Kamercommissie Energie keurt verlenging Doel 1 & 2 goed

De kerncentrale van Doel. Shutterstock||20160120 - DOEL, BELGIUM: Illustration picture shows the Electrabel logo during a safety control check by Dutch nuclear supervisory body ANVS and its Belgian counterpart FANC / AFCN at the Doel nuclear power plants, Wednesday 20 January 2016 in Doel.

Uncategorized

Nucleair Forum: “Kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 hebben geen scheurtjes”

Anton Schelfaut

Het Nucleair Forum betreurt dat bepaalde politici en media ondanks ontegensprekelijk wetenschappelijk bewijs blijven spreken over “scheurtjescentrales”. Dat laat het Forum, de vertegenwoordiger van de belangrijkste Belgische bedrijven die actief zijn in de nucleaire sector, woensdag weten op Twitter.

De kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 hebben geen ‘scheurtjes’. Dat blijkt uit een factcheck van het Nucleair Forum, dat zich beroept op een diepgaand onderzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), “de énige organisatie die kan oordelen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales”. De naam “scheurtjesreactoren”, waarmee onder meer minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) maandag in Terzake herhaaldelijk naar beide reactoren verwees, is volgens het Forum “onterecht en onjuist”.

(Lees verder onder de tweet.)

Waterstofinsluitsels

https://redactie.palnws.be/2022/04/matthias-meersschaert-woordvoerder-nucleair-forum-kernenergie-is-een-technologie-van-de-toekomst/

Door middel van een nieuw ultrasoon meettoestel werden in 2012 waterstofinsluitsels ontdekt in de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2, waarna het FANC een diepgaand onderzoek uitvoerde. Daarbij zouden meer dan 1.500 tests zijn uitgevoerd op de materialen en werden tienduizenden manuren geïnvesteerd in het onderzoek door onafhankelijke experts. “Veiligheid is prioriteit nummer 1 voor de nucleaire sector. Niets wordt aan het toeval overgelaten”, benadrukt het Nucleair Forum.

De conclusie van het onderzoek luidt dat de waterstofinsluitsels geen enkele impact hebben op de veiligheid van de kernreactor, noch op de stevigheid van de reactorkuip. Bovendien waren ze al aanwezig van bij het smeden van de reactorkuip, worden ze niet groter doorheen de tijd en komen er geen nieuwe bij.

Veilige, CO2-arme stroom

Eind 2015 gaf het FANC groen licht voor een heropstart van beide kernreactoren. Sindsdien bevestigden verschillende follow-upinspecties de conclusies van het onderzoek. “Tihange 2 en Doel 3 blijven veilig CO2-arme stroom leveren, met vorig jaar bijvoorbeeld een capaciteitsfactor van respectievelijk 85,8 en 89,5 procent”, aldus het Nucleair Forum.

Tot slot betreurt het Forum ten zeerste dat bepaalde politici en media ondanks ontegensprekelijk wetenschappelijk bewijs blijven spreken over “scheurtjescentrales”. “De beslissing over de toekomst van deze reactoren moet genomen worden op basis van feiten”, besluit het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Nucleair Forum: “Kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 hebben geen scheurtjes””

  1. Inderdaad, extreem linkse frans timmermans die voor het EU zetelt en amper 21.000€ krijgt beweert zelfs dat uit de koeltorens CO2 komt, zulke extreem linkse idioten moeten ze direct terug naar school sturen.

Plaats een reactie

Delen