Ron DeSantis (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Rechter roept ‘Stop WOKE’-wet van DeSantis een halt toe

Redactie PAL

Een rechter in de Amerikaanse staat Florida heeft beslist om de zogenaamde ‘Stop WOKE Act’ dan toch een halt toe te roepen. De wet zou namelijk een beperking van de vrijheid van meningsuiting inhouden. Opvallend genoeg had dezelfde rechter de regelgeving eerder nog wettig verklaard.

De ‘Stop the Wrongs to Our Kids and Employees’-wet (of in het kort, Stop WOKE) werd recent goedgekeurd in Florida en is het werk van de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis. De bedoeling van die wet is onder andere om diversiteitstraining op scholen of in bedrijven aan banden te leggen. Hoewel het kabinet van de gouverneur zegt dat de wetgeving dergelijke trainingen niet verbiedt, zeggen tegenstanders dat ze het bijna onmogelijk maakt om ze te organiseren.

Om die reden werd enkele maanden geleden een rechtszaak aangespannen door een groep ouders en leerlingen die het absoluut niet eens zijn met de wet. DeSantis kreeg echter gelijk en rechter Mark Walker, die opvallend genoeg onder president Barack Obama werd benoemd, zag geen wettelijke gronden om ‘Stop WOKE’ te vernietigen. Toch was hij duidelijk geen voorstander van de inhoud en benadrukte hij ook dat hij geen oordeel deed over de grondwettelijkheid ervan.

Vrijheid van meningsuiting

Op die uitspraak komt Walker nu terug. In een besluit van maar liefst 44 bladzijden lang stelt hij dat de vrijheid van meningsuiting met de voeten wordt getreden en dat de regelgeving veel te vaag opgesteld is. “Door deze wet wordt het eerste amendement op z’n kop gezet”, stelt de rechter. Vooral het feit dat er volgens de wet niet meer over bepaalde onderwerpen gepraat mag worden leek Walker te storen. “Als Florida echt gelooft dat ze leeft in een maatschappij die niet naar ras kijkt dan mag ze dat bewijzen in de praktijk en niet door andere stemmen de kiem in te smoren”, klinkt het.

“Diversiteit is positief”

Sara Margulis, CEO van het bedrijf Honeyfund, reageert op Twitter opgelucht. Honeyfund was namelijk één van de bedrijven die een nieuwe rechtszaak was begonnen tegen de wetgeving van DeSantis. Volgens Margulis is “diversiteit op de werkvloer goed voor de zaken”. Ze is dan ook voorstander van meer diversiteitstrainingen in de toekomst. “Dergelijke trainingen worden gebruikt om concepten zoals racisme, onbewuste vooroordelen en privilege onder de aandacht te brengen. Dat is waarom Honeyfund tegen een dergelijke beperking van de vrijheid van meningsuiting is.”

https://twitter.com/saramarg/status/1560335709382119424

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Rechter roept ‘Stop WOKE’-wet van DeSantis een halt toe”

  1. Het ziet er slecht uit voor de USA. Het heeft een lange geschiedenis van slavernij en racisme. Tot in de jaren zestig, waarbij Kennedy zelfs moest ingrijpen. Hierdoor is politieke oppositie haast onmogelijk en Joe Biden zal zijn extreemlinkse flank niet onder controle kunnen houden. De USA gaat af op burgeroorlog.

  2. Een rechter die zijn kar keert is geen nieuws, het gebeurt meer. De Santis kan er electoraal maar beter bij varen maar zeker is dat de VSA-samenleving om zeep is dank zij de Democraten en de geldzucht van bedrijven. Wie wil zoiets nog als bondgenoot op het wereldtoneel? De ellende van Oekraïne zal helaas niet stoppen met een eventuele terugtrekking van Poetin.

  3. Kazakkendraaier Walker zal een telefoontje hebben gekregen van het woke Witte Huis!Dit komt niet meer goed bij Uncle Sam!Bij Honey Fund zal de meeste honing op de boterhammen van de CEO’s te vinden zijn!?De vlag dekt de lading niet!

Plaats een reactie

Delen