Einde juni kwam de G7-top bijeen in het Beierse Schloss Elmau. De G7 is een intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten: Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In het verleden werden de G7-bijeenkomsten door klimaatbetogers en progressieve groepen aangegrepen om te demonstreren. Radicaal-links probeerde steevast de betogingen te kapen.
De mainstreammedia in binnen- en buitenland gingen voorbij aan het feit dat de protestbeweging tijdens de recente G7-top volledig ineengeschrompeld leek. De organisatoren hadden op minstens 20.000 deelnemers gerekend, sommigen hadden het zelfs over 35.000 activisten. Volgens politiecijfers waren er niet eens 4.000. Zeven jaar geleden waren er 40.000 aanwezigen…
Autonomen en andere anarchisten
Het concept van de organisatoren om een breed en burgerlijk ‘verbond van alle maatschappelijke geledingen’ op te zetten, lijkt mislukt. Er bleek weinig interesse voor deze demonstratie, georganiseerd door Attac en Compact, naast milieuorganisaties als WWF, Greenpeace, Brot für die Welt en Oxfam. Ook andere samenwerkende organisaties stuurden slechts heel kleine delegaties naar de manifestatie tegen de G7.
Op televisiebeelden valt het zogenaamde Zwarte Blok op van de autonomen en de anarchisten. Verschillende honderden mensen. Daarnaast ook veel vertegenwoordigers van Duitse communisten, zoals DKP, MLPD, Kommunistische Aufbau en de radicale klimaatgroep Extinction Rebellion. Voldoende om meer gematigde demonstranten af te schrikken, zo blijkt uit de reactie van Chantal, 19 jaar oud, die met vriendinnen was afgezakt voor klimaatbescherming: “Het heeft mij zwaar geschokt, vooral door de vele rode vlaggen en de hatelijke slogans.”
Russische oorlog
Van de uiterst linkse partij Die Linke was heel weinig volk aanwezig, daarvoor rommelt het te erg binnen de partij. En van de Grünen, die nu in de Duitse regering zetelen, was er niemand, zelfs niet eens een partijvlag. Wie er wel bij waren, waren 3.000 politieagenten om de orde te handhaven.
Het is duidelijk dat de energiecrisis en de Russische oorlog in Oekraïne veel klimaatbetogers hebben doen afhaken, en dat het protest is teruggebracht tot de harde kern. De vraag is of die voldoende sterk is om het protest opnieuw aan te zwengelen.