Personeel Fedasil achtervolgd en bedreigd door asielzoekers: "We zijn al een jaar opnieuw in crisis"

Er worden extra agenten van de lokale en federale politie ingezet om de orde rond het aanmeldcentrum te handhaven. Photo News

Uncategorized

Personeel Fedasil achtervolgd en bedreigd door asielzoekers: “We zijn al een jaar opnieuw in crisis”

Anton Schelfaut

Na een dag van sluiting kunnen asielzoekers vandaag opnieuw asiel aanvragen in het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje. Mieke Candaele, woordvoerder van Fedasil, luidt in De Ochtend op Radio 1 de alarmbel over de moeilijke werkomstandigheden voor het personeel, dat na de werkuren onder meer wordt achtervolgd en bedreigd. “We zijn al een jaar opnieuw in crisis”, klinkt het.

De stoep voor het Klein Kasteeltje stond vrijdagochtend opnieuw overvol. Nadat buren de overlast aan de achterkant van Klein Kasteeltje aanklaagden, daar waar de toegangspoort tot het aanmeldcentrum zich bevindt, heeft Brussels burgemeester Philippe Close via een politiebevel beslist dat de asielzoekers aan de voorste toegangspoort moeten verzamelen. Er worden extra agenten van de lokale en federale politie ingezet om de orde rond het aanmeldcentrum te handhaven.

Mieke Candaele, woordvoerder van Fedasil, laat in De Ochtend op Radio 1 haar licht schijnen over de situatie in het Klein Kasteeltje. “Het is organisatorisch een hele krachttoer om alles vlot te laten verlopen”, benadrukt ze.

Achtervolgingen en bedreigingen

Candaele stelt onder meer de moeilijke werkomstandigheden voor het personeel aan de kaak. “We zijn al een jaar opnieuw in crisis”, hekelt ze. “Onze mensen worden elke dag geconfronteerd met mensen die geen opvangplaats krijgen in het Klein Kasteeltje en soms weken de nacht op straat doorbrengen. Dat is moeilijk voor de buurt en voor de asielzoekers zelf, maar ook voor ons personeel.”

Sommige medewerkers worden na de werkuren zelfs achtervolgd en bedreigd, zo vertelt Candaele. Dat is iets wat wij niet meer kunnen tolereren. Daarom hebben we gisteren ook de poort gesloten gehouden”, legt ze uit. “Een veilige werkomgeving is een basisrecht, maar we hebben niet het gevoel dat we dat nu kunnen garanderen voor ons personeel in het Klein Kasteeltje.”

Fedasil hoopt dat de extra politieondersteuning daarin verandering zal brengen. “We zijn de staatssecretaris (Nicole de Moor, red.) heel dankbaar dat ze daar gisteren voor gezorgd heeft. We zijn de politie van Brussel ook heel dankbaar voor haar aanwezigheid. Maar het is heel belangrijk dat die extra agenten er elke dag zijn, zolang deze crisis duurt.”

Symptoombestrijding

Candaele benadrukt dat het creëren van extra opvangplaatsen niet de oplossing is. “Zolang de instroom groter blijft dan de uitstroom, is het asielsysteem niet gezond”, besluit ze. “Er zijn een aantal maatregelen nodig om de situatie om te keren. Extra opvangplaatsen zijn louter symptoombestrijding.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Personeel Fedasil achtervolgd en bedreigd door asielzoekers: “We zijn al een jaar opnieuw in crisis””

  1. De woordvoerster van Fedasil mag dan nog braaf zijn tegenover de staatssecretaris, het is hoog tijd dat men ophoudt er nog woorden aan vuil te maken. De federale regering zit met de bibber, is te laf om krachtdadig op te treden en laat het van kwaad naar erger gaan. Begint alvast met de uitgeprocedeerden onder toezicht in hun landen van herkomst af te leveren, walst over de gillende pocowoko’s heen en laat de EUSSR met haar bezwaren links liggen, waar ze thuis hoort.

  2. 🤣🤣🤣Ze worden bedreigd, goe gelachen ja, ga dan een echte job zoeken ipv met die geitewollensokkenneukers mee te heulen. En wat de politie betreft, daar steken ze dus hun energie in om deze profiteurs’in het oog te houden ‘maar verder niks, terwijl de criminaliteit pijlsnel blijft stijgen, manman.

  3. Ik zie op de foto van het artikel enkel jonge mannen die alleen op schok zijn!Moeten die hun land van herkomst niet helpen opbouwen?Vraagje aan onze Vivalditisten:Wie gaat dit circus blijven betalen?

  4. Gelijk welke plant, door parasieten geplaagd, hoe groot of hoe sterk die ook is, gaat vroeg of laat tenonder.
    Dat is waar de EU nu mee bezig is. Maar ja, al die hovaardigheidsbekleders in hun ivoren torens hebben daar geen oog voor. Een burgeroorlog komt steeds dichterbij.

  5. De klimaatverandering, de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne en de openstaande factuur van COVID zullen nog massa’s geld kosten. Daarom is er geen plaats meer voor asielcentra in de EU. Asiel moet aangevraagd worden buiten de EU en het is daar dat de echte vluchtelingen eruit gehaald moeten worden en verspreid over de EU. Nu kiezen ze vaak het land met de beste sociale zekerheid, die dan vervolgens ten onder gaat. Wanneer gaat de EU eindelijk inzien dat zoiets niet kan blijven duren ?

  6. Hoelang blijven wij ziende blind voor de Ismaëlitische overwelming van het avondland.
    Raar dat wij via onze staatsmedia, nooit die lieve smoeltjes te zien krijgen. Blijven wij Belgen lammetjes ?

Plaats een reactie

Delen