Bloedige zelfmoordaanslag op school in Kaboel, vermoedelijk door IS uitgevoerd

Twitter: Massoud Hossaini

Uncategorized

Bloedige zelfmoordaanslag op school in Kaboel, vermoedelijk door IS uitgevoerd

Carl Deconinck

Afghanistan is opgeschrikt door een bloedige aanslag. Minstens 23 mensen zijn vrijdag om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag op een onderwijscentrum in Kaboel. Het centrum was van de Hazara, een etnische minderheid van de sjiitische strekking.

De aanval vond plaats op een privaat bijlescentrum waar een examen plaatsvond. Scholen zijn in Afghanistan meestal op vrijdag gesloten. De Islamitische Staat heeft bijna elke vrijdag aanvallen uitgevoerd op gebedshuizen en andere instellingen in Afghanistan  Er is echter nog geen enkele groep die de verantwoordelijkheid voor deze aanslag heeft opgeëist. De taliban houden journalisten weg van de plaats delict.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid veroordeelde de aanval van vrijdag op Twitter, en beloofde de daders te vinden en te straffen. “Het Islamitisch Emiraat Afghanistan beschouwt de aanval van vandaag op een educatief centrum in het 13e district van Kaboel als een grote verschrikking en veroordeelt deze krachtig”, schreef hij. De woordvoerder deelde ook zijn medeleven met de families van de slachtoffers.

(Lees verder onder de tweet.)

Vrouwelijke slachtoffers

De woordvoerder van de politie van Kaboel, Khalid Zadran, had het over “onmenselijke wreedheid en het gebrek aan morele normen van de vijand”, zonder daarbij te vertellen wie er achter de aanval zat. Volgens een ziekenhuisbron werden 23 mensen gedood. Een taliban-bron zei dat 33 mensen werden gedood en dat er zich onder de slachtoffers vrouwelijke studenten bevonden.

De leeftijd van de studenten was niet meteen duidelijk, maar een particulier instituut zoals dat waar de aanslag plaatsvond, bereidt tienerstudenten in hun laatste jaren op de middelbare school voor op toelatingsexamens aan de universiteit.

Middelbare scholen voor meisjes zijn de afgelopen maanden in Kaboel gesloten nadat de heersende taliban terugkwamen op hun belofte om alle scholen te openen, maar inwoners van Kaboel en onderwijsmedewerkers hebben gezegd dat vrouwelijke studenten nog steeds naar private bijlescentra gaan.

https://redactie.palnws.be/2022/03/taliban-trekken-belofte-in-middelbare-scholen-blijven-dicht-voor-meisjes/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Bloedige zelfmoordaanslag op school in Kaboel, vermoedelijk door IS uitgevoerd”

  1. Moslims moorden elkaar uit, om religieuze redenen? Goed bezig zou ik zeggen. In Europa hebben we hetzelfde meegemaakt in de 16e eeuw. Het geeft aan hoe achterlijk deze religieuze fanaten zijn. Maar dat mag je tegenwoordig niet meer zeggen van de progressieve propagandisten van het moslimfundamentalisme.

Plaats een reactie

Delen