Georges-Louis Bouchez en Paul Magnette - PHOTONEWS

Uncategorized

Bouchez over PS-voorstel van verlaagd energietarief voor wie minder dan 2.450 euro verdient: “Communistische aanval op middenklasse”

Wannes Neukermans

In een interview met Het Laatste Nieuws pleit PS-voorzitter Paul Magnette ervoor om een verlaagd energietarief te hanteren voor iedereen met een netto inkomen lager dan 2.450 euro. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez schiet dat echter meteen af. “Herverdeling gebeurt via belastingen”, legt hij uit. “Het is een communistisch aanval op de middenklasse.” Bouchez pleit daarom voor een algemeen verlaagd tarief voor een bepaalde hoeveelheid energie.

Waar de Vlaamse regering ook in crisistijden oproept om de begroting niet uit het oog te verliezen, oordeelt PS-voorzitter Paul Magnette dat de financiële putten in België op dit moment onbelangrijk zijn. “Het zal kosten wat het moet kosten”, verklaart hij over de maatregelen om de energiecrisis te bezweren. “Aan de vooravond van de oorlog hebben we toch ook niet gezegd: ‘Tiens, we hebben geen geld om geweren te kopen”’. Volgens Bart De Wever is België al failliet is, maar daar maakt Magnette zich niet druk om. “Dat zegt hij al 25 jaar, ongeacht de situatie op dat moment.”

Gerichte maatregelen

Net zoals tijdens de coronacrisis mag de begroting voor de Franstalige socialisten dus nu even geen prioriteit zijn. Maar toen zijn er wel te veel algemene maatregelen genomen, vindt Magnette. “Je moet focussen op de groep die het nodig heeft, maar die wordt steeds groter”, verklaart hij. “Wij willen dat de mensen met een mediaan inkomen – ongeveer 2.450 euro netto – ook een verlaagd tarief krijgen, dat tussen het sociaal tarief en de commerciële prijs ligt.”

Magnette legt uit dat er dan zo’n 60 procent à tweederde van de bevolking in aanmerking zou komen voor een verlaagd tarief. Dat er dan slechts 30 à 40 procent van de mensen het commerciële tarief zouden moeten betalen, vindt Magnette geen probleem. “Dat is alleen omdat de ‘normale prijs’ zo extreem hoog is. Leuk is het niet, maar dat zijn mensen die zich dat kunnen permitteren. Een gezin met een vrijstaande villa, goed geïsoleerd en uitgerust met zonnepanelen voelt deze crisis
amper.”

Eigenlijk wordt sociaal tarief uitgebreid

“Een communistische aanval op de middenklasse”, noemt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez het voorstel van de PS. Aangezien er in ons land al vergevorderde herverdeling georganiseerd wordt via belastingen, vindt hij dit voorstel oneerlijk voor mensen met (middel-)hoge inkomens. Hij vraagt zich op Twitter daarom af wat het volgende zal zijn. “Elke winkelkar een andere prijs? Ook aan de pomp?”

Maar eigenlijk stelt Magnette gewoon voor om het bestaande sociale tarief, waar bepaalde mensen voor in aanmerking (o.a. leefloners, mensen met arbeidsongeschiktheid, mensen onder een bepaalde inkomensgrens…) komen, uit te breiden naar iedereen die minder dan 2.450 euro verdient. Achter dat sociaal tarief stond MR al langer dan vandaag, maar een uitbreiding ziet voorzitter Bouchez dus absoluut niet zitten. Hij ziet de overheid liever maatregelen treffen die de energieprijzen voor iedereen omlaag doen gaan.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/wanneer-reageert-de-politiek-op-de-energiecrisis/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Bouchez over PS-voorstel van verlaagd energietarief voor wie minder dan 2.450 euro verdient: “Communistische aanval op middenklasse””

  1. Geld is voor dit heerschap geen probleem, het komt toch binnen stromen langs de Vlaamse levensader, welwillig gesponsord door N-VA dat al jaren zijn eerste partijpunt langs zich neerlegt of, erger nog, in de diepvries stopt die iedereen vergeet te openen. Komaan, waar is de kritische reactie van de andere Vlaamse partijen, of zijn die er niet meer ?

  2. Als ge alles bij mekaar telt, dus incl vakantiegeld en eindejaarspremie vallen de meeste ‘middenklassers’ er al uit, laat u toch niet belazeren door die klotepolitiekers.

  3. persoonlijk vind ik dat magnette nog verder moet gaan,hij moet er nog een cheque van 1000 euro bovenop doen voor de levensduurte want dit heeft niets te maken met energie.De cafés in wallonistan moeten ook overleven en daar dienen die 1000 euro voor.Dan breekt het moment aan om onafhankelijk van wallo-brux te worden.Dan heeft Vlaanderen één reden en kan art 35 ingeroepen worden,onbehoorlijk bestuur van de andere deelstaat

Plaats een reactie

Delen