Een rechter in de Amerikaanse staat Florida heeft beslist om de zogenaamde ‘Stop WOKE Act’ dan toch een halt toe te roepen. De wet zou namelijk een beperking van de vrijheid van meningsuiting inhouden. Opvallend genoeg had dezelfde rechter de regelgeving eerder nog wettig verklaard.
De ‘Stop the Wrongs to Our Kids and Employees’-wet (of in het kort, Stop WOKE) werd recent goedgekeurd in Florida en is het werk van de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis. De bedoeling van die wet is onder andere om diversiteitstraining op scholen of in bedrijven aan banden te leggen. Hoewel het kabinet van de gouverneur zegt dat de wetgeving dergelijke trainingen niet verbiedt, zeggen tegenstanders dat ze het bijna onmogelijk maakt om ze te organiseren.
Om die reden werd enkele maanden geleden een rechtszaak aangespannen door een groep ouders en leerlingen die het absoluut niet eens zijn met de wet. DeSantis kreeg echter gelijk en rechter Mark Walker, die opvallend genoeg onder president Barack Obama werd benoemd, zag geen wettelijke gronden om ‘Stop WOKE’ te vernietigen. Toch was hij duidelijk geen voorstander van de inhoud en benadrukte hij ook dat hij geen oordeel deed over de grondwettelijkheid ervan.
Vrijheid van meningsuiting
Op die uitspraak komt Walker nu terug. In een besluit van maar liefst 44 bladzijden lang stelt hij dat de vrijheid van meningsuiting met de voeten wordt getreden en dat de regelgeving veel te vaag opgesteld is. “Door deze wet wordt het eerste amendement op z’n kop gezet”, stelt de rechter. Vooral het feit dat er volgens de wet niet meer over bepaalde onderwerpen gepraat mag worden leek Walker te storen. “Als Florida echt gelooft dat ze leeft in een maatschappij die niet naar ras kijkt dan mag ze dat bewijzen in de praktijk en niet door andere stemmen de kiem in te smoren”, klinkt het.
“Diversiteit is positief”
Sara Margulis, CEO van het bedrijf Honeyfund, reageert op Twitter opgelucht. Honeyfund was namelijk één van de bedrijven die een nieuwe rechtszaak was begonnen tegen de wetgeving van DeSantis. Volgens Margulis is “diversiteit op de werkvloer goed voor de zaken”. Ze is dan ook voorstander van meer diversiteitstrainingen in de toekomst. “Dergelijke trainingen worden gebruikt om concepten zoals racisme, onbewuste vooroordelen en privilege onder de aandacht te brengen. Dat is waarom Honeyfund tegen een dergelijke beperking van de vrijheid van meningsuiting is.”