Uncategorized

Vele nieuwe fronten

Paul Bäumer

Poetin heeft geen troepen genoeg meer om een tweede militair front te openen. Maar hij kan nog op vele ‘fronten’ chaos en politieke crises veroorzaken.

Bulgarije

Ondanks de traditionele en eeuwenoude vriendschapsbanden tussen Rusland en Bulgarije, had de regering van premier Petkov zich tegen de inval in Oekraïne gekeerd en zich een trouwe NAVO-partner getoond. Hij hield zich trouw aan de sancties en weigerde Russisch aardgas in roebels te betalen, wat heel opmerkelijk was, want Bulgarije is daar zeer afhankelijk van. Eind juni gooide Bulgarije nog 70 Russische diplomaten en stafmedewerkers het land uit wegens spionage. De reactie volgde op 22 juni: Petkov verloor een vertrouwensstemming over het budget en de status van Noord- Macedonië – een heikel thema in de Bulgaarse politiek.

Officieel ging het dus niet om gasleveringen of Oekraïne. Maar het nettoresultaat was wel dat de pro-Russische president Rumen Radev een voorlopige regering aanstelde, die waarschijnlijk een ‘neutralere’ koers zal varen. Er komen nieuwe verkiezingen op 2 oktober. Het Kremlin kon triomferen. Eventjes toch. Het lijkt een beetje op de val van de regering-Draghi in Italië. Ook daar speelde ongetwijfeld een kluwen van binnen- en buitenlandse motieven mee, maar twee van de partijen die de stekker eruit trokken, waren uitgesproken pro-Poetin, en Oekraïne was een belangrijk breekpunt.

Ex-Joegoslavië

Het is echt geen toeval dat de spanningen tussen Servië en Kosovo opnieuw oplaaien en dat er weer grensincidenten zijn. De aanwezigheid van de Russische journaliste Daria Aslamova van de Kremlingezinde Komsomolskaya Pravda in Kosovo wijst op een politiek manoeuvre. De Kosovaren gedragen zich vaak als schurken, maar voor één keer hadden ze gelijk toen ze haar uitwezen.

Aslamova is een fanatieke propagandiste die in alle gebieden opduikt waar de Russen een vinger in de pap hebben, of proberen te krijgen: Tsjetsjenië, Abchazië, Zuid-Ossetië, Nagorno-Karabach, Tadzjikistan en verschillende landen van het vroegere Joegoslavië. Zij werd eerder al uitgewezen uit Moldavië. Zij liet zich fotograferen met notoire individuen als Saddam Hoessein, Assad en Lavrov. Haar krant wordt zelfs verspreid in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne. Op de eerste dag van de invasie in Oekraïne jubelde ze, enigszins voorbarig, op de sociale media: “Ik huilde van geluk, als een kind. Acht lange jaren… en eindelijk zijn we er! Overwinning!”

Aslama is een propagandawapen, maar er stromen ook al minstens sinds 2020 echte Russische en zelfs Chinese wapens naar Servië, inclusief tanks, drones en luchtdoelraketten die een groot deel van het NAVO-luchtruim kunnen bestrijken. Het is ook geen toeval dat de pro-Russische Milorad Dodik, de leider van de Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina, begin juli aankondigde dat zijn deelrepubliek zich zou losmaken uit de gemeenschappelijke belastingadministratie en uit de militaire en juridische structuren van de federale staat. Dat wordt gezien als een eerste stap naar afscheiding van de Republika Srpska, ongetwijfeld gevolgd door een aansluiting bij Servië. Of een nieuwe oorlog op de Balkan, met Poetin als grijnzende toeschouwer.

Afrika

De terugtrekking van de Franse troepen uit Mali heeft een machtsvacuüm achtergelaten, dat nu door Poetin wordt opgevuld. Op 9 augustus kreeg het regime in Mali vijf Russische gevechtsvliegtuigen en een helikopter. Eerder hadden de Russen zelfs radarsystemen geleverd, die alleen maar bedoeld zijn om Franse vliegtuigen te kunnen neerhalen, want de jihadisten hebben geen luchtmacht. Huurlingen van de Wagner Group waren al sinds december 2021 in Mali. Ruim 30 procent van de wapenleveringen aan Afrikaanse landen komt uit Rusland. Poetin zet ook grote financiële, propagandistische en diplomatieke middelen in om nieuwe frontlijnen in Afrika te openen, en met succes. In maart steunden de meeste Afrikaanse landen nog een VN-resolutie die de terugtrekking eiste van de Russische troepen uit Oekraïne. Maar sindsdien heeft Rusland veel terrein gewonnen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Geschiedenis, opinie of andere? Bij Paul Bäumer zit u aan het juiste adres, behalve als het gaat om een politiek correcte mening.

Plaats een reactie

Delen