De Princeton-universiteit en haar nieuwe filters voor leveranciers. Foto's Shutterstock en Twitter

De Princeton-universiteit en haar nieuwe filters voor leveranciers. Foto's Shutterstock en Twitter

Cultuuroorlog

Princeton-universiteit geeft voorkeur aan ‘diverse’ leveranciers

Simon Segers

De prestigieuze Amerikaanse Princeton-universiteit in New Jersey geeft voortaan voorkeur aan leveranciers met diverse achtergronden. Andere bedrijven zullen moeten aantonen dat ze diversiteit hoog in het vaandel dragen indien zij nog kans willen maken op een contract met de universiteit.

Het personeel van Princeton kan filteren op bedrijven die door vrouwen, minderheden, veteranen of LGBTQ-mensen worden beheerd. De etniciteit van de leveranciers in kwestie kan verder ook afzonderlijk gefilterd worden. Dat categorieën als ‘blank’ en ‘man’ uit blijven is weinig opmerkelijk te noemen. Deze opties zijn geïmplementeerd in het kader van het ‘inkoopplan’ van de universiteit, dat uitgevoerd wordt door een speciale functionaris voor diversiteit. Het succes zal volgens het plan worden afgemeten aan het “aandeel van de totale aankopen dat wordt gedaan bij gecertificeerde diverse bedrijven”, dat wil zeggen bedrijven “die voor ten minste 51 procent in handen zijn van en worden geleid door minderheden, vrouwen, veteranen of leden van de LGBTQ-gemeenschap.”

“Toegewijd aan diversiteit

Niet-diverse bedrijven kunnen volgens het plan nog steeds een leverancierscontract bekomen bij Princeton, indien ze aantonen dat ze “toegewijd zijn aan diversiteit” door “diversiteitpraktijken” te implementeren in hun werkwijze. De universiteit geeft echter zelf toe dat “zelfs onder optimale omstandigheden, niet-diverse bedrijven de meerderheid zullen uitmaken van de leveranciers van de universiteit”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Princeton-universiteit geeft voorkeur aan ‘diverse’ leveranciers”

  1. Ik verklaar mij hierbij in eer en geweten toegewijd aan diversiteit en implementeer (voor mijzelf) diversiteitpraktijken in mijn werkwijze.
    Ik ben zelfs bereid om gekleed in een genderfluïde regenjas persoonlijk aan de deur te komen leveren. Mag ik nu mijn commentaren en reacties leveren aan Princeton en andere deugdzame instellingen?
    P.S.: Op uitdrukkelijk verzoek lever ik ook – met kwaliteitsattest van het Gentse stadsbestuur- vegetarisch en veganistisch honden- en kattenvoer aan huis.

  2. We laten ze nog ff alle regeltjes maken en diversiteit implementeren tot ze niet meer terug kunnen en dan vertellen we ze dat blank een wereldwijde minderheid is en koloniseren we allemaal nog eens in hun eigen land met de regeltjes die ze voor ons verzonnen e. Alles verloopt volgens plan.

Plaats een reactie

Delen