Wereldkampioenschap atletiek, Ronde van Frankrijk voor dames en heren, Europees kampioenschap voetbal voor dames, basketbal voor dames, volleybal voor dames… Televisie en pers waren in min of meerdere mate alomtegenwoordig.
De Ronde van Frankrijk kreeg weer een grote mediabelangstelling waarbij de prestaties van ‘Woet’ Van Aert bij de oudere wielerliefhebber deden denken aan de tijden van Merckx en Van Impe. Deze professionele Ronde kreeg de traditionele VRT-belangstelling, ditmaal met urenlange uitzendingen en na-programma’s. De sponsors, die elke seconde dat hun merk in beeld komt chronometreren, hebben weer getriomfeerd. Tv-makers kregen een bonus voor elke seconde bijkomend in beeld brengen van het sponsormerk. De reporters spreken ook niet over de ploeg van renner X of ploegleider Y, maar wel over de ploeg van de sponsormerknamen: onbetaalbare onbetaalde publiciteit. Dat gebeurt alleen in het wielrennen. Andere sporten krijgen deze mediabelangstelling niet en krijgen daardoor die sponsorsteun niet.
De Champs-Elysées in Parijs was weer de aankomstplaats van de laatste rit. Deze wereldberoemde laan was, zoals steeds, langs beide zijden versierd met honderden Franse vlaggen. Dat oogde mooi in de Franse hoofdstad voor de grootste Franse wielerwedstrijd van het jaar. Zal een Vlaamse minister van Sport eenzelfde uitstraling afdwingen bij de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde? Vlaanderen subsidieert de Ronde met vele euro’s en kan/moet dus ook eisen stellen aan de organisators die wel veel Vlaams geld willen, maar een Vlaamse uitstraling weigeren.
Het WK atletiek
De VRT zorgde voor rechtstreekse uitzendingen ’s avonds en ’s nachts van het WK atletiek en bracht vanuit Eugene (USA) een positieve verslaggeving. Dat kan men helaas niet zeggen van VRT-uitzendingen van nationale atletiekkampioenschappen bij ons. Zowel het Vlaams als nationaal zaalkampioenschap atletiek werden ook dit jaar weer niet rechtstreeks uitgezonden evenals de Vlaamse en nationale kampioenschappen in open lucht. Atletiek is inderdaad commercieel geen grote topsport.
De Nederlandsonkundige Brusselse familie Borlée stapte anderhalf jaar geleden, na ruzie over onvoldoende Franstalig geld, over van de Franstalige naar de Vlaamse Atletiekliga, waar ze gul gesubsidieerd worden. Minister van Sport Muyters beloofde in het Vlaams Parlement dat ze binnen het jaar behoorlijk Nederlands zouden kunnen spreken. De VRT-interviews met hen in Eugene gebeurden nochtans in het Frans.
Geen enkel land, behalve België, had in dit WK atletiek een uitrusting met een band met de kleuren van de ‘nationale’ vlag. Vlaanderen heeft bijna drie vierde van de topsporters en heeft daar een jaarlijks budget van meer dan 25 miljoen euro voor over. Vlaanderen is op geen enkele manier aanwezig. Het door Vlaanderen niet-erkende belgicistische BOIC blijft hier de tricolore richtlijnen uitdelen.
Promotie voor vrouwensporten
Het was genieten van het Europees kampioenschap voetbal voor dames waarbij België het zeer behoorlijk deed. 23 van de 24 speelsters waren Vlamingen, die verplicht een Brabançonne moesten meezingen. De door de woke-industrie geteisterde coach van de nationale volleybaldames, Gert Vande Broek, loodste zijn dames naar een schitterend resultaat als finalisten van de Challenge Cup in Zadar. Bij VRT was er geen aankondiging of uitzending van deze unieke finale, die wel werd verloren.
De VRT heeft deze zomer een grote promotie opgezet voor het damesvoetbal en het dameswielrennen. Een promotie voor damessport was meer dan nodig en welkom. Toevallig gebeurde dit wel voor die twee sporten, die dankzij hun uitgebreide mediacampagnes, al decennia genieten van uitzonderlijke tv-belangstelling en dus sponsorbedragen. Ter info: in Frankrijk hebben veelvuldige tv-uitzendingen van rugby deze sport een grote populariteit en commerciële ondersteuning bezorgd.
Wielrennen en voetbal
Wielrennen heeft in Vlaanderen een grote traditie en het uitzenden van grote wielerwedstrijden is best verdedigbaar. Maar de VRT heeft ook veel geld over om ook lokale wielerwedstrijden rechtstreeks uit te zenden, terwijl geen lokale maar nationale kampioenschappen van grote Vlaamse sportfederaties geen rechtstreekse uitzending waard zijn.
Op Sporza was gedurende weken bijna dagelijks een bericht over voetballers Dries Mertens en Charles De Ketelaere. Over de mensenhandel in het voetbal: geen woord. Over de onwettelijkheid van de voetbalbond (niet-erkende federatie): geen woord. Wel een groot debat in de Sportcommissie van het Vlaams Parlement over ‘racisme’ in de sport waarbij Voetbal Vlaanderen zich gedroeg als een vleugel van de nationale voetbalbond terwijl het, decretaal, het beleid van de nationale voetbalbond zou moeten bepalen.