De dood van de langst regerende Britse monarch, Elizabeth II, maakt wereldwijd veel reacties los. Naast vele betuigingen van medeleven zien verschillende nieuwsmedia en academici de gelegenheid om een discussie te starten over het koloniale verleden van het Verenigd Koninkrijk.
Het Amerikaanse netwerk NBC News schreef dat Elizabeth “nog steeds verbonden bleef met het koloniale verleden, dat geworteld was in racisme en geweld tegen Aziatische en Afrikaanse koloniën”. The Washington Post schetste hoe de koningin regeerde over een rijk dat snel in omvang verminderde. Het eerdere succes van de Britten is volgens de krant echter te danken aan de grondstoffen van de vele kolonies. “De geplunderde rijkdommen van het Aziatische subcontinent hebben de Britse economie in stroomversnelling gebracht en de basis gelegd voor de opkomst van Groot-Brittannië als wereldleider.”
“De vrolijke bestuurder”
The Post stelt verder ook dat Elizabeth zichzelf presenteerde als “de vrolijke bestuurder” van het Gemenebest van Naties (een vrijwillig samenwerkingsverband tussen het Verenigd Koninkrijk en haar voormalige koloniën en mandaatgebieden, red.), maar dat het verleden allesbehalve rooskleurig was. “Het Gemenebest vond zijn oorsprong in een racistische en paternalistische opvatting van de Britse heerschappij als een vorm van voogdij, waarbij kolonies werden opgevoed tot de volwassen verantwoordelijkheden van zelfbestuur”, citeert de krant Maya Jassanof, een geschiedkundige aan de universiteit van Harvard.
Minachting voor de monarch
Verschillende andere academici grepen naar aanleiding van het overlijden eveneens de kans om het Verenigd Koninkrijk te bekritiseren. Zo liet professor toegepaste taalkunde Uju Anya van de Carnegie Mellon University in Pennsylvania duidelijk verstaan dat het heengaan van koningin Elizabeth II haar geen hartzeer bezorgt. “Als iemand verwacht dat ik iets anders uitdruk dan minachting voor de monarch die de regering leidde die de genocide sponsorde die de helft van mijn familie uitmoordde en verdreef en waarvan de overlevenden de gevolgen nog steeds proberen te boven te komen, dan mag je blijven wensen”, aldus professor Anya op Twitter. Deze reactie is ook Amazontopman Jeff Bezos niet ontgaan. “Dit is iemand die zogenaamd werkt om de wereld beter te maken? Ik denk het niet. Wow”, reageerde de miljardair op haar bericht.
(Lees verder onder de tweet.)
Zoé Samudzi, een assistent-professor fotografie in Rhode Island uitte eveneens haar afkeer voor het Britse koningshuis. “Als de eerste generatie in mijn familie die niet in een Britse kolonie is geboren, zou ik op de grafstenen van elk lid van de koninklijke familie dansen als ik de kans kreeg, vooral die van haar”, schreef ze. Naar aanleiding van een klacht van een andere gebruiker kreeg ze een bericht van Twitter, maar het controleorgaan zag geen noodzaak in het verwijderen van de tweet. Desondanks vond Samudzi de melding een brug te ver. “Mijn volledige solidariteit met Prof. Uju Anya en alle andere zwarte en bruine mensen die worden gecensureerd en gedisciplineerd omdat zij weigeren zich aan te sluiten bij het koor van hagiografieën over de Britse monarchie.”