Regering voert strijd op tegen corruptie bij politie en cipiers

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Regering voert strijd op tegen corruptie bij politie en cipiers

Belga Press Agency

De federale politie werkt aan een permanente screening van al het personeel, en dat gedurende de hele loopbaan. Dat moet dit jaar nog resulteren in een concreet voorstel aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), zo schrijven de Mediahuis-kranten maandag.

Tot nog toe wordt de integriteit van agenten enkel bij hun rekrutering gecheckt. In 2019 trok de inspectiedienst van de politie daarover aan de alarmbel. Ze sprak over “een directe bedreiging voor de democratie”. En sinds begin dit jaar belandden al vier medewerkers van politiezone Brussel-West in de cel wegens integriteitsinbreuken, onder wie twee voor het doorspelen van informatie aan criminelen. Veiligheidsdiensten stellen dat het aantal infiltraties van criminelen in de politiekorpsen toeneemt.

Hoe ingrijpend de screening mag zijn, is nog niet duidelijk. Zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om inzage te krijgen in gegevens over financiële transacties en het vermogen van politiemensen? De onderhandelingen daarover met de vakbonden beloven aartsmoeilijk te worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

15 gedachten over “Regering voert strijd op tegen corruptie bij politie en cipiers”

  1. Zou er niet beter eens een grondige screening gebeuren binnen de gerechtskringen. De bevolking maakt zich (terecht) al lange tijd zorgen over de politieke beïnvloeding van sommige rechters.

  2. Politie ! Mag men het ook over de competenties hebben ? Als ‘goeie Belg’ ben ik op 21 juli laatst, naar het défilé ging kijken. De omgeving van het Warandapark was afgezet met Politie. Toen ik er een inlichting vroeg hoe ik van de Wetstraat in het Warandapark kon komen, kreeg ik een uitleg in een taal die ik niet niet de mijne is. De agent motiveerde zich om in de hoofdstad van ons land, de meerderheidstaal niet te kunnen (willen ?) spreken, met een uitleg ‘que il venait de la Wallonie.’ Waarop ik replikeerde of dat een motivatie was om in een officiele functie, in de hoofdstad, de hoofdtaal van zijn land niet te kennen? Hij werd duidelijk ‘lastig’. Ik ben dan maar verder gegaan. Pouvre Pays.

  3. Corruptie bij politie en cipiers? En ook douane. Héél simpel: op staande voet oneervol ontslag. Strafzaak met zeer lange gevangenisstraffen. Nooit geen uitkering of leefloon meer, dan gaan ze na ontslag uit gevangenis maar in een kartonnen doos langs het spoor wonen, dat doen ze in India etc. ook.

  4. Bij de politie loopt het heus niet zo’n vaart, alsook waren niet alle militairen “hitlerjeugd” zoals de parket JC omschreef om hem dan te “helpen zelfmoorden en te laf zijn zijn lichaam te laten onderzoeken door een onafhankelijke patholoog. Het gerecht zou beter eens doorgelicht worden, zeker de politiek benoemde rechters die de politiek steunen door hun crimineel electoraat steeds maar te vrijwaren van straffen en waarbij de strafmaat bepaald wordt in lijnen van het opstel dat de criminelen moeten schrijven. Mest eerst justitie uit, te beginnen bij pukkelpop, het casinodossier van Middelkerke, de Ghelamco Arena, El kouakibi….en als je tijd over hebt kijk dan eens bij leger en politie.

  5. Als je niet voldoende corrupt bent ( en dus niet de reet van de politieke machthebbers likt en de poco onzin niet voldoende steunt) , krijg je geen promotie . Werk daaraan . En dan zal de corruptie sterk verminderen . Maar ja , daarvoor kan je dan weer legertje extra ambtenaren aanwerven met de juiste politieke en poco kleur .

Plaats een reactie

Delen