Bart De Wever (foto: Belga)

Uncategorized

Vraag van de Week: Heeft de Antwerpse ‘war on drugs’ nog zin?

Wannes Neukermans

Schietpartijen, granaataanslagen, verdachte overlijdens, liquidaties, huizen die beschoten worden, auto’s die in brand worden gestoken… De lijst van geweldincidenten gelinkt aan de Antwerpse drugsmaffia wordt steeds langer. Het Antwerpse stadsbestuur vraagt meer slagkracht voor lokale besturen en burgemeesters, maar is tegelijk ook kritisch: “De ‘war on drugs’ van Bart De Wever werkt niet.” Heeft het nog nut om de drugshandel in Antwerpen manu militari te bestrijden, of is het tijd voor een alternatieve strategie?

Deze zomer werden er al een twintigtal aanslagen gepleegd tegen huizen van geviseerde families die gelinkt worden aan de drugsmaffia. De situatie dreigt uit de hand te lopen en de Antwerpse politiediensten slaakten al een noodkreet. Zij kunnen de druk niet meer aan en moeten steeds meer beroep doen op hun federale collega’s.

Tien jaar later

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde al in 2012 een ‘war on drugs’ aan indien hij verkozen zou worden. Ook toen al kreunden bepaalde wijken onder de overlast en waren er geregeld conflicten tussen drugsdealers enerzijds en buurtbewoners en lokale handelaars anderzijds. “De stad moet een echte partner zijn van deze bewoners”, verklaarde hij toen.

Tien jaar na die uitspraak lijkt de situatie eerder verslechterd te zijn. Drugscriminelen flaneren zonder schroom in de stad en plegen zelfs aanslagen op klaarlichte dag. Vrijdagnacht filmden de twee mannen die een gevel in de Antwerpse Lange Beeldekensstraat beschoten hun aanslag zelfs doodleuk. Dat terwijl er onder De Wever wel degelijk forse inspanningen zijn gedaan in de strijd tegen de drugshandel.

Veel inspanningen, weinig resultaat

Onlangs sloot het Antwerpse college van burgemeester en schepenen nog een aantal eet-en handelszaken wegens drugshandel, of omdat ze banden hadden met families die aan de drugsmaffia gelinkt worden. Jaar na jaar neemt de douane een recordgewicht cocaïne in beslag in de Antwerpse Haven, en De Wever kondigde in 2020 ‘Operatie Nachtwacht’ aan: de grootste veiligheidsoperatie in 20 jaar, met patrouilles in Borgerhout en Deurne en grote pantserwagens voor de lokale politie.

Steeds meer mensen vragen zich af of deze zware maatregelen wel nut hebben? Is het geen tijd voor een andere strategie: enorm repressief beleid tegen de drugshandel lijkt een averechts effect te hebben? Of moet het Antwerpse bestuur fors blijven inzetten op de ‘war on drugs’, omdat ze anders volledig de controle over de stad verliezen? Terwijl er in bepaalde partijen stemmen te horen zijn die harddrugs willen legaliseren, wil bijvoorbeeld het Vlaams Belang een andere kant uitgaan. Zij willen tijdelijk het leger inzetten in de strijd tegen het drugsgeweld en samenscholingsverboden uitschrijven in ‘drugsgevoelige straten’.

Wat vindt u? Hoe moet de drugsoverlast in Antwerpen aangepakt worden? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

16 gedachten over “Vraag van de Week: Heeft de Antwerpse ‘war on drugs’ nog zin?”

  1. “Dat terwijl er onder De Wever wel degelijk forse inspanningen zijn gedaan in de strijd tegen de drugshandel.”
    Ja, hij kocht dure rommel zoals wapens bearcats en een bootje. Het heeft veel geholpen.
    Nochtans is hij zijn mosterd gaan halen in de US waar ze reeds lang hebben begrepen dat dat niet helpt.

  2. Ik wil benadrukken dat mijn mening niet uitsluit dat het leger de lokale politie kan ter zijde staan (ongeacht wat de slagkracht van dit leger nog voorstelt) maar hierin BDW met alle zonden van Israël beladen lijkt mij niet niet eerlijk (cfr. de kritiek van zijn coalitiepartner Vooruit).

  3. De lijst met drugsgerelateerde feiten wordt steeds langer: verkrachtingen, overvallen, home jackings, moorden, incest, geweldplegingen, ongevallen, armoede, ziektes,…..Onder invloed van “verdovende middelen” staat er telkens in media. Tja…

  4. Als het gerecht de opgepakte drugcriminelen eens zou behandelen zoals chauffeurs die te snel rijden. Maar chauffeurs brengen op voor de staat, drugcriminelen kosten de staat geld als ze moeten veroordeeld worden.

  5. de wever heeft meer dan tijd genoeg gehad om de criminaliteit een halt toe te roepen maar wat wil je met 4 vetbetaalde jobkes, maar 40 miljoen € is al binnen in de LEZ zone terwijl de scheepvaart miljarden keren meer mag vervuilen zonder een eurocent te betalen. Neen, de wever is niet geschikt als burgemeester.

