Groen en Vooruit willen van 30 kilometer per uur de norm maken in de bebouwde kom, om zo het aantal dodelijke slachtoffers bij voetgangers terug te dringen. Burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker is niet te spreken over het voorstel. Een nieuwe snelheidsverlaging zou volgens hem slechts een manier zijn om de gemeentekassen te spijzen. Wat denkt u? Moet 30 km/u de norm worden in de bebouwde kom?
Vorig jaar zijn in Vlaanderen in de bebouwde kom 32 voetgangers overleden. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2018. Vlaams parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit), die de cijfers opvroeg bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters, roept op om van 30 kilometer per uur de norm te maken. De minister is geen voorstander van een veralgemening.
Antwerpen telde de meeste slachtoffers (10), in West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams Brabant vielen telkens 7 doden, in Oost Vlaanderen kwam één voetganger om het leven. In 2021 vielen 22 dodelijke slachtoffers in straten waar auto’s 50 kilometer per uur kunnen rijden. Er vielen 9 doden in een zone 30 en één dode op een plek waar 70 kilometer per uur mag gereden worden.
Inkomstenverhoging
Volgens Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk Kamerlid en burgemeester van Middelkerke, heeft het voorstel van Vooruit en Groen niets met de veiligheid van zwakke weggebruikers te maken, maar met de incasso. Gemeenten mogen snelheidsboetes tot en met 70 km/u immers zelf innen. “Het is een manier om de gemeentekassen te vullen”, oordeelt hij. “Een verlaging van de snelheid leidt tot een verhoging van de inkomsten.”
Wat denkt u? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.