Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Nieuwe transgenderwet zorgt voor opschudding in Nederland: “Weten die kinderen wel waar ze voor kiezen?”

Redactie PAL

De aangepaste transgenderwet zorgt voor beroering bij onze noorderburen. Het is nu immers niet meer verplicht om medisch of psychologisch advies in te winnen alvorens een geslachtsoperatie te ondergaan. “Weet zo’n kind dat in transitie gaat wel waar het voor kiest?”, vragen tegenstanders zich af.

De aangepast transgenderwet maakt het in Nederland mogelijk om zonder verplicht bezoek aan een dokter of een psycholoog toch van geslacht te veranderen. Dat wil zeggen dat ook kinderen, die soms ongemakken voelen met hun eigen lichaam, makkelijk een geslachtsoperatie kunnen ondergaan. Het is daarnaast ook bewezen dat jongeren die een geslachtstransitie willen vaak kampen met andere problemen, zoals depressie. Daarom stellen sommigen, zoals kamerleden Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Pieter Omtzigt (CDA), zich vragen bij de wenselijkheid van de nieuwe wet.

“Je ziet een nieuwe groep, jonge meiden aan het begin van de puberteit die zich identificeren als man en die zich aanmelden bij die klinieken”, stelt Pouw-Verweij. “Voor hen wordt hetzelfde behandelprotocol gevolgd als voor de groep die van oudsher in transitie ging: meestal volwassen mannen, die zich vrouw voelen.” Ze vraagt zich af of het normaal is dat ook voor kinderen zelfdiagnose volstaat. “Het zou toch normaal moeten zijn dat je eerst verkent of deze kwetsbare kinderen worstelen met andere problematiek? Buikpijn kan ook allerlei oorzaken hebben.”

Vooral meisjes

Onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk heeft uitgewezen dat het vaak meisjes met een moeilijke thuissituatie zijn die om een geslachtsverandering vragen. Niet zelden hebben die pubers nog andere problemen, zoals psychische aandoeningen of adhd. “Als je desondanks dat medische traject ingaat, met alle bijwerkingen, dan moet je je afvragen of dit wel de goede keuze is”, klinkt het bij Pouw-Verweij. Zij stelt voor dat er een stuk voorzichtiger omgesprongen moet worden met dergelijke zaken, zoals nu het geval is in Zweden of Finland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




11 gedachten over “Nieuwe transgenderwet zorgt voor opschudding in Nederland: “Weten die kinderen wel waar ze voor kiezen?””

  1. Waarom kunnen die linkse mafkezen niet gewoon met zijn allen naar een of ander moslimland trekken en daar blijven bij hun broeders (althans dat denken zij toch🤮)? Zou een win win situatie zijn.

  2. Liefste anarcho-kapitalisten, libertairen, conservatieven, Katholieken en Vlaams-Nationalisten. We gaan ons moeten verenigen in 1 politieke familie om deze te winnen. De deuren van de hel gaan open. In de VS zijn ze al baarmoeders en eierstokken uit meisjes aan het snijden. Als er een God is, gaat die ons nooit vergeven als we deze waanzin niet aan onze Vlaamse grenzen konden stoppen. Hier gaan we tenonder of vertellen we aan onze kleinkinderen dat wij diegene waren die het stopten. Er is geen middenweg.

  3. Ze doen met hun lichaam wat ze willen, maar dan liefst niet op kosten van de ziekenkas. Als ik morgen er nog 10cm bij wil is het mijn goed recht om met een plasser van 40cm rond te lopen maar ik draai wel zelf voor de medische kosten op. Iedereen gelijk voor de wet.

  4. Er bestaat ook iets als medische moraal en verantwoordelijkheid. En dat zou voldoende moeten zijn. Dat er kwakzalvers en uitbuiters zijn onder geneesheren is zeker waar maar dat treffen we overal aan en in het bijzonder in de politiek en sociale media.

  5. Ik wil vanaf nu zelf beslissen over elke diagnose en toegang krijgen tot elk medicijn/behandeling zonder voorschrift. Indien het voor transgenders kan, waarom dan niet voor elke patiënt?

Plaats een reactie

Delen