Foto: Shutterstock

Uncategorized

Twee extra Waalse gemeenten beperken gebruik van leidingwater

Belga Press Agency

Twee extra Waalse gemeenten hebben maatregelen ingevoerd om het waterverbruik te beperken. Dat blijkt na een vergadering van de expertisegroep Droogte van het Waalse Gewest. Het gaat om Léglise en Saint-Hubert. Zij sluiten zich aan bij de elf gemeenten die al gelijkaardige maatregelen namen.

De gemeenten Jalhay, Vielsalm, Beauraing en Houffalize staan ook onder speciaal toezicht van de Waalse watermaatschappij. Dat geldt ook voor Rochefort en Libramont. Hoewel niet elke Waalse gemeente specifieke maatregelen oplegt, roepen ze de bevolking op om “spaarzaam om te springen met de watervoorziening om eventuele productie- of distributieproblemen in bepaalde gebieden te voorkomen”.

Op de waterwegen blijft het debiet zeer laag en blijft het dalen. De Maas bereikt nog steeds extreem lage waarden, vergelijkbaar met die van 1976. Ook staan onder meer de Ourthe, Vesder en de Lesse historisch laag. De volgende vergadering van de expertisegroep vindt op 12 augustus plaats.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “Twee extra Waalse gemeenten beperken gebruik van leidingwater”

  1. Zou die, waarschijnlijk, politiek gepoepte, expertisegroep het aandurven om dé oorzaak van het toekomstige drinkwaterprobleem te benoemen ?
    Ik herinner mij niet meer of het een productieverantwoordelijke van SPA of Chaudfontaine was die mij vertelde dat het 65 tot 80 jaar duurt, vooraleer water opgepompt kan worden voor consumptie. Die 65 -80 jaar is de tijdspanne van het traject wat regenwater aflegt tussen het aardoppervlak en diepere ondergrond om vervolgens, van daaruit, opgepompt te kunnen worden als drinkwater. De snelheid, door overbevolking, waarmee water moet wordt opgehaald ( drinken, wassen, industrie, landbouw …) is zo al te groot.
    En, als kers op de taart: door massale aanleg van beton, asfalt, rioleringen en door overbebouwing, krijgt het regenwater niet meer de kans om voldoende door te dringen tot de ondergrond. Het wordt te snel afgevoerd met, geregeld, overstromingen (het water moer “ergens” samenkomen).
    Ben benieuwd naar het ‘gekronkel” van die experten. En, neen, ik ben geen Groene kobold. Wat mij betreft, zouden al die eco-fascisten gevierendeeld moeten worden.
    Laten we, met z’n allen nog wat kindjes op de wereld zetten. Liefst geen Blanken, natuurlijk.

  2. Als één gemiddelde persoon een waterverbruik van 20 m3 per jaar heeft, reken dan maar eens uit hoeveel liter water dat onze ‘gelukszoekers’ van pakweg de laatste 10 jaar verbruiken, om nog maar te zwijgen over de verbruikte energie en de m2s grond die opgaan in opvang, dàt, is de oorzaak.

Plaats een reactie

Delen