  6. Er kan helemaal geen sprake zijn van een war on drugs. In een oorlog wordt de vijand actief opgejaagd en afgemaakt! Men noemt het een war on drugs om het ‘falen’ ervan als excuusje te gebruiken voor het legaliseren van die vuiligheid. Ik zal nooit kunnen begrijpen welke ziekelijk perverse geesten onze kinderen willen blootstellen aan legale drugs en hun welzijn dus als de aanvaardbare kost zien in dit verhaal.. Het leven van drugsgespuis is de aanvaardbare kost!! Roei de gekende drugsfamilies met tak en wortel uit! Jaag dealers op en maak ze genadeloos af en blijf opkomende dealers genadeloos afmaken tot dat gespuis heel goed weet wat hen hier te wachten staat als ze dat verdorven pad kiezen. Het leven van drugsgespuis is de aanvaardbare kost!! Dat een echte war on drugs vlug mag losbarsten in dit verdorven land

  7. We moeten de rijkswacht misschien heruitvinden. Quid burgemeester Bart De Wever? Wat is het verschil met of zonder Bart op het schone verdiep? De stad Antwerpen telt 2151 leden in het operationeel kader. Hoeveel flikken heeft Bart De Wever dan wel nodig om de orde te kunnen handhaven? Ik heb nog nooit de indruk gehad dat hij de geschikte burgemeester is. Op televisie kritiek fulmineren op zijn concurrenten en met losse flodders schieten kan hij als de beste. Presteren als tegenprestatie voor zijn royalties zijn grootste handicap.

  8. De war on drugs zal je nooit winnen zolang je naast de dealers ook de gebruikers niet hard aanpakt. Wie betrapt wordt krijgt momenteel een GAS-boete. Pak de vraag aan, dan zal het aanbod vanzelf dalen.

  9. Indien we de huidige situatie “laten gaan”, krijgen we uiteindelijk Latijns-Amerikaanse toestanden in Antwerpen. Geweld, veroorzaakt door de georganiseerde misdaad, moet dus streng aangepakt worden.

  10. Het Antwerpse stadsbestuur vraagt meer slagkracht voor lokale besturen (sic). Nee bedankt. Zijn ze nu helemaal zot geworden? Het volstaat efkens terug te denken aan de Kazachgate uit 2016. Een liberale burgemeester (Serge Kubla) uit Waterloo, coryfee van de MR, wiens connecties met Patokh Chodiev (rijker dan Marc Coucke en hoofdrolspeler in Kazachgate) leidden tot beiders ondergang door gesjoemel.

  11. Misschien moest BDW en alle betrokken diensten eens naar Medellin in Colombia afreizen om daar de mosterd te gaan halen!?Deze gevaarlijkste stad ter wereld stad die jarenlang de speeltuin van Pablo Escobar was veranderde tot tech-hub.Om dit te bereiken werd er eerst een war on drugs gevoerd.Oog om oog en tand om tand,wat dat is de enigste taal die deze criminelen verstaan.Politie en leger veegden de straten schoon en Escobar werd afgeschoten.Aanpak van de corruptie in alle diensten en diegenen die erbij betrokken zijn de gevangenis in.

  12. Burgemeester De Wever vraagt Nationale Veiligheidsraad in strijd tegen drugsgeweld (GVA 230822). Zeg nu nog dat Bart De Wever geen loyale Belg is. Hij laat nooit een gelegenheid voorbijgaan om het machtscentrum van de Belgo-franstalige staat te consolideren ten nadele van de regio’s. Waar wachten de luierikken van de Vlaamse regering (N-VA,CD&V en OVLD) en Vlaamse politieke partijen op om de splitsing van de Belgische politiediensten te eisen en hun bevoegdheden over te hevelen naar de Gewesten? Bespaar ons de shows van het Belgische circus, dat zich Nationale Veiligheidsraad pleegt te noemen en excelleert in het nihilisme. Dit land heeft nood aan een regionale rijkswacht en lokale politie dat functioneert onder de bevoegdheid en verantwoordelijkheid van een regionale ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. De Wetstraat is geen oplossing maar een deel van het probleem. Verveelt Jan Jambon zich soms op het Martelarenplein dat BDW een job voor hem solliciteert om vooral in de picture te komen van de tv-camera’s?

  13. Eén verwarde militair die een linkse lapzwans vermomd als expert (zichzelf constant tegensprekend) afdreigt en wat oefenmunitie meeneemt is blijkbaar een. grotere bedreiging voor dit land dan miljarden aan drugs die onze kinderen vergiftigen en aan de lopende band zware misdaden veroorzaken.

  14. Het wordt hoog tijd om ook de gebruikers aan te pakken.
    We normaliseren druggebruik alsof het om lolly’s gaat.
    Bovendien horen we dan de meest absurde voorstellen om drugs te legaliseren.
    We kunnen de strijd tegen drugs niet winnen dus legaliseren we het?
    Doen we dan hetzelfde met fraude, moord en diefstal?
    Wat een kromme redenatie.
    Neen, keihard optreden tegen het milieu in het algemeen, verstrekkers en gebruikers.

Plaats een reactie

Delen