Scenarist F.C. De Kampioenen: "Woke duwt mensen richting extreemrechts"

René Swartenbroekx met zijn dochter An. Photo News

Cultuuroorlog

Scenarist F.C. De Kampioenen: “Woke duwt mensen richting extreemrechts”

Redactie PAL

René Swartenbroekx, scenarist van de populaire reeks F.C. De Kampioenen, heeft in een interview met Het Laatste Nieuws gereageerd op de heisa die ontstaan is rond de serie. Aan de basis daarvan lag de beslissing van de VRT om zo’n 16 afleveringen te verbannen omdat er zaken in gezegd worden die niet meer in de huidige tijdsgeest zouden passen.

De VRT heeft onlangs beslist om meerdere afleveringen van F.C. De Kampioenen niet meer uit te zenden omdat er vermeende racistische verwijzingen in gemaakt worden naar zwarte personen. Ook afleveringen waarin gastacteurs meespelen die later veroordeeld werden voor kinderporno of verkrachting zijn hetzelfde lot beschoren.

De beslissing om bepaalde afleveringen te schrappen, werd genomen door een speciale commissie binnen de openbare omroep die elke aflevering screent op ongepaste opmerkingen of grapjes. “We houden oude programma’s tegen het licht”, legt woordvoerder Jan Sulmont uit. “Als blijkt dat taalgebruik, situaties, beelden of grappen in de huidige tijdgeest ongepast kunnen overkomen of niet meer in de samenleving van vandaag passen, kan dat een reden zijn om ze onder embargo in ons archief te plaatsen: ze worden dan niet meer uitgezonden of online gezet.”

Oogkleppen

https://redactie.palnws.be/2022/07/geheime-censuurcommissie-schrapt-afleveringen-van-f-c-de-kampioenen/

De beslissing van de openbare omroep stuit op veel kritiek en onbegrip, onder meer bij scenarist René Swartenbroekx, die tevens de vader is van actrice An Swartenbroekx. Zij nam in F.C. De Kampioenen de rol van Bieke op zich. Volgens de scenarist was het nooit de bedoeling van de schrijvers om iemand te kwetsen. “Ik ben ervan overtuigd dat we dat ook niet doen. Ik ben nu 87 en heb al heel wat rages zien ontstaan en weer passeren. Het schrappen van de afleveringen past in dat rijtje”, stelt hij.

Toch is Swartenbroekx hard voor mensen die achter de censuur staan. “Op bijna fundamentalistische manier wijzen ze met het vingertje. Een zeer kwalijke evolutie vind ik dat”, klinkt het. “Ik snap het simpelweg ook niet. Want geloof me, ze gaan met het cancelen van deze afleveringen het tegenovergestelde bereiken. Je kan de ‘verboden’ afleveringen ondertussen zelfs al bekijken op schimmige sites en wie weet verdienen ze daar nog geld aan ook.”

Swartenbroekx vraagt zich af wat de grens is van het woke denken. “Waar stopt het? Wat met de persvrijheid en de democratie? De kijkers die klacht indienen lopen met oogkleppen op. Ze willen hun fundamentalistische visie doordrukken. En met dat soort mensen kan je niet praten.” Hij is echter hoopvol voor de toekomst. “Over een paar jaar waait dat wel weer over – net zoals alle rages – en lacht men hiermee.”

Duw naar rechts

Volgens Swartenbroekx zou het verkeerd zijn om hem op basis van enkele zinnen in zijn scripts van racisme te beschuldigen. “Ik ben geboren en getogen in Genk. Diverser kan niet en toch begrijpen mensen elkaar hier. Hier zijn zeer weinig spanningen tussen bevolkingsgroepen, anders dan bijvoorbeeld in Borgerhout”, stelt hij.

“Veel gewone Vlamingen – die er net zo over denken – voelen zich in een hoek gezet. Men schildert onze fans af als racisten. Dat zijn ze uiteraard niet”, klinkt het verder. Volgens de scenarist heeft dat net een tegenovergesteld effect. “Het hoeft in die zin niet te verbazen dat een deel daardoor net op Vlaams Belang gaat stemmen. De woke-beweging duwt mensen naar extreemrechts. De extremen voeden elkaar. Ik hou mijn hart vast voor wat er gaat gebeuren in 2024”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Scenarist F.C. De Kampioenen: “Woke duwt mensen richting extreemrechts””

  1. René Swartenbroekx heeft in alles gelijk behalve in de aanpak. Een linkse dwang kan je enkel aanpakken als je naar rechts gaat. Niet door in het midden te blijven staan.

  2. René Swartenbroekx is dan ook een linkse rakker, net zoals zijn dochter Ann. Als scenarioschrijvers van FC De Kampioenen hebben zij zich duidelijk in de voet geschoten. Hilarisch.

Plaats een reactie

Delen