiden. Ik voorspel hier een soortgelijk scenario.”

Het zou echter fout zijn om het Vlaams Belang daarom dood te zwijgen. “Ik pleit wel voor een waakzamere omgang, een kritischere houding.” Vreemd genoeg zou dat niet nodig zijn voor de PVDA, die aan de andere kant van het politiek spectrum staat. “Misschien moeten we de PVDA niet als extreem- maar als radicaal-links omschrijven. Ik vind het geen enkel probleem dat die partij kritisch onder de loep wordt genomen. Het gaat mij er niet over of je al dan niet een forum geeft aan een partij, maar wel over de risico’s die gepaard gaan met de normalisering van extreem­rechts”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




44 gedachten over “Linkse activist Dominique Willaert: “Onbegrijpelijk dat media Tom Van Grieken als gewone politicus benaderen””

  1. Wat wil die man dan?
    Een totalitair regime zoals in China waar de mensen die heel hun leven in erbarmelijke omstandigheden hard gewerkt hebben geen pensioen krijgen, terwijl er super rijke kapitalistische chinezen zijn die gedoogd worden omdat ze de staatskas spijzen
    Alle systemen die gestoeld werden op de principes van Karl Marx zijn tenonder gegaan of worden manu militari in stand gehouden, waarbij de gewone mens uitgebuit wordt terwijl de partijbonzen grote sier maken. Dat is echt kapitalisme. Het vermogen van Poetin wordt geschat op 176 miljard euro, wat is dat communisme toch prachtig, niet.
    Wat zegt het spreekwoord? Wie op zijn achtiende niet sociaal denkend is, heeft geen hart. Wie op zijn dertigste nog altijd socialist is heeft geen verstand.
    Zie hier ons landje: De socialisten, voornamelijk de PS en PVDA, willen zo weinig mogelijk en indien het even kan niet werken maar wel een luilekker leventje leiden,

  2. Hoeveel jaren horen wij dit al -proberen om mensen te doorgronden en te begrijpen-
    en er dan natuurlijk niks mee doen. Het geeft nog maar eens aan hoe men in die kringen naar de maatschappij kijkt – een klein groepje linkse deugmensen (die alles beter weten) en de rest is het klootjesvolk, te stom om te helpen donderen.
    En dat men zich vooral niet vergist, ze willen geweld gebruiken of uitlokken om hun doel te bereiken. Kijk maar wat er aan de hand is in Nederland waar men de boeren manu militari van hun land wil verdrijven met drogredenen.

  3. Wiki -In mei 2019 onderschreven Willaert en verschillende andere bekende Vlamingen een oproep om op Peter Mertens en de PVDA te stemmen bij de verkiezingen. De vrees is, dat democratie en vrije mening stopt wanneer dergelijke personen te veel macht krijgen. Lurken meestal aan de subsidieboom.

  4. 😂🤣😂🤣 hij heeft meer begrip gekregen voor de Vlaams Belang kiezer want “extreem” rechts. Zijn club van de rode massamoordenaars daarentegen zijn slechts “radicaal”. Diezelfde radicalen die er niet hun hand voor omdraaien politie in elkaar te trappen, liever mensen in ziekenwagens laten sterven dan hun recht op staken op te geven, machtsmisbruik van kakbonden toestaan, sympathieën hebben voor leiders die hun eigen mensen opsluiten en vermoorden en het liefst andere meningen bij wet laten verbieden.
    Ga toch lekker frietjes bakken jongen! Het vet moet ge alvast niet gaan zoeken.

  5. Tja, wat zijn de risico’s van “extreem” rechts? Dat de belangen van de gewone burger eindelijk ernstig zouden genomen worden? Dat Stalinistische & Salafistische partijen wat minder aan bod komen in de media en subsidiebedeling?

  6. Een kleine, democratische “ontmijning” van Willaert’s sociaal, fascistische doctrine :
    – Het kan niet dat linkse activisten, die de toekomst en welvaart van onze maatschappij willen vervangen
    door dictatoriale, socialistische armoede, worden benaderd als gewone, autoritaire randdebielen. Ze zijn
    nl. een gevaar voor vrijheid, vooruitgang en welvaart.
    – Al wat tegen de socialistische/ groene/ communistische dictaturen en pro eigen volk is, wordt
    gebrandmerkt als “extreem rechts”.
    – In Ninove wordt de autochtonen bevolking geterroriseerd door allochtonen, met goedkeuring van linkse
    activisten en poco’ s, wegens potentieel kiesvee, tegen zgn. “extreem rechts”.
    – De pro-eigen-Volk-eigen-cultuur stemmen, zijn geen onbestemde uiting van woede. Het is de realiteit die
    zich manifesteert tegen de weigering van de traditionele partijen om het eigen volk te steunen en te
    beschermen.
    – Willaert wil mensen doorgronden en begrijpen. Typische stellingname van een linkse klootjesvolk activist,
    die zich boven het “rechts” gepeupel waant.
    – Dé grote uitdaging van de democratie, voor zover die bestaat, is om linkse fascisten, zoals Willaert, te
    elimineren.
    – Het normaliseren van linkse activisten en extreem links, zijn het grootste risico.

