Shutterstock

Binnenland politiek

Brussels hof van beroep is vijf raadsheren kwijt door assisenproces aanslagen: “Dat terwijl gerechtelijke achterstand al torenhoog is”

Belga Press Agency

Het assisenproces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem, dat op 10 oktober van start gaat, stelt het Brusselse hof van beroep voor heel wat problemen. Zo zal het hof in de negen maanden die het proces zal duren,  niet kunnen beschikken over vijf van zijn raadsheren. “Dat terwijl ons hof al met een structurele onderbemanning kampt en de gerechtelijke achterstand al torenhoog is”, zegt persmagistraat Anne Leclercq.

De eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep, Laurence Massart, zal zelf het assisenproces leiden. Daarnaast is er een reserve-voorzitter voorzien, en die rol is toebedeeld aan een vrouwelijke raadsheer uit de familie- en jeugdkamers van het hof, terwijl de persmagistraat, raadsheer in de strafkamers, gedurende het hele proces zal instaan voor de communicatie.

Tenslotte zijn er nog twee raadsheren uit de strafkamers, die onderzoeksrechters waren ten tijde van de aanslagen, en mee het onderzoek hebben geleid. Zij zullen op het proces als getuigen aan het woord komen en zich ter beschikking moeten houden van het assisenhof om bijkomende vragen te beantwoorden of, desgevallend, nog bijkomend onderzoek uit te voeren. Daarbovenop zullen twee andere raadsheren ook nog moeten instaan voor de dagelijkse leiding van het hof, om de afwezigheid van voorzitter Massart op te vangen.

Onvoldoende versterking

Recent werden wel vier nieuwe raadsheren benoemd maar zelfs dan zal het hof van beroep niet al zijn taken kunnen volbrengen, aldus persmagistraat Anne Leclercq: “Die versterking is onvoldoende. Het hof wordt sinds begin 2022 immers overspoeld door een aantal bijzonder grote dossiers van het federaal parket, bovenop het proces over de aanslagen.”

Het assisenproces zal ook nog op andere manieren voor personeelsproblemen zorgen bij het hof van beroep. Zo zullen vier rechters uit de Franstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel zetelen als bijzitters en reserve-bijzitters, en doet het assisenhof een beroep op griffiers uit die rechtbank van eerste aanleg. Eén en ander zorgt ervoor dat er veel minder personeel beschikbaar zal zijn om de komende maanden andere assisenprocessen te houden in het justitiepaleis aan het Poelartplein.

“Op dit moment zijn er 2 coördinerende griffiers, en 4 zittingsgriffiers voorzien voor het assisenproces”, zegt de persmagistraat. “Naast 8 administratieve experts, 2 zittingsdeurwaarders, 23 medewerkers, 3 à 6 assistenten en een chauffeur.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “Brussels hof van beroep is vijf raadsheren kwijt door assisenproces aanslagen: “Dat terwijl gerechtelijke achterstand al torenhoog is””

  1. De oplossing ligt voor de hand, ontsla de helft van alle politiek benoemde magistraten en substituten, als hetgeen wat overblijft echt zou werken voor wat ze krijgen lost het probleem zich zelf op. Ik hanteer dezelfde werkwijze zoals justitie, daar waar de logica eindigt, daar begint justitie.

  2. Gerechtelijke achterstand is een plaat die we al jaren horen draaien! Telkenmale een nieuwe minister de fakkel overneemt zal het probleem worden opgelost!? Misschien zoals in de VS overschakelen naar Night Courts!?

Plaats een reactie

Delen