N-VA-voorzitter Bart De Wever (foto: Belga)

Uncategorized

Bart De Wever: “Deze energiecrisis is het gevolg van de groene dogmatiek”

Wannes Neukermans

N-VA-voorzitter Bart De Wever blikte zondag in De Zevende Dag terug op het Overlegcomité Energie. Hij noemde het “een hoogmis van het Belgische onvermogen en surrealisme”. Daarnaast had De Wever het over de desastreuse Belgische begrotingscijfers: volgens De Wever is België failliet. En dat Poetin de grote verantwoordelijke van deze energiecrisis is, klopt volgens hem ook niet: “Dit heeft Europa over zichzelf uitgeroepen, door haar eigen primaire energieproductie radicaal af te bouwen.”

“De Croo kan veel zeggen, maar hij kan niets doen”, is De Wever scherp voor de premier. “Er zijn geen reserves, er zijn geen buffers.” De energiecrisis van vandaag is niet volledig de schuld van de Russische inval in Oekraïne.

Verschil met VS

“Dit heeft Europa over zichzelf uitgeroepen, door haar eigen primaire energieproductie radicaal af te bouwen. De VS deden net het omgekeerde en zijn nu netto exporteur van olie en gas”, aldus De Wever. “Dit zijn de gevolgen van de groene dogmatiek: olie, gas, steenkool… Het mocht allemaal niet meer.”

En de ergst getroffen landen, Duitsland en België, schaften nog eens parallel hun kernenergie af. “Alle eigen bronnen van energie die we hadden, hebben we afgebouwd en we hebben ons afhankelijk gemaakt van Poetin”, verklaart de N-VA-voorzitter. Volgens De Wever waarschuwde de N-VA daar al jaren voor. “Misschien moeten mensen maar eens gaan stemmen voor die partijen.”

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/09/groen-dogmatisme-is-gevaarlijk-en-kan-tot-sociale-onrust-leiden/

Na het Overlegcomité van woensdag was het al duidelijk dat onze binnenlandse politici nog weinig maatregelen konden nemen om de energiecrisis te bedwingen. Ook volgens De Wever zullen de krachtigste oplossingen van Europa moeten komen. Het voorstel van commissievoorzitter Ursula von der Leyen om de prijs van gas-gebonden energieproductie los te koppelen van de prijzen van hernieuwbare energie vindt hij een goede zaak.

“Er worden prachtige winsten gemaakt met hernieuwbare energie. Kerncentrales zijn cashkoeien en de miljarden spuiten Parijs binnen. De EU kan dat wijzigen door een rendabele prijs vast te leggen en alles wat daarboven valt af te romen”, aldus De Wever. “Dat zou voor ons land een injectie van vele miljarden euro’s betekenen. Ondertussen moeten wij nu wel als bedelaars naar Parijs trekken. Waar we ooit heel veel winst hadden kunnen maken, hebben we die troeven weggegeven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

24 gedachten over “Bart De Wever: “Deze energiecrisis is het gevolg van de groene dogmatiek””

  1. De Wever heeft overschot van gelijk maar weigert mordicus om daar zijn conclusies uit te trekken en een band te smeden met de enige partij die zijn zienswijze hierin deelt. Driemaal raden over welke partij ik het heb. Hint: ze zit NIET in de Vivaldi-coalitie, en het is NIET de PVDA.

  2. Wat hij er vergeet bij te vertellen is dat zijn geliefde socialisten (Met wie hij nooit zou samenwerken, nietwaar Bart?) de voorbije tientallen jaren juist hetzelfde zegden als de Groenen uit schrik voor stemmenverlies en nog maar juist hun kar gekeerd hebben. Maar nee, nog liever het land in de miserie storten dan samenwerken met het VB, dat ALTIJD en dus veel vroeger dan de N-VA betoogd heeft dat kerncentrales noodzakelijk én de minst vervuilende energiebron zijn.

  3. De Wever slaat hier de nagel op de kop. Altijd juiste analyses, maar eens aan de macht laat hij steeds alle voornemens en beloftes vallen zowel federaal als gewestelijk. Moest het mogelijk zijn hij zou nu zelfs met groen in een volgende regering stappen. “Het is de schuld van de sossen”, “een akkoord met Magnette was er”….en toch gaat de samenwerking in A’pen prima met diezelfde sossen aan boord. Met VB kan het niet, alhoewel er oneindig veel meer raakpunten zijn met deze partij en NVA dan met de sossen. Dus, goede analyses, maar geen man om je toekomst aan toe te vertrouwen.

  4. Natuurlijk is de huidige energiecrisis een gevolg van de dogmatiek en het fanatisme van de groene maffia . En van de beslissingen van Verhofstad . Maar De Wever en de NVA zit al jaren in verschillende regeringen , maar heeft nooit het verschil gemaakt , steeds veel -terecht – gezegd , maar niet de nodige conclusies getroffen .

  5. Jack Ryan, de enige en correcte reactie die de enige waarheid bevat. bdw over de groene dogmatiek verzwijgt dat hij zelf met zijn GROENE DOGMATIEK al reeds 40 miljoen € heeft gecashed in de LEZ zone maar de scheepvaart die miljarden keer meer vervuilt een vrijgeleide geeft. Het was ook de hypocriete nva die 10 jaar geleden de intercommunales een vennootschapsbelasting oplegde van 33.99% ten bedrage van 110 miljoen € wat mee in de energie rekening vervat zit. Zeer hypocriet van de wever om nu zulke onzin uit te kramen. nva=Niet Vlaamse Alliantie!

  6. Mr GhislainBriers
    Van welke planeet kom jij. ?
    De NVA zetelt in de vlaamse regering – en in dit kloteland heeft Vlaanderen geen zeggenschap over de nationale materie zoals de energiesector

    Idem in uw vorige opmerking – NVA zit in de Vlaamse regering en die heeft niets te vertellen over Energie

  7. Ik ben gelukkig geen politicus, maar ik weet wel dat een coalitie N-VA en VB de janboel kan oplossen als je grenzen wil overschrijden. Het VB moet dan wel bereid zijn om veel water in de wijn te doen, want het is gemakkelijk om alle schuld op BDW te schuiven, maar hoe onverzettelijk en ontoegeeflijk is TVG?

Plaats een reactie

Delen