Anders Ygeman (Sociaaldemocraten), de Zweedse minister van Migratie. Foto Shutterstock

Anders Ygeman (Sociaaldemocraten), de Zweedse minister van Migratie. Foto Shutterstock

Uncategorized

Zweeds minister wil beperking op aantal mensen van niet-Scandinavische afkomst in probleemwijken

Simon Segers

Anders Ygeman (Sociaaldemocraten), de Zweedse minister van Migratie, wil het aantal niet-Scandinavische bewoners in probleemwijken beperken tot 50 procent. Dat zei hij in een interview met de krant Dagens Nyheter (DN).

De minister gelooft dat wijken waar de meerderheid van de inwoners niet uit Noorse landen afkomstig is een probleem vormen voor Zweden. “Als je Zweeds wil leren, moet je oefenen. Als je in een gebied woont waar je je kunt redden met de taal van je vaderland, wordt het enorm veel moeilijker om de taal te leren en te ontwikkelen. Als je bovendien een baan hebt waar je je kunt redden in de taal van je vaderland, waar ga je dan Zweeds oefenen? In die context denk ik dat zo’n doel iets belangrijks kan zeggen.” 

75 procent van de langdurige werklozen

Het idee bestaat al in Denemarken, waar in nieuwe verkavelingen maximaal 30 procent van de populatie een niet-Westerse achtergrond mag hebben tegen 2030. Ygeman gelooft dat verschillende andere factoren ook van belang zijn in de bepaling of een wijk “kwetsbaar” is, zoals werkloosheidsgraad, gemiddeld opleidingsniveau en criminaliteitscijfers. “Maar deze socio-economische factoren hebben ook een etnische dimensie”, vertelde Ygeman aan DN. “Ongeveer 75 procent van de langdurige werklozen hebben een niet-Noorse achtergrond.”

Flexibel huren

Ygeman is verder ook fan van het Deense concept van ‘flexibel huren’. Concreet betekent dit dat werkzame mensen en studenten voorrang krijgen om in kwetsbare gebieden te gaan wonen, aangezien zij financieel onafhankelijk zijn. “We hebben nood aan harde voorwaarden zodat de kwetsbare gebieden niet gevuld raken met mensen die minder in staat zijn om te betalen”, vervolgde Ygeman.“In alle steden met kwetsbare gebieden zijn er twintig gebieden die niet kwetsbaar zijn. Waarom moeten nieuwkomers precies in dat kwetsbare gebied wonen?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Zweeds minister wil beperking op aantal mensen van niet-Scandinavische afkomst in probleemwijken”

  1. Wat krijgen we nu; teveel immigranten een probleem? Ze vertelden ons toch dat het een cultuurverrijking is die bovendien nodig is om de vraag naar werkkrachten op te lossen; allemaal leugens dus.

  2. Oeps, is die man nu racist of realist? Feit is en blijft: waar veel allochtonen samenhokken, en zeker als ze een “bepaald” geloof aanhangen, zijn er grote problemen. Zelfs als ze maar eventjes op verplaatsing gaan, een recreatiedomein of een strand bijvoorbeeld, zijn er steevast problemen. Ganse wijken in de grootsteden zijn ontoegankelijk voor gewone autochtonen en zelfs de politie durft er niet meer in. Zelfs door ze te spreiden zullen ze steevast pockets van problemen blijven. Ze willen de taal van hun gastland niet leren en werken doen ze helemaal niet. Helaas zal de oplossing van deze Zweedse minister ook weer een kreet in de woestijn zijn, door links weg gezet als racisme en door de media genegeerd. Maar het blijft een harde realiteit dat bij elke verdere import van dit soort, de problemen exponentieel zullen blijven groeien.

  3. verstand komt nooit te laat,nu nog doen en om te beginnen moeten al die unia’s en myria’s afgeschaft worden.Hun advocaten geschrapt van de balie en criminelen onmiddellijk naar hun thuisland gevlogen worden als toeristen zonder nog de mogelijkheid te hebben om terug te komen.Een chip inplanten bij hun terugvlucht

Plaats een reactie

Delen