Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft woensdag gezegd dat ze “in vrede” afgereisd is naar Taiwan. Tijdens een reis naar de regio maakt Pelosi een tussenstop in het land, volgens Peking een afvallige Chinese provincie. Dat kwam haar al op dreigende taal uit de Chinese hoofdstad te staan. China organiseerde intussen al ‘militaire oefeningen’, die volgens Taiwan hun territoriale wateren schenden.
“We komen als vrienden naar Taiwan, we komen in vrede naar de regio”, aldus de 82-jarige Democrate bij haar ontmoeting met Tsai Chi-chang, de ondervoorzitter van het Taiwanese parlement. Dinsdagavond landde ze in Taipei, voor woensdag staan een aantal ontmoetingen gepland. Haar bezoek was niet officieel aangekondigd, maar er werd de afgelopen dagen al intens over gespeculeerd.
Gerichte militaire acties
Het Chinese ministerie van Defensie beloofde “gerichte militaire acties”, en woensdag startten ze met een reeks militaire manoeuvres rond het eiland. Het gaat onder meer om het afvuren van langeafstandsmunitie in de Straat van Taiwan, die het eiland scheidt van het Chinese vasteland. Ook werd de Amerikaanse ambassadeur in Peking op het matje geroepen.
Het Taiwanese ministerie zegt dat de Chinese legeroefeningen de territoriale wateren van Taiwan schenden. “Enkele zones van de maneuvers van China maken inbreuk op (…) de territoriale wateren van Taiwan”, aldus de woordvoerder van het Taiwanese defensieministerie, Sun Li-fang, tijdens een persconferentie. De woordvoerder had ook gezegd dat het om een irrationele daad gaat, bedoeld om de internationale orde te ontmijnen. Eerder had ook de Japanse overheid gezegd dat de zone die China had aangekondigd voor de oefeningen, in de exclusieve economische zone van Japan valt. Tokio is bezorgd over de acties.
Gewapend conflict
De Amerikaanse marine heeft dan weer verschillende schepen in de regio liggen. De kans op een echt gewapend conflict wordt door waarnemers laag ingeschat. Pelosi is de politieke nummer 3 in de VS, na president Joe Biden en vice-president Kamala Harris. Ze is de hoogstgeplaatste Amerikaanse op het eiland in decennia. Officieel erkennen de Verenigde Staten Taiwan niet als onafhankelijk land. China gaat geen diplomatieke relaties aan met landen die dat wel doen. Taiwan kan wel rekenen op Amerikaanse militaire steun om zich te verdedigen in het geval van een Chinese aanval. De Verenigde Staten hebben hun militaire aanwezigheid in de regio de afgelopen jaren fors verhoogd.
Vanuit China’s bondgenoot Rusland werd al met een beschuldigende vinger naar Washington gewezen. Het bezoek van Pelosi wordt als een “pure provocatie” omschreven en zou “de wereld destabiliseren”. Ook Noord-Korea, een andere Chinese bondgenoot, sprak zijn “totale steun” uit voor het grote en machtige buurland.
Lees ook: