‘De Roze Leeuw’ richt Vlaamse afdeling op: “Groot draagvlak in Vlaanderen”

De Roze Leeuw. Facebook

Cultuuroorlog

The Guardian en Washington Post prijzen roman over uitsterven van blanke ras

Simon Segers

De Britse krant The Guardian en de Amerikaanse krant The Washington Post hebben veel lof voor de nieuwe roman ‘The Last White Man’. Hierin beschrijft de Pakistaanse auteur Mohsin Hamid een fictieve realiteit waarin het blanke ras ten onder gaat.

Het boek speelt zich af in een fictieve Amerikaanse stad. Hier wordt de blanke protagonist Anders op een dag wakker met een donkere huidskleur. De oorzaak van deze metamorfose wordt niet geëxploreerd door de auteur, want Hamid is voornamelijk geïnteresseerd in de impact op het dagelijkse leven van de getroffen personages. Anders krijgt te maken met vijandigheid van blanke omstaanders en zijn ontstelde schoonmoeder werpt zich op rechts-extremistische internetfora. Hij is echter niet het enige slachtoffer; een voor een ondergaan alle blanke mensen dezelfde transformatie. Velen plegen zelfmoord en anderen vinden zich in militante protesten aangezien hun omgeving “een andere plaats, een ander land is geworden met al die donkere mensen in de buurt, meer donkere mensen dan blanke mensen”.

De koortsdroom van een racist

The Guardian heeft veel lof voor de nieuwe roman. “Hamid eindigt dit vreemde, prachtige en allegorische verhaal op een hoopvolle noot, met Anders die het gevoel heeft dat er misschien ‘iets nieuws geboren wordt’. We zien in hoe ver hij is gekomen sinds het beperkte, depressieve leven dat hij als blanke leidde, en ons perspectief is, net als dat van hem, dramatisch veranderd door de buitengewone kracht van deze visie op een wereld ontdaan van raciale vooroordelen.”

Alex Preston van The Washington Post omschrijft Hamids boek als een eigenaardig gedachte-experiment “of Tucker Carlson’s ergste nachtmerrie, de koortsdroom van een racist over de omvolkingstheorie”. Preston looft het ‘inzicht’ van de auteur en “zijn vermogen om de gekoesterde vooronderstellingen van blanke superioriteit te verwoorden”. Hij ziet een hoopvol verhaal dat vooruitblikt op de naderende periode waarin racisme verleden tijd is. “Het loopt vooruit op die zoete dag – die geen eeuwigheid van ons verwijderd is – waarop we eindelijk de kist sluiten van de hele afschuwelijke constructie van rassenhiërarchieën en elkaar zien voor wat we zijn”, aldus Preston.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

12 gedachten over “The Guardian en Washington Post prijzen roman over uitsterven van blanke ras”

  1. Ik vrees dat wanneer het blanke ras uitsterft de rest snel zal volgen aangezien dat het merendeel van hun huidige beschaving en welvaart is ontstaan door dit blanke ras. Spijtig;-)

  2. De insteek van het verhaal lijkt mij geïnspireerd door Kafka’s ‘Die Verwandlung’ (1912), waarin de hoofdpersoon bij zijn ontwaken vaststelt dat hij een kever geworden is en uiteindelijk aan zijn gedaantewisseling zal ten onder gaan.

    Lectuur van ‘The Last White Man’ zal wellicht geschikt zijn voor hen die geloven in rassengelijkheid ten koste van een ander ras. Men zal het boek wel aanprijzen als één onder de (te) vele ‘bestsellers’ (wie houdt die tellingen bij?). In de USA doet zot zijn allang geen zeer meer en gevaarlijk zot zijn voelt men er zelfs niet meer aan.

  3. Schrijf eenzelfde boek over de prachtige toekomst die een rassevrije wereld zonder niet blanken tegemoet zou kunnen kijken en het kot zou voor dezelfde rioolkrantjes te klein zijn. Het idee van een rassevrije wereld waarbij niet blanken de gewenste cultuur zijn is niets dan komisch

  4. in Beverly Hills zijn de “artiesten” die wokers stilaan beu aan het worden,.In het VK hebben ze die situatie van moslims en zwarten aan zich zelf te danken,gelukkig wonen ze op een eiland.De kruik gaat zolang te water tot ze barst,dan komt 1302 terug.

  5. Steek dat “boek” daar, waar de zon nooit schijnt. Reden:
    Zie: resultaten van het verdrijven/ vermoorden van Blanken door negers in Rhodesia en Zuid- Afrika.

    Van 1965-1979: Rhodesia = Afrikaanse Staat en graanschuur van Afrika, onder leiding van Blanken. 1980: Rhodesia wordt het onafhankelijke Zimbabwe, geleid door negers. Gevolg: Zimbabwe verandert van graanschuur van Afrika naar een land van armoede, corruptie en geweld, zonder Blanke leiding.

    Zuid- Afrika: Blanke Boeren worden door zwarte ANC- aanhangers vermoord, of, in het beste geval , met weinig, of, meestal geen vergoeding, verjaagd van hun akkers en thuis. ANC terroristen nemen het gehate, blanke regime over. Resultaat: zelfde, rampzalige Rhodesia scenario, met goedkeuring van de VN, waar niet- blanken en hun blanke eigen-volksverraders, de plak zwaaien. De VN zijn oorlogshitsers.

  6. Dit zou wel eens geen fictie kunnen zijn al zullen de huidige generaties het nooit meemaken. Kijk maar eens rond in onze steden, ga eens naar de lagere school. Wij hebben één of twee kinderen, allochtonen veel meer en zo krijgen we stilaan ooit een meerderheid kleurlingen, dat kan niet anders. En uiteindelijk eeuwen later… ? Als dit zou gebeuren is de vraag wat blijft er dan nog over van de VS, GB, de EU… ? Alle uitvindingen en oplossingen voor problemen (klimaat, epidemies…) werden door blanken gedaan of tenminste in fabrieken geleid door blanken. Hoe gaan ze bv. de complexe EU landen runnen en de problemen van deze tijd aanpakken ? Ik zou het graag willen zien.

Plaats een reactie

Delen