Winnetou (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Ook Nederlandse uitgever verbant Winnetou na klachten over stereotypen

Redactie PAL

De Nederlandse uitgeverij Meulenhoff Boekerij heeft beslist om de boeken van Winnetou, die deze week al onder vuur kwamen door vermeend racisme en stereotypen, niet langer te verkopen. Daarmee volgt ze de Duitse uitgeverij Ravensburger Verlag, die eerder al zwichtte onder de druk.

De boeken van Winnetou, die gaan over de avonturen van het opperhoofd der Apachen en zijn bloedbroeder Old Shatterhand, worden al sinds 1875 verkocht. Toch lijkt daar binnenkort een einde aan te komen, nu verschillende uitgeverijen hebben aangekondigd dat ze de verkoop zullen stopzetten. Ook andere webwinkels, zoals Amazon, hebben de boeken al uit hun assortiment gehaald. Volgens bepaalde bronnen zou ook Bol.com beslist hebben om de boeken niet meer te verkopen, al is dat nog niet in de praktijk omgezet.

Aanleiding daarvoor zijn de aantijgingen dat de boeken vol zouden zitten van de stereotypen en geworteld zitten in racisme. Daarnaast zouden ze hun oorsprong vinden in het kolonialisme. Critici spreken dan ook van verhalen die “de genocide op de inheemse bevolking, de verderfelijke inpalming van hun land door blanke kolonisten en de vernietiging van hun natuurlijke habitat volledig wegmoffelen”. Clemens Maier, de topman bij Ravensburger, gaf eerder al aan dat hij die mening deelt. Volgens hem staan de verhalen namelijk vol van de vooroordelen en romantiseren ze de werkelijkheid.

Meulenhoff Boekerij

De Nederlandse uitgever Meulenhoff Boekerij volgt nu het voorbeeld van de Duitse uitgeverij Ravensburger Verlag en zal de boeken van Winnetou dus niet meer verkopen. “We volgen de Duitse lijn en zetten de verkoop per heden stop”, lieten ze weten aan het Algemeen Dagblad. Volgens de woordvoerder zullen ook de elektronische versies van de boeken niet meer te verkrijgen zijn.

Een andere verkoper, Uitgeverij IJzer, geeft aan dat ze wel nog verder zullen gaan met de verkoop van de Winnetou-boeken. “Deze roman, algemeen beschouwd als meesterwerk, illustreert de ondergang van de Indianen. Het thema, dat in het licht van onderdrukking en uitroeiing van diverse volksstammen in onze tijd nog steeds actueel is, wordt door May consequent uitgewerkt en doorgevoerd”, klinkt het daar.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/08/winnetou-geannuleerd-wegens-racisme-en-stereotypes/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Ook Nederlandse uitgever verbant Winnetou na klachten over stereotypen”

  1. Mochten de te wraken auteurs/titels echt actuele bestsellers zijn dan zouden die boekverbrandende broekschijters van uitgeverijen en webwinkels wel een ander liedje zingen. Zijn hun reacties nog het werk van denkende mensen of van geprogrammeerde robotten?
    Ik zal in elk geval trachten te vermijden mij nog een product van die geestverslaafden aan te schaffen. Dit zal wellicht niet altijd mogelijk zijn, maar zo nodig koop ik het boek in de oorspronkelijke of in een andere taal. Wij moeten naar onze principes handelen, de pocowoko’s drukken immers ook hun ‘principes’ door.

  2. Dat de verhalen vol vooroordelen staan en de werkelijkheid romantiseren klopt als een bus. Indianen worden steevast voorgesteld als nobele wijze natuurmensen, blanken zijn op Old Shatterhand na steevast de slechterikken. Winnetoe was al woke en oikofoob lang voordat de termen bestonden. Ik ben geen fan van de cancel culture maar in dit geval zal ik er toch geen tranen voor laten.

  3. Woke is dezelfde weg aan het opgaan als in 1938, de kristalnacht. Boeken worden verboden, straks worden ze verbrandt en woke doet verder met mensen tegen elkaar op te zetten zoals de nazi’s destijds deden. Ik hoop uit het diepste van mijn hart dat woke dezelfde weg opgaat als de nazi’s en dat over 50j men hopelijk nog een onderscheid zal kunnen maken wat erger was, woke of de nazi’s, want nu is het van hetzelfde laken een broek.

  4. Geldt die boekverbranding ook voor de andere werken van Karl May? De verhalen over de doortocht van Kara Ben Nemsi door het Midden-Oosten en de Balkan vond ik in mijn jongensjeugd, zo een zes decennia geleden ook leuk. Misschien moet ik mij haasten als ik de boeken die ik in mijn jeugd las nog eens wil inzien. Om te beginnen met de serie over Puk en Muk die mij de liefde voor het lezen heeft bijgebracht. Voor zover ik mij herinner waren die ook niet erg Woke want het handelde over kabouters in het land van Klaas Vaak.

  5. Wie zullen na Karl May de volgende slachtoffers zijn om te cancelen? Enkele tips: Gabriel Ferry, Gustave Aymard, Jules Verne … Vooral in het sciencefiction-genre zullen de pocowoko’s veel gegadigden vinden. Vooruit jongens/meisjes/x’jes, niet aarzelen!

Plaats een reactie

Delen