Zes veroordelingen per dag wegens gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers

Archiefbeeld van asielzoekers aan het Klein Kasteeltje. Photo News

Uncategorized

Zes veroordelingen per dag wegens gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers

Belga Press Agency

Elke nacht moeten tientallen asielzoekers in ons land op straat slapen omdat de Belgische asielcentra stampvol zitten. Dat leverde Fedasil dit jaar al ruim 1.200 veroordelingen op – bijna zes per dag, schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Fedasil, het agentschap dat de asielopvang regelt, is wettelijk verplicht om elke asielzoeker bed, bad en brood te geven tot zijn of haar dossier behandeld is. Omdat het die verplichting niet altijd kan nakomen, werd Fedasil sinds dit jaar al minstens 1.216 keer veroordeeld, bevestigt woordvoerder Benoit Mansy. En dat cijfer loopt elke dag verder op. 

Tegenover de veroordelingen staan er dwangsommen tot 5.000 euro per dag, die de federale overheid zou moeten betalen, maar waartegen ze in beroep ging. Het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) wijst erop dat “het huidige beleid erop gericht is om dwangsommen te allen prijze te vermijden”. 

750 extra plaatsen

België telt in totaal 30.500 opvangplaatsen. De federale regering besliste begin juli om 750 extra plaatsen in de noodopvang vrij te maken, maar ook die zullen snel bezet raken. “We zien dat de migratie naar Europa opnieuw toeneemt”, zegt Dirk Van den Bulck, hoofd van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). “Opvallend is dat België momenteel populairder is dan de meeste andere EU-landen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Zes veroordelingen per dag wegens gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers”

  1. Dat België voor asielzoekers populairder is dan de meeste EU- landen is inderdaad opvallend, maar niet verwonderlijk.
    Als het water met emmers naar binnen stroomt schep je het er niet met lepels uit.

  2. Helaas, maar er zijn hier al genoeg vluchtelingen. België zit vol gelukszoekers en kansparels, die hier niet hoeven te zijn maar de Staat en die ngo’s trekken ze aan, enkel voor de stemmetjes van de volgende verkiezingen.
    Dit links communisme moet dringend stoppen, zo niet zal België en Europa volledig overgenomen worden door de islam, wat uiteindelijk hun bedoeling is. Maar ja, die (s)linkse regering luistert niet eens naar zijn eigen volk, integendeel, ze negeren miljoenen mensen die anders stemmen, van een dictatuur gesproken.
    Sluit de grenzen, België is al gebarsten.

Plaats een reactie

Delen