Schietpartijen, granaataanslagen, verdachte overlijdens, liquidaties, huizen die beschoten worden, auto’s die in brand worden gestoken… De lijst van geweldincidenten gelinkt aan de Antwerpse drugsmaffia wordt steeds langer. Het Antwerpse stadsbestuur vraagt meer slagkracht voor lokale besturen en burgemeesters, maar is tegelijk ook kritisch: “De ‘war on drugs’ van Bart De Wever werkt niet.” Heeft het nog nut om de drugshandel in Antwerpen manu militari te bestrijden, of is het tijd voor een alternatieve strategie?
Deze zomer werden er al een twintigtal aanslagen gepleegd tegen huizen van geviseerde families die gelinkt worden aan de drugsmaffia. De situatie dreigt uit de hand te lopen en de Antwerpse politiediensten slaakten al een noodkreet. Zij kunnen de druk niet meer aan en moeten steeds meer beroep doen op hun federale collega’s.
Tien jaar later
Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde al in 2012 een ‘war on drugs’ aan indien hij verkozen zou worden. Ook toen al kreunden bepaalde wijken onder de overlast en waren er geregeld conflicten tussen drugsdealers enerzijds en buurtbewoners en lokale handelaars anderzijds. “De stad moet een echte partner zijn van deze bewoners”, verklaarde hij toen.
Tien jaar na die uitspraak lijkt de situatie eerder verslechterd te zijn. Drugscriminelen flaneren zonder schroom in de stad en plegen zelfs aanslagen op klaarlichte dag. Vrijdagnacht filmden de twee mannen die een gevel in de Antwerpse Lange Beeldekensstraat beschoten hun aanslag zelfs doodleuk. Dat terwijl er onder De Wever wel degelijk forse inspanningen zijn gedaan in de strijd tegen de drugshandel.
Veel inspanningen, weinig resultaat
Onlangs sloot het Antwerpse college van burgemeester en schepenen nog een aantal eet-en handelszaken wegens drugshandel, of omdat ze banden hadden met families die aan de drugsmaffia gelinkt worden. Jaar na jaar neemt de douane een recordgewicht cocaïne in beslag in de Antwerpse Haven, en De Wever kondigde in 2020 ‘Operatie Nachtwacht’ aan: de grootste veiligheidsoperatie in 20 jaar, met patrouilles in Borgerhout en Deurne en grote pantserwagens voor de lokale politie.
Steeds meer mensen vragen zich af of deze zware maatregelen wel nut hebben? Is het geen tijd voor een andere strategie: enorm repressief beleid tegen de drugshandel lijkt een averechts effect te hebben? Of moet het Antwerpse bestuur fors blijven inzetten op de ‘war on drugs’, omdat ze anders volledig de controle over de stad verliezen? Terwijl er in bepaalde partijen stemmen te horen zijn die harddrugs willen legaliseren, wil bijvoorbeeld het Vlaams Belang een andere kant uitgaan. Zij willen tijdelijk het leger inzetten in de strijd tegen het drugsgeweld en samenscholingsverboden uitschrijven in ‘drugsgevoelige straten’.
Wat vindt u? Hoe moet de drugsoverlast in Antwerpen aangepakt worden? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.