Het Al Thumamastadion in Qatar dat gebouwd werd voor het WK voetbal 2022. Foto Shutterstock

Het Al Thumamastadion in Qatar dat gebouwd werd voor het WK voetbal 2022. Foto Shutterstock

Uncategorized

Onbetaalde arbeidsmigranten in Qatar opgepakt tijdens protestactie

Simon Segers

Een zestigtal arbeidsmigranten die protesteerden tegen achterstallige verloning zijn opgepakt in Doha, de hoofdstad van Qatar. Het Arabische land is momenteel volop bezig met de voorbereidingen voor de Wereldbeker voetbal in november.

Ruim twee miljoen buitenlandse arbeiders worden tewerkgesteld in Qatar in het kader van het WK. De erbarmelijke leef- en werkomstandigheden van deze werkkrachten zijn al geruime tijd onderwerp van kritiek. Qatar beweert echter deze omstandigheden te willen aanpakken. Daarbovenop laat vaak ook de uitbetaling van de salarissen lang op zich wachten. Sommigen zijn in de laatste zeven maanden niet meer betaald. Op 14 augustus organiseerde een groep van ongeveer 60 arbeidsmigranten daarom een protestactie in Doha, maar de politie maakte al snel een einde aan het gebeuren.

Geen airconditioning

De groep protesteerde nabij de kantoren van werkgever Al Bandary, een conglomeraat dat onder andere verschillende bouwfirma’s omvat. Volgens het hoofd van een arbeidsbureau arresteerde de politie de demonstranten omdat zij een kruispunt blokkeerden. Zij werden vastgehouden in een detentiecentrum zonder airconditioning terwijl de buitentemperatuur toen 41 °C bedroeg. De politie zou gezegd hebben dat ze moeten kunnen slapen zonder verkoeling als ze in staat zijn om te staken in dergelijke hete weersomstandigheden. Sommige arbeiders zijn ook het land uitgezet.

De Qatarese regering erkende dat het bedrijf de salarissen niet had betaald en dat het ministerie van Arbeid “alle achterstallige salarissen en uitkeringen” aan de gedupeerden zou betalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Onbetaalde arbeidsmigranten in Qatar opgepakt tijdens protestactie”

  1. Er is maar één manier van toepassing en dat is massaal weigeren deel te nemen, dan pas is er rechtvaardigheid. Maar daar zullen die dikke nekken zich niks van aantrekken, enkel geld, geld, geld.

Plaats een reactie

Delen