Nancy Pelosi (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Nancy Pelosi zegt “in vrede” naar Taiwan te zijn afgereisd, Chinese militaire acties schenden territoriale wateren

Belga Press Agency

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft woensdag gezegd dat ze “in vrede” afgereisd is naar Taiwan. Tijdens een reis naar de regio maakt Pelosi een tussenstop in het land, volgens Peking een afvallige Chinese provincie. Dat kwam haar al op dreigende taal uit de Chinese hoofdstad te staan. China organiseerde intussen al ‘militaire oefeningen’, die volgens Taiwan hun territoriale wateren schenden.

“We komen als vrienden naar Taiwan, we komen in vrede naar de regio”, aldus de 82-jarige Democrate bij haar ontmoeting met Tsai Chi-chang, de ondervoorzitter van het Taiwanese parlement. Dinsdagavond landde ze in Taipei, voor woensdag staan een aantal ontmoetingen gepland. Haar bezoek was niet officieel aangekondigd, maar er werd de afgelopen dagen al intens over gespeculeerd.

Gerichte militaire acties

Het Chinese ministerie van Defensie beloofde “gerichte militaire acties”, en woensdag startten ze met een reeks militaire manoeuvres rond het eiland. Het gaat onder meer om het afvuren van langeafstandsmunitie in de Straat van Taiwan, die het eiland scheidt van het Chinese vasteland. Ook werd de Amerikaanse ambassadeur in Peking op het matje geroepen.

Het Taiwanese ministerie zegt dat de Chinese legeroefeningen de territoriale wateren van Taiwan schenden. “Enkele zones van de maneuvers van China maken inbreuk op (…) de territoriale wateren van Taiwan”, aldus de woordvoerder van het Taiwanese defensieministerie, Sun Li-fang, tijdens een persconferentie. De woordvoerder had ook gezegd dat het om een irrationele daad gaat, bedoeld om de internationale orde te ontmijnen. Eerder had ook de Japanse overheid gezegd dat de zone die China had aangekondigd voor de oefeningen, in de exclusieve economische zone van Japan valt. Tokio is bezorgd over de acties.

Gewapend conflict

De Amerikaanse marine heeft dan weer verschillende schepen in de regio liggen. De kans op een echt gewapend conflict wordt door waarnemers laag ingeschat. Pelosi is de politieke nummer 3 in de VS, na president Joe Biden en vice-president Kamala Harris. Ze is de hoogstgeplaatste Amerikaanse op het eiland in decennia. Officieel erkennen de Verenigde Staten Taiwan niet als onafhankelijk land. China gaat geen diplomatieke relaties aan met landen die dat wel doen. Taiwan kan wel rekenen op Amerikaanse militaire steun om zich te verdedigen in het geval van een Chinese aanval. De Verenigde Staten hebben hun militaire aanwezigheid in de regio de afgelopen jaren fors verhoogd.

Vanuit China’s bondgenoot Rusland werd al met een beschuldigende vinger naar Washington gewezen. Het bezoek van Pelosi wordt als een “pure provocatie” omschreven en zou “de wereld destabiliseren”. Ook Noord-Korea, een andere Chinese bondgenoot, sprak zijn “totale steun” uit voor het grote en machtige buurland.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/08/ondanks-chinees-protest-landt-pelosi-in-taiwan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Nancy Pelosi zegt “in vrede” naar Taiwan te zijn afgereisd, Chinese militaire acties schenden territoriale wateren”

  1. Bij deze volgende invitatie: 1) aan de Mexicaanse president voor een bezoek aan Texas (voormalig grondgebied van Mexico). 2) aan Orban om Poetin uit te nodigen voor een bezoek aan Hongarije en 3) aan de Ierse premier voor een bezoek aan Ulster en 4) aan de Taliban voor een bezoek aan een moskee in Sint-Jans-Molenbeek (BXL) .

  2. Dit is gewoon een verkiezingsstunt voor de komende tussentijdse verkiezingen.Het hoog bejaarde links liberale clubje dat momenteel in Washington de lakens uitdeelt,maar Europa meesleurde in HUN oorlog,wil gewoon tonen aan de modale Amerikaan dat ze op wereldvlak de touwtjes stevig in handen hebben.Op binnenlands vlak scoort Joe veel minder vanwege inflatie, hoge criminaliteit,BLM,Antifa,CRT,Woke,lege winkelrekken,hoge benzine prijzen,dubieus verleden Joe en zoontje Biden in Oekraïne,merkwaardige belastingaangifte,de heksenjacht op Trump..Tegelijkertijd is er in Afghanistan,waar ze met de staart tussen de benen gingen lopen,een drone aanval op de leider van Al Qaida.America is back zei Biden tijdens zijn bezoek aan Brussel.De Europese links liberale schoothondjes keften gedwee “Yes” in koor op de uitgespuwde maar rationeel denkende conservatieve Orban na!Ondertussen zetten onze “leiders” deze winter hun burgers en industrie met grote waarschijnlijkheid zonder verwarming en electriciteit vanwege de sancties en de grillen van de Kremlin resident.Down under zeggen ze:A boomerang comes back!

Plaats een reactie

Delen