Shutterstock

Uncategorized

Mediaanprijs voor huis dat jongeren kopen is 275.000 euro

Belga Press Agency

De mediaanprijs van een huis dat door jongeren (18-30 jaar) wordt aangekocht, ligt in België op 275.000 euro. Dat is maar iets lager dan de mediaanprijs die over alle leeftijdscategorieën heen wordt neergeteld.  Dat blijkt woensdag uit de eerste jongerenbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot), op basis van de vastgoedtransacties in de eerste helft van dit jaar.

Ongeveer 19,5 procent van de Belgische bevolking is tussen de 18 en 30 jaar oud. Toch vertegenwoordigde die leeftijdsgroep in de eerste helft van 2022 zowat 30 procent van de kopers op de Belgische vastgoedmarkt.

De mediaanprijs van een huis dat door de jongeren werd aangekocht lag in die periode dus op 275.000 euro, tegenover 280.000 voor alle huizen in België. Voor een appartement bedroeg de mediaanprijs 224.000 euro. Bij de Vlaamse jongeren ligt de mediaanprijs van een huis iets hoger, namelijk op 295.000 euro. Maar ook dat bedrag ligt iets lager dan mediaanprijs voor alle leeftijdscategorieën in Vlaanderen (310.000 euro).

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen bleek in de eerste helft van het jaar de populairste provincie bij jongeren die een huis willen kopen: 37 procent van de kopers was er tussen de 18 en 30 jaar oud. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (36 procent) en Limburg (35 procent). Jonge kopers die op zoek waren naar een appartement, kwamen dan weer het vaakst in de provincie Antwerpen terecht.

Daar werd 36 procent van de appartementen gekocht door mensen tussen 18 en 30 jaar. West-Vlaanderen is met 14 procent dan weer de Vlaamse hekkensluiter in die ranglijst, onder meer omdat de oudere kopers massaal actief waren aan de kust. In Brussel was net geen 22 procent van de kopers van een appartement tussen de 18 en de 30 jaar oud. Voor huizen ligt het aandeel van jonge kopers er zelfs maar op 10 procent. In Wallonië waren er dan weer 18 procent jonge kopers voor appartementen en 25 procent voor huizen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

1 gedachte over “Mediaanprijs voor huis dat jongeren kopen is 275.000 euro”

  1. Aiaiai, veel te hoog, veel te duur. Dat kan je niet alleen lenen. Ik zou alle jonge mannen aanraden om geen financiële contracten aan te gaan met vrouwen. Hun emotionele kern is onbetrouwbaar, hun intenties zijn egocentrisch, hun schoonheid is vluchtig en hun juridische macht in ons Belgisch systeem is te groot. Koop kleiner, koop alleen en werk 80u per week tot je genoeg centen bijeen hebt om je EIGEN plekje te kopen.

Plaats een reactie

Delen