Philippe Henry (foto: Belga)

Uncategorized

Waals minister Philippe Henry (Ecolo) permanent onder politiebescherming na doodsbedreigingen

Wannes Neukermans

Waals minister van Klimaat, Energie en Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) leeft sinds vorige week onder permanente politiebescherming, nadat hij op zijn kabinet een brief met doodsbedreigingen ontving. Het is het gevolg van een debat over de nieuwe verkeersbelasting, dat al maandenlang blijft aanslepen. “Henry wordt geframed als de wereldvreemde Ecolo-technocraat die zelf met een Tesla van 84.000 euro rijdt”, klinkt het.

Het kabinet van de Ecolo-minister meldde dat de dreiging betrekking had op “een lopend regionaal hervormingsdossier”. Wie de Waalse regionale politiek volgt, beseft onmiddellijk dat het gaat over de hervorming van de verkeersbelasting, die al maanden op tafel ligt en tot enorm veel protest leidt. Henry wil het autoverbruik verminderen en wil vooral lichte voertuigen met een lage CO2-uitstoot bevoordelen. “Er zijn te veel auto’s en we gebruiken ze te veel”, vertelde hij daarover.

Autobezit wordt veel duurder

De nieuwe fiscaliteit zou ingevoerd worden op 1 januari 2023, maar werd al uitgesteld tot juli 2023, nadat mobiliteitsfederatie Traxio een berekening uitvoerde. Daaruit bleek dat bezitters van middelgrote en grotere auto’s hun taksen met enkele duizenden euro’s zouden zien stijgen. In Wallonië zou het autobezit op die manier plots heel wat duurder worden dan in Vlaanderen of Brussel. Op het voorstel van Henry komt daarom al maandenlang felle kritiek, die steeds bitsiger wordt.

Vooral de PTB profileert zich fel tegen de kritiek. Met online advertenties wijst de partij op de absurde kantjes van het nieuwe voorstel. Zo ziet de eigenaar van een BMW X6 zijn belastingen stijgen van 88 euro naar 3.210 euro, maar ook eigenaars van breaks en bestelwagentjes zullen enkele honderden euro’s meer moeten betalen. Eerder lanceerde de extreemlinkse partij ook een campagne die de 1,5 miljoen euro die de leden van de Waalse regering uitgaven aan hun eigen wagenpark vergeleek met het budget voor armoedebestrijding: 300.000 euro.

PTB

De PTB voelt zich evenwel niet verantwoordelijk voor de doodsbedreigingen die Philippe Henry nu ontvangt. “Er zit ook een weinig verheffend politiek kantje aan dit verhaal. Deze hervorming is gewild door de hele Waalse regering, dus naast Ecolo ook PS en MR. Door de versnelde elektrificatie van het Waalse wagenpark en de bestaande voordelige regeling voor elektrische wagens gaat de verkeersbelasting straks niet meer opbrengen wat ze deed”, reageert Waals Parlementslid Germain Mugemangango.

“Philippe Henry heeft van zijn coalitiepartners de opdracht gekregen om daar een oplossing voor te vinden en dat probeert hij dus. Maar de andere partijen laten in dit dossier niks van zich horen. Philippe Henry wordt nu geframed als de wereldvreemde Ecolo-technocraat die zelf met een Tesla van 84.000 euro rijdt en totaal geen idee heeft van wat hij voor de modale Waal aanricht. Hij haalt de kastanjes uit het vuur voor de hele regering en dat maakt de situatie nu wel erg zuur”, besluit hij.

In juli raakte ook bekend dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) onder politiebewaking werd geplaatst nadat ontevreden landbouwers (doods)bedreigingen hadden geuit omwille van het verstrengde stikstofbeleid.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/zuhal-demir-krijgt-politiebewaking-na-bedreigingen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Waals minister Philippe Henry (Ecolo) permanent onder politiebescherming na doodsbedreigingen”

Plaats een reactie

Delen