Het doel van de nutriscore is consumenten adviseren om eenvoudiger gezonde voeding te selecteren. Het systeem krijgt binnenkort een update waarbij onder andere rood vlees, zout en suiker minder goede scores zullen krijgen. Andere voedingsmiddelen gaan er dan weer op vooruit bij het label.
De nutriscore werd in Frankrijk ontwikkeld om de consument te helpen om geïnformeerde keuzes te maken bij de aankoop van voedingsmiddelen. Hierbij krijgen producten een score gebaseerd op de voedingswaarden. Zo worden bijvoorbeeld koolhydraten en verzadigde vetten als slechter gezien, terwijl groenten, fruit en eiwitten net de score verbeteren. De totaalsom leidt tot een score die het product indeelt van A (te verkiezen) tot E (te vermijden).
Het voedingslabel zal dit jaar nog herzien worden om beter overeen te stemmen met de heersende aanbevelingen. Concreet zullen de voorwaarden voor producten om in categorie A te vallen verstrengd worden. Verwerkt rood vlees zal daardoor minder vaak dit label toegekend krijgen, terwijl vette vis dan weer beter zal scoren. Suiker en zout zullen zwaarder worden afgestraft, zodat bijvoorbeeld ongezoete zuivelproducten beter onderscheiden kunnen worden van zoete varianten. Volkoren rijst en brood gaan dan weer als gezonder bestempeld worden.
“Geheim pact uit Brussel”
Aangezien de Europese wetgeving voorlopig alleen vrijwillig gebruik van voedingslabels toestaat zijn de lidstaten vrij in hun keuze over de implementatie van de nutriscore. België gebruikt het systeem sinds 2019, samen met zes andere Europese land. Italië daarentegen bekritiseert het systeem als zijnde misleidend. Matteo Salvini, de leider van de rechtse partij Lega Nord, noemde het label een “geheim pact uit Brussel” om nationale specialiteiten zoals prosciutto en gorgonzola als ongezond te bestempelen.
Gezonde diepvriesfrieten?
Belangrijk is dat de score berekend wordt binnen een bepaalde productgroep, zoals frisdrank, vlees of groenten en fruit. Het systeem is dus niet geschikt om voedingsmiddelen te vergelijken die niet in dezelfde groep vallen. Verder houdt de nutriscore ook geen rekening met de aanwezigheid van additieven of pesticiden en kan zelfs misleidend werken. Zo krijgen diepvriesfrieten vaak een score A of B aangezien de bereiding in frituurolie of in de oven niet mee in beschouwing wordt genomen.