  7. Stuitend hoe moedwillig blind iemand kan zijn. Van een zelfverklaarde links activist (extremist) kan men natuurlijk geen enkele objectiviteit verwachten maar dan nog.. Dat hij eens gaat luisteren naar de horrorverhalen van mensen uit Oost Europa en Azië die onder het juk van de verdorven extreem linkse ideologie hebben moeten leven. Subsidieslurper Dominiqueske weet natuurlijk beter. (Extreem) links moet op alle mogelijke manieren bestreden worden!

  8. Sinds mijn ervaring met “democratische” politici tijdens de Covid crisis, zie ik niet in waarom ik bang zou moeten zijn voor Tom Van Grieken. Wat hebben we eerlijk gezegd te verliezen?

  9. Die man heeft niet 100 maar 1000 procent gelijk. TVG als gewone politicus benaderen is hem niet kennen of zijn retoriek niet correct doorgronden. TVG benader je als een absolute Toppoliticus, met genoeg dossierkennis en branie of deze politieke superster laat je alle hoeken van de kamer zien.

  10. Jaloezie is een raar ding wetende dat Tom Van Grieken een top politicus is en vele stemmen krijgt. Dat er veel woede bij de rechtse kiezers zijn is te begrijpen, als je constant extreem word genoemd en links die verantwoordelijk is voor 15 miljoen coronadoden, putain die er nu op los moord en dagdagelijks moorden de islaMIETJES mensen uit, je zou voor minder. Links die zich profileert als openheid naar homo’s toe maar als Chris Janssens zich heeft geout was het kot te klein, hypocriete wokers.

  11. Heeft Willaert een definitie van een gewoon politicus en waarin verschilt Tom Van Grieken daarvan? Misschien heeft Tom Van Grieken een aantal standpunten die mijnheer Willaert niet welgevallig zijn? Maar dat is juist politiek, proberen een ander te overtuigen van zijn mening, wat die ook is. Wie dat wil beletten erkent zijn eigen zwakte en gebrek aan argumenten. In Wallonië is deze zwakte zelfs geïnstitutionaliseerd. Om van het Vlaamse cordon sanitaire maar te zwijgen. Het is miserie op tafel met al die cordons.

  12. “Kopstuk Guy D’haeseleer heeft er samen met zijn militanten het Vlaams Huis opgericht, vanwaaruit concrete acties worden opgezet: de voedselbedeling, de terug-naar-school­actie die de financiële last bij het begin van het schooljaar wil verlichten, en de aankoop van mondmaskers voor personeel en bewoners van rusthuizen.”
    Het doet duidelijk pijn bij linkse activisten dat rechts dergelijke zeer sociale acties op touw zet. Onze sociale acties in Ninove worden enorm geapprecieerd bij de burgers. Het helpt de burger dan ook daadwerkelijk, het geeft aan de burgers een kleine maar broodnodige steun. Van de regeringspartijen zal het niet komen, integendeel.
    Het verklaart ook een deel van ons succes. Militanten, gemeenteraadsleden die effectief hun steentje bijdragen om de nood van de mensen te verlichten. Broodnodig in deze huidige tijden waar de mensen de touwtjes amper aan elkaar kunnen knopen en waar links, die al jaren in de federale regering zit, niets aan verandert.
    Dany Goessens
    gemeenteraadslid Forza Ninove
    coördinator Forza Ninove solidair.

  13. ik hoop dat die willaert geen familie is van die andere Willaert die ik zeer aprecieer.Waarom aanvaardt dat manneken het geld van de rechtse rakkers?Zou quickie stickie hem ook laten vervolgen voor zijn politieke linkse standpunten?ooit was gent een rijke liberale stad nu is het tot een bruine-groen ghetto geworden bepeupeld met werkschuwe adepten die liever op de kosten van de werkende mens leven.Willaert is daar het mooiste profiterende voorbeeld van.Ik vraag me af waarom de Vlaamse regering die nietwit nog sponserd,.

  14. Wij mensen (homo sapien) ons dna is voor 98% gelijk aan chimpanse. De chimpanse is xenofoob, miljoenen jaren genetische overdracht verander je niet onder een laagje samenleving van 200j.

  15. Welke evolutie heeft hij meegemaakt, dat zijn tweede hersencel is wakker geworden? Om rechts te doorgronden heb je meer dan een paar hersencellen nodig en die krijg je niet door aan de subsidiekraan te lurken, integendeel!

Plaats een reactie

Delen