Brussel wil openbare ruimte minder mannelijk maken, Demir: "Bevrijd eerst meisjes en vrouwen van religieuze zotternijen"

Zuhal Demir. Photo News

Binnenland politiek

Brussel wil openbare ruimte minder mannelijk maken, Demir: “Bevrijd eerst meisjes en vrouwen van religieuze zotternijen”

Anton Schelfaut

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over het experiment van de stad Brussel met een “gendergevoelige aanpak” van stadsontwikkeling. Zitbanken te mannelijk? Het Brussels beleid heeft nood aan realiteitszin en moet echte problemen van ongelijkheid aanpakken”, hekelt ze op Twitter.

Volgens De Standaard kan de openbare ruimte soms “onpraktisch” zijn voor meisjes, vrouwen en “iedereen die zich niet als man identificeert”. Ook de stad Brussel zou nu tot dat inzicht gekomen zijn en wil daar iets aan veranderen. Daarom heeft bevoegd minister Ans Persoons (Vooruit), die eind mei door ’t Pallieterke verkozen werd tot Woke van de Week, meer dan 100.000 euro vrijgemaakt voor zes projecten.

Zitbanken te mannelijk?

Zijkant, een progressieve vrouwenbeweging die pleit voor genderbewust mobiliteitsbeleid en stadsplanning, ondersteunt een project in de buurt van het skatepark aan de Ursulinenstraat, in het centrum van Brussel.

Julie Van Garsse van Zijkant wijst erop dat onze publieke ruimtes vaak door mannelijke architecten en stedenbouwkundigen, die een andere ervaring hebben dan vrouwen en tienermeisjes, zijn bedacht. “Mannen kunnen bijvoorbeeld rondhangen op een bankje. Meisjes zullen daar al veel sneller bekeken en zelfs lastiggevallen worden”, schetst ze in De Standaard. “Dat maakt het moeilijk om je goed te voelen in de publieke ruimte.”

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is niet opgezet met de uitspraken van Van Garsse. “Het staat er echt. Zitbanken te mannelijk? Het Brussels beleid heeft nood aan realiteitszin en moet echte problemen van ongelijkheid aanpakken. Niet dit soort waanzin”, hekelt ze op Twitter. “Bevrijd eerst meisjes en vrouwen van religieuze zotternijen. Als er tijd over is, hebben we het over zitbanken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

17 gedachten over “Brussel wil openbare ruimte minder mannelijk maken, Demir: “Bevrijd eerst meisjes en vrouwen van religieuze zotternijen””

  1. Als vrouwen en meisjes op zitbanken lastiggevallen worden – ik vermoed door rondhangende kansenparels – ligt dat toch niet aan de banken? Moet elke zitplaats van de Brusselse genderbewuste banken misschien voorzien worden van een ijzeren kooi of van een gareel? Zotternijen zijn er in verschillende graden; deze zotternij heeft een terminaal stadium bereikt.

  2. Steeds opnieuw dezelfde fundamentele fout: “Religieuze zotternijen”. Het gaat hier niet over een religie, maar over een een islam oorlogsdoctrine, die alles, wat niet islam is, wil vernietigen. Blijf die islam het statuut van “religieuze zottigheid” toekennen, en Zuhalleke loopt weldra rond met een zak over haar kop, volgens de sharia wet. Weverke en zijn moslim vriend zullen dat tof vinden. Islam is een oorlogsdoctrine, zoals het fascisme en het communisme. Met een religie status en de gelijkheid van godsdienst, ondermijnt islam, via deze weg, onze democratie van binnenuit. Met goedkeuring van o.a. NVA.

  3. Het probleem is niet dat banken te mannelijk zijn, maar dat Brusselse mannen te vaak tot de vrouwonvriendelijke Islam behoren. Waarom gaat men niet terug naar het beboeten van mannen die vrouwen op straat lastig vallen? Waren er geen proefprojecten rond dit fenomeen?

  4. Een schaarbeekse zanger met voornaam Jef , heeft dat probleem van die bankjes voor wat men nu ” vrouwonviendelijke sujetten ( of wat is de juiste woke idiotie daar nu voor ) ofte ” jongeren ” , wijkbewoners” aanhangers van de godsdienst van het wrede ” noemt deskundig aangepakt . zonder subsidies maar met een kettingzaag . Het heeft in dat schaarbeeks parkje toch een tijdje geholpen .

  5. Demir is een harde tante, maar meestal heeft ze gelijk. Men heeft moslimmannen jarenlang laten leven alsof ze in hun land van herkomst waren en dat tegen onze waarden in. Vooral in Brussel werd alles getolereerd en nu moeten we ruimtes creëren waar vrouwen zichzelf kunnen zijn, dit had helemaal niet gemoeten als Brussel de wetten had laten respecteren. Zouden die meisjes zonder hoofddoek mogen komen spelen is dan de vraag.

  6. Een paar jaar geleden heeft mijn vrouw overplaatsing aan gevraagd weg van Brussel. De reden: “jongeren”, “kansenparels” en zoals men in de regime pers “deze die voor ons pensioen zullen zorgen” of “dokters en ingenieurs” vielen haar steeds lastig op de weg van het station naar het werk. De reden “geen hoofddoek” en te uitdagende kledij, ttz een jurkje in de zomer, een jeans in de winter. Nu blijkt dat jaren nadien, nadat de meeste normale “mensen met een vagina” wegblijven uit de stad, gaat de “Brusselse elite” het zitbankenprobleem aanpakken…Geef Brussel toch op, het is er erger dan in een failed state. Allochtoon tuig regeert de straten, zeker nadat de zon onder is, en onze politici zien enkel een oplossing hen nog meer geld toe te stoppen. Demir heeft gelijk: pak de islam en het daarmee gepaard gaande disrespect voor vrouwen eerst aan, en dan pas zitbanken.

  7. Uit de commentaren en reacties moet ik afleiden dat de dingen wat door elkaar worden gehaspeld. Er is het probleem van de vrouwonvriendelijke hangjongeren en er is het probleem van de woke reactie erop. Beide problemen zijn een realiteit en men pakt niet het ene aan door het andere ongemoeid te laten.

Plaats een reactie

Delen